Δουλεύοντας στο Σαν Φρανσίσκο με θέα τον …Θερμαϊκό

Δουλεύοντας στο Σαν Φρανσίσκο με θέα τον …Θερμαϊκό

Ο Πάτροκλος Παπαπέτρου εργάζεται για μια εταιρεία με 1700 εργαζομένους στην κοιτίδα των εταιριών υψηλής τεχνολογίας, την Καλιφόρνια, με μισθό αισθητά υψηλότερο από αυτόν που θα έπαιρνε στην Ελλάδα για την ίδια δουλειά. Εργάζεται ως μηχανικός λογισμικού για μια εταιρεία στην περιοχή του Σαν Φρανσίσκο, χωρίς όμως τα “αγκάθια” της ζωής στο Σαν Φρανσίσκο, όπου το στεγαστικό πρόβλημα έχει λάβει χαρακτηριστικά οξείας κρίσης, καθώς στη Bay Area, όπου ευδοκιμούν οι δισεκατομμυριούχοι, είναι πλέον πολύ δύσκολο, αν όχι ακατόρθωτο, να βρεις σπίτι ή να διατηρήσεις αυτό που ήδη νοικιάζεις, αν οι ετήσιες αποδοχές σου δεν είναι έξι ψηφίων. Ο Πάτροκλος είναι principal software engineer στην ταχέως αναπτυσσόμενη εταιρεία λογισμικού αναζήτησης μεγάλου όγκου δεδομένων “Elastic”, με έδρα το Mountainview. Και δουλεύει για αυτήν απομακρυσμένα, από το σπίτι του στη Θεσσαλονίκη, όπου ζει με την οικογένειά του.

Είναι αυτό που λέμε “remote worker” (εργάζεται απομακρυσμένα), αλλά όχι “freelancer” (αφού εργάζεται ως μισθωτός). Κι αν μερικές φορές χρειάζεται να περιμένει να ξημερώσει στο Σαν Φρανσίσκο, ώστε να έχει χρονική σύμπτωση με τους συναδέλφους του στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, σε γενικές γραμμές απολαμβάνει έναν εργασιακό βίο με ευελιξία και συγκριτικά πολύ υψηλότερες αποδοχές από ό,τι στην Ελλάδα -δεδομένου ιδίως ότι ζει σε μια χώρα με πολύ χαμηλότερο κόστος ζωής σε σχέση με τις ΗΠΑ. “Τι εστί Elastic; Ας φανταστούμε μια μηχανή αναζήτησης σαν τη Google, αλλά για πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν μεγάλο όγκο δεδομένων και θέλουν να τα αναζητούν πολύ γρήγορα” εξηγεί, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η ιστορία του ξεκινάει προ τριετίας. Τότε εργαζόταν ακόμα για μια εταιρεία στην Ελλάδα, αλλά πάντα ήθελε -και πίστευε ότι μπορούσε- να δουλέψει σε μια εταιρεία με μεγάλο όνομα, πχ στη Silicon Valley, όπως η Google κι η Amazon. “Η Elastic, ήδη από εκείνη την εποχή, ήταν αρκετά γνωστή για το πολύ καλό εργασιακό κλίμα. Βρήκα την αγγελία για τη θέση στο δικτυακό τόπο Stackoverflow κι έκανα αίτηση. Δεν το πολυπίστευα ότι θα με καλούσαν, αλλά με κάλεσαν και μετά από πέντε-έξι συνεντεύξεις σε διάφορα επίπεδα, τεχνικές και μη τεχνικές, ξεκινήσαμε τη συνεργασία μας. Δεν ήμουν ο πρώτος Ελληνας, προηγήθηκαν άλλοι δύο κι αυτό βοήθησε στην καλύτερη εισαγωγή μου στην εταιρεία” λέει.

©Πηγή: amna.gr

Loading