Δράμα: Η Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στον Ιερό Βράχο της Πρασινάδας

Δράμα: Η Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στον Ιερό Βράχο της Πρασινάδας

 Στο πλαίσιο ενός συγκινητικού και κατανυκτικού κλίματος, οι λίγοι κάτοικοι της Πρασινάδας, στο δήμο Παρανεστίου Δράμας, καθώς και εκατοντάδες επισκέπτες, υποδέχθηκαν σήμερα στον ιερό βράχο, όπου βρίσκεται η εορτιζόμενη ιερά μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, την ιστορική εικόνα του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα από το Ροδοχώρι Νάουσας.

   Ο οικισμός της Πρασινάδας, χτισμένος έπειτα από την ανταλλαγή πληθυσμών στους πρόποδες του βουνού Παγκάλου και σε υψόμετρο 713 μέτρων, συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο όμορφα χωριά όχι μόνο της απομακρυσμένης Δράμας αλλά ολόκληρης της Ελλάδας. Τοποθετημένο στην καταπράσινη πλαγιά του λόφου, αποπνέει απαράμιλλη φυσική ομορφιά, με πολλές πηγές νερού, καθώς παραπόταμοι του Νέστου ρέουν σε αυτήν την περιοχή.

   Οι κάτοικοι του χωριού είναι Πόντιοι πρόσφυγες που έφτασαν από την Τραπεζούντα το 1924 σε αυτόν τον απομακρυσμένο οικισμό της Δράμας, και αγωνίστηκαν σκληρά κάτω από εξαιρετικά δύσκολες γνωστικές καταστάσεις για να επιβιώσουν στη νέα τους πατρίδα.

   Πηγή υπερηφάνειας και προστασίας για τους κατοίκους της Πρασινάδας αποτελεί ο ιερός βράχος του χωριού, όπου δεσπόζει η ιερά μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, η οποία έχει ανεγερθεί πάνω στα ερείπια προηγούμενου Βυζαντινού μοναστηριού (485 μ.Χ. – 1204 μ.Χ.) που παρέμενε κρυμμένο για οχτώ αιώνες. Στην περιοχή του σημερινού μοναστηριού έχουν ανακαλυφθεί λείψανα αγίων που μαρτύρησαν από τους σταυροφόρους το 1204 μ.Χ. κατά την 4η Σταυροφορία.

   Στις 6 Αυγούστου 1993, ημέρα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, τελέστηκε η πρώτη Θεία Λειτουργία στο νέο μοναστήρι ύστερα από 800 χρόνια που παρέμενε ερειπωμένο και εγκαταλειμμένο. Η θέα από τον βράχο προς τη χαράδρα είναι εντυπωσιακή. Επισκέπτες που έχουν γνωρίσει τον Πόντο παρατηρούν ότι το περιβάλλον και η τοποθεσία στην Πρασινάδα έχουν πολλές ομοιότητες.

   Ροδοχώρι Νάουσας και Πρασινάδα Δράμας

   Οι ολίγοι κάτοικοι που επί χρόνια συντηρούν με στοργή και έγνοια το γραφικό και πανέμορφο χωριό είχαν ζητήσει τον Μάιο από τον Μητροπολίτη Δράμας κ. Δωρόθεο να μεταφερθεί η ιστορική εικόνα του Αγίου Γεωργίου για προσκύνημα.

   Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Σωματείου Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα, Δρ. Θεοδόσης Κυριακίδης, με καταγωγή από την Πρασινάδα, εξέφρασε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τη χαρά και τη συγκίνηση του για την έκθεση της εικόνας του Αγίου Γεωργίου, η οποία αποτελούσε πολύτιμο κειμήλιο που έφεραν οι πρόσφυγες μαζί τους.

   «Τα δυο μέρη», υπογραμμίζει ο κ. Κυριακίδης, «συνδέονται μέσω μιας κοινής ιστορίας και πορείας. Οι κάτοικοι της Πρασινάδας, όπως και οι κάτοικοι του Ροδοχωρίου, από όπου επαναλειτούργησε η μονή του Αγίου Γεωργίου, προέρχονται από την εξαρχία του Περιστερεώτα, τη Γαλίαινα. Όταν ιδρύθηκε το μοναστήρι στο Ροδοχώρι της Νάουσας τη δεκαετία του 1960, η Πρασινάδα και ο συγκεκριμένος βράχος ήταν ανάμεσα στις δύο επιλογές για την ανέγερση της νέας μονής, καθώς τότε είχαν αποκαλυφθεί μόλις τα ερείπια της σημερινής μονής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρα. Κατά κοινή ομολογία, οι δύο βράχοι της μονής του Περιστερεώτα στον Πόντο και της μονής της Μεταμορφώσεως στην Πρασινάδα είναι πανομοιότυποι, όπως φαίνεται και από παλαιές φωτογραφίες των δύο περιοχών.»

   Η αναστήλωση της μονής από τον Κώστα Ευμοιρίδη

   Η αναστήλωση της ιεράς μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Πρασινάδα υπήρξε ένα έργο ζωής για τον αείμνηστο νομάρχη Δράμας, Κώστα Ευμοιρίδη. Η ανέγερση του μοναστηριού πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο εκπλήρωσης τάματος της μητέρας του. Κατά την βουλευτική του θητεία, συγγενείς από την Πρασινάδα του ζήτησαν να επιδιορθώσει ένα εκκλησάκι από λαμαρίνες που υπήρχε στο χωριό, δίπλα σε έναν βράχο.

   Ο Κώστας Ευμοιρίδης, όταν επισκέφθηκε την περιοχή και ξεκίνησε να σκάβει πάνω στον βράχο, αποκάλυψε τα θεμέλια της παλαιάς μονής που υπήρχε εκεί και, σύμφωνα με την παράδοση, είχε καταστραφεί από τους Σταυροφόρους. Κατά την ανασκαφή, εντοπίστηκε επίσης η κάρα του τελευταίου ηγούμενου της μονής, που παρέμεινε σε καλή κατάσταση. Επίσης, βρέθηκαν εκκλησιαστικά σκεύη και νομίσματα, τα οποία ο Κώστας Ευμοιρίδης παρέδωσε στην Ιερά Μητρόπολη Δράμας.

   Κάτοικοι της Πρασινάδας, προτού αποκαλυφθούν τα ερείπια και ξεκινήσει η κατασκευή της νέας μονής, ανέφεραν ότι συχνά ονειρεύονταν έναν γέροντα που τους έλεγε: «Ακόμη περιμένετε να χτίσετε το μοναστήρι μου». Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία ενός εκ των ανθρώπων που συμμετείχαν στην ανέγερση της μονής, σύμφωνα με την οποία, μια μέρα είδαν έναν γέροντα να περπατά πάνω στα κεραμίδια της μονής.

   Ο Κώστας Ευμοιρίδης βίωσε μια παρόμοια εμπειρία. Μία ήμερα, ενώ καθόταν πάνω στο βράχο και απολάμβανε τη θέα, είδε έναν ηλικιωμένο άντρα να αναρριχάται από τη ρεματιά. Όταν σηκώθηκε και κατευθύνθηκε προς το μέρος του, αυτός εξαφανίστηκε από απόσταση τριών μέτρων. Ο Κώστας Ευμοιρίδης ξόδεψε σχεδόν το σύνολο της περιουσίας του για την ανέγερση της νέας μονής και την ανάδειξη του ιερού βράχου της Πρασινάδας.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play