Δυσαρέσκεια άνω του 61% των πολιτών για το δημόσιο σύστημα υγείας

Δυσαρέσκεια άνω του 61% των πολιτών για το δημόσιο σύστημα υγείας

Δυσαρέσκεια πολιτών για το ΕΣΥ και τα προβλήματα στο δημόσιο σύστημα υγείας της Ελλάδας. Το δημόσιο σύστημα υγείας της Ελλάδας εμφανίζεται σε κατάσταση κρίσης, με σημαντικό ποσοστό πολιτών να εκφράζει τη δυσαρέσκειά του. Οι πολίτες διαπιστώνουν την επιταχυνόμενη κατάρρευση του ΕΣΥ τα τελευταία τρία χρόνια, γεγονός που τους αναγκάζει να αναζητούν ιατρικές υπηρεσίες σε δημόσια νοσοκομεία και ιδιωτικά ιατρεία. Όταν απαιτείται νοσοκομειακή περίθαλψη, οι ασθενείς αναφέρουν σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό, καθώς και ακατάλληλες κτιριακές εγκαταστάσεις.

Τα ευρήματα προέρχονται από την έρευνα κοινής γνώμης που διεξήγαγε η GPO για τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ), σε δείγμα 1.066 πολιτών, καθώς και 760 γιατρών, οι οποίοι εξέφρασαν την άποψή τους για τις συνθήκες εργασίας τους. Η υποστελέχωση και οι κακές συνθήκες εργασίας αποτελούν κύριες αιτίες φυγής γιατρών στο εξωτερικό, με τον πρόεδρο του ΠΙΣ, Αθανάσιο Εξαδάκτυλο, να αναφέρει ότι οι προσλήψεις δεν επαρκούν για να καλύψουν τις αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης και παραίτησης.

Κατά την αξιολόγηση των υπηρεσιών υγείας, το 48,1% των πολιτών δήλωσαν δυσαρεστημένοι. Στον δημόσιο τομέα, το ποσοστό αυτό φθάνει το 61,1%, παρόλο που το 83% εμπιστεύεται τους γιατρούς και το 48% το νοσηλευτικό προσωπικό.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι βασικοί λόγοι δυσαρέσκειας περιλαμβάνουν την κακή οργάνωση (73,5%), την ανεπαρκή αναλογία προσωπικού προς ασθενείς (68,3%) και τις ελλείψεις σε κτιριακές εγκαταστάσεις (53,5%). Παρά τις δυσκολίες, το 68,2% των πολιτών είναι ικανοποιημένο από τις υπηρεσίες των ιδιωτών γιατρών. Ωστόσο, το 54,7% αναγνωρίζει ότι η ποιότητα των υπηρεσιών υγείας έχει επιδεινωθεί την τελευταία τριετία.

Από την πλευρά των γιατρών, το 57% αξιολογεί αρνητικά το σύστημα υγείας, με τις αλλαγές στη νομοθεσία να έχουν προκαλέσει ανησυχία. Η αυξανόμενη νοσηρότητα μετά την πανδημία, καθώς και οι χαμηλοί μισθοί, έχουν οδηγήσει σε αύξηση της φυγής Ελλήνων γιατρών στο εξωτερικό.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play