Δουλεύεις και εσύ Δεκαπενταύγουστο; Δες πως θα τον πληρωθείς

Κάποιοι σαν εμάς έχουν μείνει στις πόλεις και δουλεύουν όπως μια συνηθισμένη ημέρα. Το politic.gr είναι εδώ για να σας δείξει πως θα πληρωθεί η σημερινή ημέρα.

Καθότι η 15η Αυγούστου ανήκει στις υποχρεωτικές αργίες κατά τις οποίες απαγορεύεται η απασχόληση των μισθωτών, καθώς και η λειτουργία των επιχειρήσεων εκτός από εκείνες που νόμιμα λειτουργούν τις Κυριακές και τις αργίες, οι εργαζόμενοι έχουν συγκεκριμένο τρόπο που θα αμειφθούν.

Φέτος που 15 Αυγούστου πέφτει Δευτέρα οι μισθωτοί που δεν θα απασχοληθούν από την εταιρεία τους θα πληρωθούν απλά το ημερομίσθιο τους.

Για τους μισθωτούς που θα απασχοληθούν κατά την 15η Αυγούστου:

Οι ημερομίσθιοι θα λάβουν το συνηθισμένο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους, για όσες ώρες απασχοληθούν. Οι επί μηνιαίο μισθό θα λάβουν τόσα ωρομίσθια όσες ώρες απασχοληθούν και προσαύξηση 75% στο νόμιμο ωρομίσθιό τους.

Επιπλέον οι εργαζόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

Εάν η απασχόληση τόσο των ημερομισθίων, όσο και των επί μηνιαίο μισθό κατά την 15η Αυγούστου είναι πέρα των 40 ωρών, οφείλεται εκτός από την προσαύξηση και πρόσθετη αμοιβή λόγω υπερεργασίας κλπ.

Το ημερομίσθιο της 15ης Αυγούστου το δικαιούνται και οι μισθωτοί που βρίσκονται σε άδεια, χωρίς να προσμετρήσουν όμως τη μέρα αυτή στις εργάσιμες μέρες της άδειάς τους. Οι αμειβόμενοι με μηνιαίο μισθό δεν θα πάρουν πρόσθετο ημερομίσθιο για την αργία, αλλά και στην περίπτωση αυτή δεν θα προσμετρηθεί η ημέρα της αργίας στις εργάσιμες ημέρες της άδειάς τους.

Δεν δικαιούνται το ημερομίσθιο οι μισθωτοί που θα απέχουν από την εργασία τους για τους δικούς τους λόγους, αν η επιχείρηση λειτουργεί νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις αργίες.

Δείτε επίσης: Τα σημαντικότερα γεγονότα Σαν Σήμερα