Δύο νέα ύποπτα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Δύο νέα ύποπτα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων εντοπίστηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τη στιγμή που το πρώτο κρούσμα στη χώρα μας έχει επιβεβαιωθεί

Από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, που επιβεβαίωσε ήδη το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων η καθηγήτρια μικροβιολογίας Άννα Παππά αναφέρει ότι σήμερα «εξετάζεται άλλο ένα περιστατικό κι ένα στην Αθήνα».

Η καθηγήτρια ανέφερε ότι μεταξύ πέντε δειγμάτων βρέθηκε το επιβεβαιωμένο κρούσμα ενώ «ως ύποπτα εξετάζονται καθημερινά περιστατικά εμπύρετα και με δερματικές βλάβες εκ των οποίων ανιχνεύτηκε και ανεμοβλογιά».

«Κάποια περιστατικά μπορεί να συνέβησαν χωρίς να γίνουν αμέσως αντιληπτά. Πρέπει να γίνει ιχνηλάτηση για να ελέγξουμε τη διασπορά» είπε η κ. Παπά και πρόσθεσε ότι στην περίπτωση της ευλογιάς των πιθήκων οι ασθενείς έχουν εμφανή σημάδια σε αντίθεση με τα ασυμπτωματικά κρούσματα κορoνοϊού.

Η καθηγήτρια του ΑΠΘ επισημαίνει πως «ανησυχητικό είναι ότι είναι αφρικάνικος ιός και πρέπει να ψάξουμε γιατί, αλλά η μετάδοση είναι πιο δύσκολη».

Σε ερώτηση από τη Σοφία Πατραμάνη για το «πόσο κινδυνεύει κάποιος αν κάθεται δίπλα σε ασθενή σε αεροπλάνο», η κυρία Παππά απάντησε ότι «κίνδυνος υπάρχει μόνο αν υπάρχει κάποια αμυχή που έρθει σε επαφή με μολυσμένη επιφάνεια». «Δεν είναι πολύ εύκολο να μεταδοθεί ακόμα και δίπλα μας να κάθεται κάποιος».

Επιχειρώντας να εξηγήσει που οφείλεται η διασπορά της «ξεχασμένης» αυτής νόσου υποστήριξε ότι μπορεί να οφείλεται στην κλιματική αλλαγή και την παγκοσμιοποίηση.

Δείτε επίσης: Βιασμό 22χρονου παραολυμπιονίκη καταγγέλλουν οι γονείς του – Συγκλονίζει η μαρτυρία της μητέρας