ΕΦΕΤ: Σημαντικές οδηγίες για ασφαλή εορταστικά γεύματα

ΕΦΕΤ: Σημαντικές οδηγίες για ασφαλή εορταστικά γεύματα

Μπορεί η περίοδος των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς να είναι συνδεδεμένη με οικογενειακά και φιλικά τραπέζια, γιορτινά γεύματα και αυξημένη κατανάλωση πολλών ειδών τροφίμων, ωστόσο παρατηρείται αύξηση των περιστατικών τροφιμογενών νοσημάτων, όπως και αυξημένη απώλεια και σπατάλη τροφίμων.

Για τον λόγο αυτό, ο ΕΦΕΤ παρέχει βασικές συμβουλές κι οδηγίες στους καταναλωτές, για να απολαμβάνουν ασφαλή γεύματα για αυτούς, τις οικογένειές τους και τους φίλους τους αλλά και να μπορούν να προστατευτούν από πρακτικές παραπλάνησης.

Πιο συγκεκριμένα, πριν την αγορά των τροφίμων, προγραμματίζουμε τη λίστα με τα προϊόντα που θα χρειαστούμε. Αν σκοπεύουμε να μαγειρέψουμε κάτι για φίλους ή την οικογένειά μας, δεν ξεχνάμε να τους ρωτήσουμε αν υποφέρουν από κάποια τροφική αλλεργία, ώστε να προσέξουμε τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε.

Κατά την προμήθεια των τροφίμων, αγοράζουμε τρόφιμα από ελεγχόμενα σημεία της αγοράς και αποφεύγουμε τις αγορές τροφίμων από πλανόδιους πωλητές που δεν διαθέτουν τις σχετικές άδειες. Εξετάζουμε προσεκτικά τις ενδείξεις στην ετικέτα και ιδιαίτερα αυτές που αφορούν στην ημερομηνία.

Τα κρέατα, όπως βοοειδή, χοίροι και πουλερικά, διατίθενται είτε νωπά είτε κατεψυγμένα, αλλά δεν πρέπει να διατίθενται ποτέ εκτός ψύξης. Στα σημεία πώλησης του κρέατος πρέπει να υπάρχουν πινακίδες για την καταγωγή του κρέατος.

Για την προμήθεια γαλακτοκομικών προϊόντων, προσέχουμε τα τυριά να συντηρούνται σε ψυγείο ή σε ψυχόμενη προθήκη. Αναφορικά με την προμήθεια και συντήρηση αυγών, όλα τα αυγά θα πρέπει να έχουν στο κέλυφος ένδειξη με τον κωδικό παραγωγού.

Παράλληλα, όταν αποθηκεύουμε προϊόντα στο ψυγείο, τοποθετούμε τα ωμά τρόφιμα στα κάτω ράφια και τα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα στα πάνω ράφια. Επίσης, πραγματοποιούμε πλήρη απόψυξη του κατεψυγμένου κρέατος πριν από το μαγείρεμα.

Μετά το μαγείρεμα, μπορούμε να επαναχρησιμοποιήσουμε τα περισσεύματα των τροφίμων μας που δεν καταναλώθηκαν, σκεπάζοντας τα και τοποθετώντας τα στο ψυγείο ή στην κατάψυξη εντός δύο ωρών. Στο διαδίκτυο υπάρχουν δημιουργικές συνταγές για το πώς να εκμεταλλευτούμε τα χριστουγεννιάτικα περισσεύματά μας.

Loading

Play