Εγκαίνια του 2ου Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων από την ΠτΔ

Εγκαίνια του 2ου Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων από την ΠτΔ

Την επίσημη έναρξη του 2ου Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων κήρυξε απόψε στο Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» στο Παλιό Λιμάνι, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Το φεστιβάλ, που πραγματοποιείται με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και έχει ως κεντρικό του θέμα, «Ατομικές και συλλογικές ταυτότητες: Αυτοπροσδιορισμός στον σύγχρονο κόσμο» ξεκίνησε σήμερα και θα διαρκέσει έως 24 Ιουνίου 2023. Πλαισιώνεται από ένα πλούσιο πρόγραμμα θεματικών συζητήσεων, παρουσιάσεων, σεμιναρίων, αλλά και συναυλίες, προβολές και θεατρικά αναλόγια.

Πρόκειται για ένα φεστιβάλ-θεσμό πλέον για τα Χανιά και ολόκληρη την Κρήτη, ο οποίος απλώνεται από το Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης, το Μεγάλο Αρσενάλι (Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου), την Πύλη Sabbionara, το Γιαλί Τζαμί, μέχρι και τον Φιλολογικό Σύλλογο «Χρυσόστομος» αλλά και σε άλλα σημεία των Χανίων.

Όπως ανέφερε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας «εγκαινιάζω σήμερα το φεστιβάλ βιβλίου με βαθιά ικανοποίηση. Είναι μία πνευματική γιορτή, η οποία κατάφερε από τον πρώτο χρόνο θέσπισής της, να γίνει μία ζωντανή συνάθροιση των ανθρώπων του πολιτισμού. Μία εξωστρεφής, πλούσια σε περιεχόμενο, στενά δεμένη με τους σύγχρονους προβληματισμούς διοργάνωση. Το φεστιβάλ, τη γιορτή αυτή, την αγκάλιασε, όχι μόνο η δημοτική και περιφερειακή αρχή, αλλά και όλοι οι Χανιώτες και Χανιώτισσες».

Η κα Σακελλαροπούλου είπε επίσης ότι «αν μου ζητούσε κάποιος να χαρακτηρίσω με δυο λόγια το στίγμα του φεστιβάλ που αναδεικνύεται μέσα από τις εκδηλώσεις, αυτό θα ήταν εγρήγορση και ευαισθησία. Είναι μία διοργάνωση που αναδεικνύει τις γέφυρες του τοπικού με το εθνικό και το παγκόσμιο και προσανατολίζεται προς την ανάπτυξη του διαλόγου, της ανταλλαγής ιδεών και της προσέγγισης των κοινωνικών προβλημάτων της εποχής μας. Από το ζήτημα των συλλογικών και ατομικών ταυτοτήτων, του αυτοπροσδιορισμού, σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία, ένα κόσμο πολύπλοκο και απρόβλεπτο, έως τις νέες προκλήσεις που αναδύονται με την ανάπτυξη της τεχνικής νοημοσύνης. Ελπίζω η πολυφωνία, η τόλμη, η παρεμβατική διάθεση, η έμφαση στην ποιότητα, που χαρακτηρίζουν το φεστιβάλ, να συνεχίσουν να αποτελούν την πυξίδα του και στα χρόνια που θα έρθουν» ανέφερε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Επισήμανε επίσης, ότι πρόκειται για μία γιορτή για το βιβλίο που «εκ των πραγμάτων εστιασμένη στον πρώτο τη τάξη διαμεσολαβητή των αξιών της πνευματικής ευρύτητας, του στοχασμού, της ανοχής, της κατανόησης του άλλου, δεν μπορεί να είναι κλειστή ή περιχαρακωμένη».

Για την πραγματοποίηση του φεστιβάλ, συμπράττουν πολιτιστικοί οργανισμοί και φορείς, όπως το Ελληνο- Ιβηροαμερικανικό Φεστιβάλ ΛΕΑ-Λογοτεχνία εν Αθήναις, το Ινστιτούτο Θερβάντες, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, το Chaniartoon-International Comic & Animation Festival, το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος», ο Ελληνογαλλικός Σύλλογος Χανίων, καθώς και βιβλιοπωλεία της πόλης.

Εντυπωσιακή είναι σύμφωνα με τη δημοτική αρχή και τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, η συμμετοχή περισσότερων από 70 ομιλητών – συγγραφέων από την Ελλάδα, τη Μ. Βρετανία, τη Γαλλία, την Κροατία, τη Βόρεια Μακεδονία, την Αργεντινή, την Κολομβία, τη Νικαράγουα, την Κούβα, και εκδοτών, ακαδημαϊκών, μεταφραστών και διανοουμένων.

«Το Φεστιβάλ που εγκαινιάζεται απόψε επιβεβαιώνει το γεγονός ότι ο τόπος μας, είναι έτοιμος να ανταποκριθεί με επιτυχία στην προσπάθεια για τη χάραξη μιας περιφερειακής πολιτικής για το βιβλίο», τόνισε απόψε ο περιφερειάρχης Κρήτης, ο οποίος καλωσόρισε την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαρόπουλου, που νωρίτερα ανακηρύχθηκε επίτιμη δημότης Χανίων. Αναφέρθηκε ο. κ Αρναουτάκης στα έργα πολιτισμού που προωθούνται στην περιοχή των Χανίων, όπως τα Νεώρια, οι Βίλες Σβαρτς και Πολογιώργη, οι οποίες βρίσκονται στη φάση της μελέτης για να ενταχθούν σε χρηματοδότηση, είτε από το ΕΣΠΑ, είτε από εθνικούς πόρους της Περιφέρειας.

«Βασική αρχή μας, παραμένει η υλοποίηση μιας πολιτική εξωστρέφειας για τον σύγχρονο πολιτισμό, η οποία στοχεύει στη σύνδεση του ελληνικού πολιτιστικού πεδίου με τα διεθνή ρεύματα και τεκταινόμενα, και συγχρόνως στην ανάδειξη και προβολή της σύγχρονης κρητικής πολιτιστικής δημιουργίας στη διεθνή σκηνή», ανέφερε ο περιφερειάρχης, υπογραμμίζοντας πως ο «στόχος αυτός περνάει μέσα από την καλλιτεχνική, οργανωτική και λειτουργική ενδυνάμωση των φορέων και καλλιτεχνών που δρουν στην Κρήτη και προϋποθέτει την ισχυροποίηση της πολιτικής διεθνών πολιτιστικών σχέσεων του τόπου μας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο στηρίζουμε το Φεστιβάλ Βιβλίου στα Χανιά, το οποίο, ήδη από την πρώτη του χρονιά απέδειξε ότι θα καθιερωθεί ως θεσμός και ότι, τόσο το βιβλίο βρήκε την πόλη με την οποία θα ταυτιστεί τα επόμενα χρόνια, όσο και τα Χανιά βρήκαν μία πολιτιστική δράση η οποία συνάδει με την Ιστορία τους και η οποία φαίνεται να ενεργοποιεί όλη την ευρύτερη επένδυση που γίνεται στα Χανιά και στον πολιτισμό».

Παράλληλα, στη διάρκεια του φεστιβάλ, θα πραγματοποιηθούν περισσότερες από 50 θεματικές συζητήσεις, παρουσιάσεις, σεμινάρια, συναυλίες, προβολές και θεατρικά αναλόγια γύρω από βιβλία σύγχρονης ελληνικής και ξένης πεζογραφίας, ποίησης, δοκιμίου, από τις εκδόσεις Gutenberg, Opera, Ασίνη, Βακχικόν, Διόπτρα, Έναστρον, Έρεισμα, Εστία, Εύμαρος, Ίκαρος, Ιωλκός, Καστανιώτης, Κείμενα, Μεταίχμιο, Μετρονόμος, Μίνωας, Νεφέλη, Νήσος, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Παπαζήσης, Πατάκης, Περισπωμένη, Πόλις, Ποταμός, Πυξίδα της Πόλης, Ραδάμανθυς, Στερέωμα, Χανιώτικα Νέα, Ψυχογιός κ.ά..

Επίσης, το 2ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων, θα διερευνήσει σύμφωνα με τους διοργανωτές, την έννοια της ταυτότητας στα πεδία της λογοτεχνίας και της Ιστορίας, όσο και στο πλαίσιο επίκαιρων κοινωνικών και τεχνολογικών εξελίξεων. Σημαντικές χαρακτηρίζονται και θεματικές που θα παρουσιασθούν, όπως «Ένας κόσμος σε αναζήτηση, μια περιδιάβαση σε σύγχρονα, κομβικά για τις κοινωνίες μας, φαινόμενα και αιτήματα γύρω από την ταυτότητα φύλου, την πραγματική ισότητα των φύλων. Άνθρωπος και μηχανή και αν θα αλλάξει η τεχνητή νοημοσύνη την ανθρώπινη ταυτότητα. Το τραύμα της ανταλλαγής: 100 χρόνια από τη Συνθήκη της Λωζάνης. Τα ιδιαίτερα πολιτισμικά χαρακτηριστικά των Κρητών στο πλαίσιο της ελληνικής ταυτότητας. Η αρχαία Ελλάδα επανέρχεται στο σύγχρονο μυθιστόρημα, μια νέα λογοτεχνική ανάγνωση του παρελθόντος, σε αναζήτηση σημερινών ταυτοτήτων. Θα υπάρξει επίσης και θεματική για την εντοπιότητα και παγκοσμιότητα, με πρωταγωνιστές την καβαφική ποίηση με τις πολλαπλές αναγνώσεις και ταυτότητές της, και για τον Νίκο Καζαντζάκη και τον ρόλο του έργου του στην εικόνα της ελληνικής και της κρητικής ταυτότητας στο εξωτερικό, με αφορμή τα 140 χρόνια από τη γέννησή του.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης: Θεσσαλονίκη: Πορεία διαμαρτυρίας για το ναυάγιο στην Πύλο

Loading

Play