Ανακαλύψτε πώς οι διαρροές νερού στην Αργολίδα επηρεάζουν την τοπική οικονομία και την υδροδότηση. Στην περιοχή της Αργολίδας, που βρίσκεται στην Πελοπόννησο, το νερό χάνεται από ρωγμές στο αρδευτικό δίκτυο των πορτοκαλεώνων. Σύμφωνα με αξιωματούχους που μίλησαν στο Reuters, περισσότερο από το μισό νερό χάνεται από τους παλιούς σωλήνες, υπογραμμίζοντας τη σοβαρότητα του προβλήματος.
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όταν η στάθμη στους ταμιευτήρες μειώνεται, οι κάτοικοι του Ναυπλίου προειδοποιούνται να μην καταναλώνουν το μολυσμένο, γλυφό νερό που αντλείται από εναλλακτικές πηγές. Μπορείς να μυρίσεις τη διαφορά, επισημαίνει η Λυδία Σαρακηνιώτη, κοσμηματοπώλης στο Ναύπλιο, που προτιμά το εμφιαλωμένο νερό ακόμα και για το μαγείρεμα.
Αυτόν τον μήνα, η Ευρωπαϊκή Ένωση άρχισε να αναλαμβάνει δράση για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας που προκαλεί η κλιματική αλλαγή, η οποία ήδη πλήττει το 38% του πληθυσμού της περιοχής. Οι χώρες-μέλη έχουν προθεσμία μέχρι το επόμενο έτος για να εκτιμήσουν το μέγεθος των διαρροών, πριν επιβληθεί νομικά δεσμευτικό όριο.
Η κατάσταση στην Ελλάδα αναδεικνύει την πολυπλοκότητα και το κόστος των απαιτούμενων αλλαγών. Τα τελευταία καλοκαίρια κατέρριψαν ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών, ενώ πολλές περιοχές έμειναν χωρίς βροχή για μήνες. Επιπλέον, η οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της χρηματοδότησης για τη συντήρηση των υποδομών.
Σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης, περίπου το 50% του πόσιμου νερού στην Ελλάδα χάνεται λόγω διαρροών και κλοπών, σχεδόν διπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 23%. Οι χάρτες των υπόγειων δικτύων είτε δεν υπάρχουν είτε δεν έχουν ψηφιοποιηθεί.
Από το 2009, η Ελλάδα έχει επενδύσει περισσότερα από 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε υποδομές υδροδότησης, όμως η κατάσταση στην Αργολίδα, όπου παράγεται περίπου το ένα τρίτο της εγχώριας παραγωγής πορτοκαλιών, δείχνει ότι απαιτούνται επιπλέον μέτρα.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχέθηκε να αναλάβει δράση κατά την επίσκεψή του στην Αργολίδα τον Νοέμβριο, προγραμματίζοντας την επέκταση του αρδευτικού δικτύου και την κατασκευή μονάδας αφαλάτωσης. Ωστόσο, όταν το δίκτυο μιας περιοχής χάνει από παντού, ποιο είναι το νόημα να χρηματοδοτήσουμε μια νέα μονάδα αφαλάτωσης; αναγνωρίζει ο Πέτρος Βαρελίδης, γενικός γραμματέας υδάτινων πόρων στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Η σοβαρότητα της κατάστασης φαίνεται και σε άλλες περιοχές. Στην Ερμιόνη, μόλις το 8% των κατοίκων έχει μόνιμη πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό. Οι περισσότεροι αναγκάζονται να καταναλώνουν εμφιαλωμένο νερό, το οποίο επιβαρύνει το περιβάλλον. Σημαντική είναι η ανάγκη για λύσεις που θα διασφαλίσουν την πρόσβαση σε καθαρό νερό για όλους, καθώς οι αγρότες αναγκάζονται να ανοίγουν πηγάδια που συχνά δίνουν αλμυρό νερό λόγω της διείσδυσης της θάλασσας.
Πηγή περιεχομένου: in.gr