Δύο στους τρεις ανασφάλιστους ασθενείς αδυνατούν να καλύψουν τις θεραπευτικές τους ανάγκες

Δύο στους τρεις ανασφάλιστους ασθενείς αδυνατούν να καλύψουν τις θεραπευτικές τους ανάγκες

Δύο στους τρεις ανασφάλιστους ασθενείς στην Ελλάδα δεν μπορούν να πληρώσουν για τις θεραπείες τους, με σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία τους. Η Ελλάδα κατατάσσεται στη δεύτερη θέση στην Ευρώπη όσον αφορά τις ακάλυπτες ιατρικές ανάγκες, μετά την Εσθονία, γεγονός που παραμένει ανησυχητικό ακόμη και για τα υψηλά εισοδηματικά κλιμάκια. Από τις ακάλυπτες ιατρικές ανάγκες, το 66,8% οφείλεται σε οικονομική αδυναμία, ενώ μόλις το 1,6% σχετίζεται με λίστες αναμονής. Οι ανασφάλιστοι ασθενείς δηλώνουν φόβο για τις ιατρικές διαδικασίες, με ποσοστό 1,6% να επιλέγει να μην αναζητήσει βοήθεια λόγω αυτής της ανησυχίας. Αξιοσημείωτο είναι ότι το 2,5% ελπίζει ότι τα προβλήματα υγείας θα υποχωρήσουν από μόνα τους.

Η ιατρική παρέμβαση θα έπρεπε να συνδυάζεται με αύξηση του προϋπολογισμού υγείας, κάτι που αποδεικνύεται δύσκολο λόγω των χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης. Οι ακάλυπτες ιατρικές ανάγκες σχετίζονται στενά με την ύπαρξη ασφάλισης, είτε κοινωνικής είτε ιδιωτικής. Η μελέτη του Πανεπιστημίου Πειραιά, που παρουσίασε ο καθηγητής Θανάσης Βοζίκης, αναδεικνύει την ανάγκη βελτίωσης της πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη για τον πληθυσμό.

Στο συνέδριο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), τονίστηκε ότι οι ακάλυπτες ιατρικές ανάγκες προκύπτουν και από την ηλικία, το φύλο, την εκπαίδευση και την οικονομική κατάσταση του ασθενούς, μαζί με παράγοντες όπως η διαθεσιμότητα θεραπείας. Επιπλέον, η κυβέρνηση αναγνωρίζει την ανάγκη για αύξηση των φαρμακευτικών δαπανών, παρά τις περιορισμένες δημοσιονομικές δυνατότητες.

Καθώς προετοιμάζεται η εφαρμογή του ευρωπαϊκού κανονισμού για την αξιολόγηση τεχνολογιών υγείας, αναγνωρίζεται η σημασία της προσβασιμότητας στις νέες θεραπείες για τους ασθενείς. Η ανάγκη για ολοκληρωμένες πολιτικές περίθαλψης είναι επιτακτική, με στόχο την εξασφάλιση των καλύτερων δυνατών υπηρεσιών υγείας για τους πολίτες.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play