Δύο πιθανά σενάρια για τους σεισμούς στη Σαντορίνη: Ενεργοποιήθηκε το ηφαίστειο της Νέας Καμένης

Δύο πιθανά σενάρια για τους σεισμούς στη Σαντορίνη: Ενεργοποιήθηκε το ηφαίστειο της Νέας Καμένης

Δύο σενάρια εξετάζονται για τους σεισμούς στη Σαντορίνη, με το ηφαίστειο Νέα Καμένη να έχει ενεργοποιηθεί. Δύο σενάρια προκύπτουν σχετικά με τους σεισμούς που διαρκούν μέχρι σήμερα στην περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, Παναγιώτη Παπαδημητρίου. Το ηφαίστειο της Νέας Καμένης έχει ενεργοποιηθεί από τα τέλη Ιανουαρίου, με καταγραφές παραμόρφωσης χωρίς σεισμική δραστηριότητα εντός της καλδέρας, γεγονός που έχει οδηγήσει τους επιστήμονες σε κίτρινο συναγερμό.

Συγκεκριμένα, η νέα ομάδα σεισμών που έχει δημιουργηθεί νοτιοδυτικά της Αμοργού μπορεί είτε να εξασθενήσει με την πάροδο του χρόνου είτε να προκαλέσει έναν σεισμό μεγέθους 6 έως 6,3 Ρίχτερ. Παρόλα αυτά, οι επιστήμονες τονίζουν ότι δεν αναμένονται σοβαρές επιπτώσεις στα γύρω νησιά, καθώς η απόσταση από το επίκεντρο θα είναι μεγαλύτερη από 20 χιλιόμετρα. Η πιθανότητα σοβαρών σεισμών καθιστά αναγκαία τη συνεχή παρακολούθηση του φαινομένου και την προετοιμασία για τις επερχόμενες εξελίξεις.

Ο καθηγητής υπογραμμίζει ότι οι περιοδικές αυξήσεις της σεισμικότητας στην περιοχή Σαντορίνης-Αμοργού δείχνουν ότι οι σεισμοί θα συνεχιστούν μέχρι να προκύψουν νέα επιστημονικά δεδομένα που θα επιβεβαιώνουν μια οριστική ύφεση. Επιπλέον, επισημαίνει ότι η δημοσιοποίηση σεισμολογικών δεδομένων σε πραγματικό χρόνο είναι σημαντική, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε παραπληροφόρηση αν ερμηνεύεται λανθασμένα από μη ειδικούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, έχει παρατηρηθεί εδαφική παραμόρφωση 4 εκατοστών στην κατακόρυφη συνιστώσα και 8 εκατοστών στην ανατολική συνιστώσα, γεγονός που υποδηλώνει ενεργοποίηση του μαγματικού θαλάμου κάτω από τη Νέα Καμένη. Ο καθηγητής εξηγεί ότι η διόγκωση του μαγματικού θαλάμου συνήθως προηγείται από σεισμούς τεκτονικού τύπου, αλλά αν το μάγμα πλησιάσει στην επιφάνεια, τα σεισμικά σήματα μετατρέπονται σε ηφαιστειακού τύπου.

Με βάση τα παραπάνω, τονίζει ότι το ηφαίστειο Κολούμπο δεν έχει ενεργό ρόλο, ενώ η Νέα Καμένη παρουσιάζει χαρακτηριστικά ενεργοποίησης, διατηρώντας τον συναγερμό στο κίτρινο επίπεδο από τα τέσσερα επίπεδα συναγερμού.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play