Σε κινητό χώρο θα μπορούν από το καλοκαίρι να κάνουν εποπτευόμενη χρήση οι τοξικομανείς στη Θεσσαλονίκη, με πρωτοβουλία του ΟΚΑΝΑ. Παράλληλα, σε νοσοκομείο της πόλης αναμένεται να λειτουργήσει και το πρώτο Κέντρο Αναφοράς τοξικώσεων και υπερδοσολογίας στην Ελλάδα για τη διαχείριση και αντιμετώπιση, μεταξύ άλλων, τοξικώσεων σε πραγματικό χρόνο.
Όπως εξηγεί στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Αθανάσιος Θεοχάρης, ο κινητός Χώρος Εποπτευόμενης Χρήσης (ΧΕΧ) θα λειτουργήσει μέσα στο καλοκαίρι, πιθανότατα Ιούλιο ή Αύγουστο. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες πρόσληψης του προσωπικού που θα είναι 27 άτομα με διάφορες ειδικότητες και θα απαρτίζουν τη διεπιστημονική ομάδα με ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, νοσηλευτές και γιατρούς.
«Η μονάδα θα λειτουργεί αρχικά πρωί – απόγευμα, με απώτερο στόχο να δούμε αν μπορεί να λειτουργήσει και 24ωρο», ανέφερε ο κ. Θεοχάρης, προσθέτοντας ότι αποτελεί ένα εργαλείο για την παροχή υπηρεσιών μείωσης της βλάβης.
«Είναι ένα εξειδικευμένο όχημα, που θα παρέχει τη δυνατότητα σε κάποιον ενεργό χρήστη ψυχοδραστικών ουσών να μπορεί να κάνει ασφαλή και εποπτευόμενη χρήση. Ένας άνθρωπος, δηλαδή, ο οποίος κάνει χρήση, αντί να βρίσκεται στο πεζοδρόμιο ή οπουδήποτε μπορεί να μην είναι καθαρό το περιβάλλον, θα βρίσκεται σε έναν κινητό χώρο, όπου θα τού παρέχεται όλη η θήκη (kit) ασφαλούς χρήσης με καθαρές σύριγγες. Θα υπάρχει αντισηψία και φροντίδα και θα έχει την υποστήριξη από το επιστημονικό προσωπικό έτσι ώστε να προσπαθήσει να εκπαιδευτεί για να κάνει την ενέσιμη χρήση με ασφαλή τρόπο». Παράλληλα όμως με τη χρήση, ένας άνθρωπος ο οποίος θα προσεγγίζει τον κινητό ΧΕΧ, θα μπορεί να λάβει και άλλες ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες, στις οποίες περιλαμβάνεται πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, συμβουλευτική και κοινωνική υποστήριξη.
Απαντώντας σε ερώτημα για τον ρόλο της κινητής μονάδας που θα αρχίσει για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη- στην Αθήνα λειτουργεί την τελευταία διετία σταθερός ΧΕΧ- τόνισε ότι η επιλογή έγινε προκειμένου να προσεγγίσουν σημεία που είναι πιο δύσκολα προσβάσιμα, «στην ουσία, δηλαδή, να πάμε εμείς στον άνθρωπο που είναι εξαρτημένος και βρίσκεται σε ένα πολύ δύσκολο σημείο και δεν θα έρθει εύκολα σε μας, στην υπηρεσία».
Η κινητή μονάδα θα σταθμεύει σε συγκεκριμένα σημεία μέσα στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης και θα καθορίζεται ένα ωριαίο πρόγραμμα προκειμένου να το μάθουν σιγά σιγά οι ωφελούμενοι για να προσέρχονται να πάρουν υλικά καθαρά για να μην επαναχρησιμοποιούν τα δικά τους και να κάνουν, στη συνέχεια, εποπτευόμενη χρήση.
«Παράλληλα, οι άνθρωποι που θα δουλεύουν στη μονάδα θα κάνουν και streetwork, θα δουλεύουν δηλαδή στην περιοχή που θα καλύπτει κάθε φορά για να γνωρίσουν, να κάνουν διασύνδεση και να φωνάξουν τους ανθρώπους για ασφαλή χρήση, αλλά και να δώσουν υλικό, ενώ, αν χρειαστεί, θα αντιμετωπίζονται και περιστατικά υπερδοσολογίας με τη χορήγηση ναλοξόνης που είναι το αντίδοτο», είπε ο κ. Θεοχάρης προσθέτοντας ότι ο χώρος θα είναι πλήρως εξοπλισμένος και για έκτακτα περιστατικά.
Κέντρο αναφοράς τοξικώσεων και υπερδοσολογίας
Ως μια πολύ μεγάλη και σημαντική υπηρεσία που θα παρέχεται στη χώρα με έδρα τη Θεσσαλονίκη, χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ το Κέντρο Αναφοράς τοξικώσεων και υπερδοσολογίας που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και είναι σε διαδικασία υλοποίησης.
«Μέχρι τώρα δεν είχαμε ένα σημείο αναφοράς όλων των τοξικώσεων που συμβαίνουν στη χώρα μας, τον λόγο που γίνονταν και πώς τις διαχειριζόμαστε. Οπότε ιδρύουμε αυτό το κέντρο, όπου όλο το σύστημα υγείας θα αναφέρει περιστατικά υπερδοσολογίας ή τοξικώσεων, θα γίνεται ανάλυση ποια ουσία προκάλεσε την υπεροδοσολογία ή την τοξίκωση και αν φυσικά ο άνθρωπος είναι εν ζωή, θα δίνουμε τις οδηγίες που χρειάζονται για την αντιμετώπισή της».
Σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη, το Κέντρο που θα λειτουργήσει το προσεχές καλοκαίρι στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου αποτελεί πολύ μεγάλη καινοτομία γιατί δεν υπάρχει σε πολλά μέρη στον κόσμο. «Ουσιαστικά το Κέντρο δεν θα είναι μόνο για τις τοξικώσεις αλλά θα κάνουμε και ανάλυση των ουσιών που υπάρχουν στο πεδίο», κατέληξε.
Νατάσα Καραθάνου
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ