Έδεσσα: Πάνω από 1500 μαθητές σε 130 ψηφιακές σχολικές εκδρομές

Έδεσσα: Πάνω από 1500 μαθητές σε 130 ψηφιακές σχολικές εκδρομές

Πάνω από 1500 μαθητές και μαθήτριες από σχολεία κάθε βαθμίδας όλης της χώρας αλλά και ελληνικά σχολεία του εξωτερικού πήραν μέρος τους τελευταίους μήνες σε 130 συνολικά ψηφιακές σχολικές εκδρομές, που διοργάνωσε και υλοποίησε μέσω διαδικτύου το Κέντρο Τουριστικής Πληροφόρησης του Δήμου Έδεσσας.

Η ιδέα άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά εν μέσω πανδημίας, σε μια χρονική στιγμή που δεν ήταν εφικτό να οργανωθούν σχολικές εκδρομές με φυσική παρουσία, αλλά με σκοπό να προσφέρει, έστω και έτσι, μια διέξοδο στα παιδιά, σε μια ψηφιακή σχολική εκδρομή με ζωντανές συνδέσεις στα σημεία ξεχωριστού ενδιαφέροντος, όπως και με την καθιερωμένη σχολική φωτογραφία που σηματοδοτούσε την ολοκλήρωσή της.

«Η Έδεσσα είναι εξ ορισμού ένας μαθητικός προορισμός για σχολικές εκδρομές και για να μην χαθεί η επαφή μας με τη μαθητική κοινότητα αποφασίσαμε να κάνουμε ψηφιακές εκδρομές. Γνωστοποιήσαμε την πρωτοβουλία μας και αρκετοί δάσκαλοι από διάφορα σχολεία υπέβαλαν αίτημα. Κανονίσαμε το ραντεβού, τους στείλαμε λεπτομέρειες για το πώς θα συνδεθούν οι μαθητές σε συγκεκριμένο ωράριο και έτσι τα παιδιά ένιωσαν να βγαίνουν για λίγο από τη ρουτίνα της καθημερινότητας. Στην αρχή ήταν διστακτικά και δεν άνοιγαν τις κάμερες του υπολογιστή τους. Όταν όμως τους ενημερώσαμε ότι θα φωτογραφηθούν όλα μαζί, άρχισαν να προετοιμάζονται και να χτενίζονται γι αυτή τη στιγμή. Μετά το τέλος της εκδρομής, στέλναμε και τις φωτογραφίες στο σχολείο», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος Τουρισμού του Δήμου Έδεσσας, ειδικός Διαχείρισης Προορισμών, Ευάγγελος Κυριακού.

Ταυτόχρονα, επεσήμανε ότι με το συγκεκριμένο τρόπο δόθηκε η δυνατότητα επικοινωνίας με απομακρυσμένες ελληνικές κοινότητες και σχολεία, όπως λόγου χάρη στην περίπτωση του Καστελλόριζου, όπως και με ελληνικές κοινότητες από τη Γερμανία, τη Ρωσία, αλλά και το Βέλγιο.

Η κάθεμια σχολική εκδρομή είχε διάρκεια περίπου δύο ωρών και το πρόγραμμά της περιελάμβανε ζωντανές συνδέσεις με μια οικοξενάγηση διαλόγου, αλληλεπιδραστικής μορφής, ερωτήσεις από τα παιδιά και απαντήσεις από τους υπεύθυνους του προγράμματος.

Ξεχωριστή μνεία γινόταν στους δρόμους του νερού στη Έδεσσα, ενώ η πορεία του ξεκινούσε από τις πηγές των καταρρακτών του υδροβιοτόπου για να ολοκληρωθεί στο τέλος στο “διάσημο” σημείο με τους 12 καταρράκτες στο κέντρο της πόλης.

Μια σειρά από πληροφορίες αφορούσαν την οικολογική σημασία του νερού, τα υδάτινα οικοσυστήματα, τις ποσότητες του νερού και την προέλευσή του.

Ο κ. Κυριακού ανέφερε ότι ήταν κάτι πρωτόγνωρο και έκανε γνωστό ότι πρόθεση του Κέντρου Τουριστικής Πληροφόρησης του Δήμου Έδεσσας είναι να συνεχιστούν οι ψηφιακές σχολικές εκδρομές και τη νέα χρονιά, ανεξάρτητα από την πανδημία, ώστε να διατηρηθεί η επαφή του Δήμου με απομακρυσμένες ελληνικές κοινότητες.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο της δράσης «Κάρτα πόλης Έδεσσας» (Edessa City Card), μέσω της οποίας χιλιάδες άνθρωποι από το 2017 μέχρι τώρα έχουν επισκεφτεί διάφορα σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος της πρωτεύουσας του νομού Πέλλας. 

Άλλωστε, σχετική παρουσίαση ανέλαβε να κάνει ο υπεύθυνος Τουρισμού του Δήμου Έδεσσας στην ημερίδα Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης του έργου «Sustowns»/ enhancing SUStainable tourism attraction in small fascinating med TOWNS”, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα INTERREG MED και το ΕΤΠΑ.

Την ημερίδα διοργάνωσαν η «Ανατολική ΑΕ», Αναπτυξιακή Εταιρία ΟΤΑ Ανατολικής Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον Οργανισμό Τουρισμού Θεσσαλονίκης, τον Δήμο Αριστοτέλη και τον Δήμο Βόλβης, τη στιγμή που σε αυτή παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο γενικός διευθυντής της «Ανατολική ΑΕ» Ιάκωβος Σαρηγιάννης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόνισε ότι παρουσιάστηκαν οι προσπάθειες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την πιστοποίηση της διαδρομής στα βήματα του Αποστόλου Παύλου, ο σχεδιασμός του Δήμου Αριστοτέλη για τον οινοποιητικό τουρισμό και τους δρόμους του κρασιού αλλά και η προβολή μιας διαδρομής στη λίμνη Βόλβη από την πλευρά του αντίστοιχου Δήμου.

Τέλος, το έργο «Sustowns», άλλωστε, έχει ως στόχο να διασφαλίσει ότι μικρές πόλεις και οικισμοί, ως αντικείμενα των αυξημένων τουριστικών τάσεων, έχουν τη δυνατότητα να διατηρήσουν τα ευαίσθητα οικοσυστημάτά τους και εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού να σταθεροποιήσουν τις τουριστικές ροές προς συγκεκριμένους προορισμούς.

*Φωτογραφίες από την παρουσίαση της δράσης «Κάρτα πόλης Έδεσσας» (Edessa City Card) στην ημερίδα Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης του έργου «Sustowns».

Δείτε επίσης: Γιουτίκας στο politic.gr: “Τα προσωπικά σχέδια, τα αναπτυξιακά έργα και η πράσινη οικονομία στην πράξη» (pics+vids)

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play