Drones ψάχνει ο ΔΕΔΔΗΕ για να ελέγξει τις κλοπές και τις βλάβες

Drones ψάχνει ο ΔΕΔΔΗΕ για να ελέγξει τις κλοπές και τις βλάβες

Drones που θα εποπτεύουν τα καλώδια του δικτύου διανομής ρεύματος για να εντοπίζουν βλάβες και κλοπές υλικών με την τεχνολογία της αναγνώρισης εικόνων (image recognition), ετοιμάζεται να επιστρατεύσει ο ΔΕΔΔΗΕ.

Μάλιστα, οι τεχνικοί της ΔΕΗ θα εκπαιδεύονται σε συνθήκες εικονικής πραγματικότητας κάνοντας virtual εργασίες στο δίκτυο, έξυπνοι μετρητές κατανάλωσης θα “καταλαβαίνουν” και θα σταματούν τις ρευματοκλοπές.

Πρόκειται για ιδέες που αναζητά ο Διαχειριστής του Δικτύου Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) απευθύνοντας πρόσκληση σε ομάδες επιστημόνων και start-up εταιρίες να συμμετάσχουν σε διαγωνισμό από τον οποίο θα επιλεγούν οι πέντε καλύτερες προτάσεις και θα βραβευθούν με 60.000 ευρώ η κάθε μία.

Στόχος είναι η υιοθέτηση καινοτόμων λύσεων ώστε να αντιμετωπίζει το δίκτυο αυτές και άλλες προκλήσεις όπως η αυξανόμενη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και οι ανάγκες για πρόβλεψη και διαχείριση της παραγωγής και της ζήτησης που αυτή προκαλεί, τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα και τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει η μαζική φόρτιση των μπαταριών τους τις νυχτερινές ώρες, η μετατροπή των καταναλωτών σε καταναλωτές / παραγωγούς (prosumers) κ.α..

Η εκκίνηση του εργαστηρίου καινοτομίας για την ενέργεια και τα έξυπνα δίκτυα έγινε χθες στην Αθήνα, σε εκδήλωση παρουσία ενδιαφερόμενων ερευνητών και επιχειρηματιών.

Διαγωνισμός καινοτομίας

Στο διαγωνισμό θα μπορούν να συμμετάσχουν και μεμονωμένοι ενδιαφερόμενοι, θεωρείται όμως πιο αποτελεσματική επιλογή η διαμόρφωση ομάδας 3 – 5 ατόμων ή startup εταιρειών, στις οποίες να συμμετέχουν άτομα με συμπληρωματικές γνώσεις και δεξιότητες όπως είναι software developers, ειδικούς σε ενέργεια, αναλυτές, data analysts, product developers, finance and management experts.

Οι θεματικές

Οι θεματικές στις οποίες αναζητούνται καινοτόμες λύσεις, χωρίς όπως τονίστηκε χθες να αποκλείονται άλλοι τομείς είναι οι εξής:

-Εφαρμογές big data και data analytics για εποπτεία και παρατηρησιμότητα του δικτύου, όπως για παράδειγμα αυτόματη επεξεργασία δεδομένων ηλεκτρονικών μετρητών, αισθητήρων, εγκατάσταση, αυτόματος εντοπισμός σφαλμάτων σε υπόγεια δίκτυα και εναέρια δίκτυα.

-Εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης και deep learning για αποδοτική και ασφαλή λειτουργία του δικτύου, διαχείριση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), ενσωμάτωση ΑΠΕ για υλοποίηση συστημάτων προβλέψεων, έλεγχος ΑΠΕ.

-Εφαρμογές image processing, recognition και τεχνολογίες drone για επιτήρηση και συντήρηση του εναέριου δικτύου, και ειδικότερα αυτόματη επεξεργασία δεδομένων, αναγνώριση τύπων υποσταθμών κοκ.

-Εφαρμογές augmented και virtual reality (επαυξημένης και εικονικής πραγματικίτητας) για την εκπαίδευση χειριστών για τη λειτουργία του δικτύου, την εποπτεία και συντήρηση υποσταθμών κοκ.

-Εφαρμογές και συσκευές internet of Things (IoT) για την βελτιστοποίηση της εξυπηρέτησης των καταναλωτών, ανάδραση της εταιρείας για δράσεις με σκοπό τη βελτίωση της εικόνας και του κύρους της, επεξεργασία δεδομένων από social media, κλπ.

-Ανάπτυξη πλατφορμών για συναλλαγές peer-to-peer μεταξύ καταναλωτών και παραγωγών, sharing economy στην ενέργεια, τεχνολογίες blockchain, υποστήριξη ενεργειακών κοινοτήτων κοκ.

Υποβολή αιτήσεων

Για να συμμετέχει κάποια ομάδα θα πρέπει να υποβάλει την αίτηση που θα βρει στον δικτυακό τόπο μία φορά, καταγράφοντας όλα τα μέλη της ομάδας.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που ανακοινώθηκε η εφαρμογή για την υποβολή αιτήσεων θα ανοίξει εντός των ημερών και οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ως τις 5 Νοεμβρίου.

Από τις 15 ως τις 20 Νοεμβρίου θα επιλεγούν οι 15 καλύτερες ομάδες και στις 15 Δεκεμβρίου η τελική επιλογή των 5 καλύτερων που θα κερδίσουν το διαγωνισμό και μπορεί, υπό προϋποθέσεις να υπογράψουν και συμβόλαιο με το ΔΕΔΔΗΕ για την εφαρμογή της ιδέας τους στην πράξη, στο δίκτυο.

Loading

Play