Εγκαινιάζεται αύριο το Κέντρο Βιομηχανικής Κληρονομιάς Νάουσας- ΕΡΙΑ

Με στόχο να αναγνωριστεί η βιομηχανική κληρονομιά του τόπου και η σημασία της στη διαμόρφωση της συλλογικής ταυτότητας, εγκαινιάζεται αύριο στις 12 το μεσημέρι το Κέντρο Βιομηχανικής Κληρονομιάς Νάουσας – ΕΡΙΑ

Το Κέντρο θα εγκαινιάσουν ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, και ο δήμαρχος Νάουσας Νικόλας Καρανικόλας.

propoli

Το Κέντρο Βιομηχανικής Κληρονομιάς στεγάζεται στο συγκρότημα ΕΡΙΑ του Δήμου Ηρωικής Πόλης Νάουσας, όπου βρίσκεται και η μόνιμη έκθεση «Ιστορίας Νήματα. Η βιομηχανία της κλωστοϋφαντουργίας στη Νάουσα». 

Η δημιουργία του Κέντρου είναι το τέλος μιας διαδρομής που έχει αφετηρία το 1960 όταν η εταιρεία ΕΡΙΑ εξαγοράστηκε από την ΒΕΤΛΑΝΣ ΝΑΟΥΣΑ Α.Ε. των Γρηγόρη και Γιάννη Λαναρά και Πέτρου Καράτζια. Από το 1960 έως το 1990 το κτίριο του πρώην ΕΡΙΑ αποτελούσε τα βαφεία της επιχείρησης του εργοστασίου της ΒΕΤΛΑΝΣ, που παρήγαγε τις γνωστές κουβέρτες «Βέτλανς Νάουσα».

Το πρώην βιομηχανικό συγκρότημα της ΕΡΙΑ, το εργοστάσιο της οποίας σχεδίασε (1908) ο Ξενοφώντας Παιονίδης, ένας από τους σημαντικότερους αρχιτέκτονες του νεοκλασικισμού με πλούσιο έργο στην Θεσσαλονίκη, βρίσκεται στο ανατολικό άκρο της Αράπιτσας σε άμεση σχέση με τον «Πολυχώρο Πολιτισμού Χρήστος Λαναράς», το Γενικό Νοσοκομείο Νάουσας και το δημοτικό πάρκο της πόλης στο κομβικό σημείο του δικτύου των διαδρομών γνωριμίας με τη βιομηχανική κληρονομιά της Νάουσας. Οι εγκαταστάσεις του αγοράστηκαν και δωρήθηκαν στο δήμο Νάουσας το 2000 από τον Χρήστο Λαναρά

«Η αποκατάσταση και επαναχρησιμοποίηση του εργοστασίου ΕΡΙΑ ξεκίνησαν το Νοέμβριο του 2009 από το Δήμο Ηρωικής Πόλης Νάουσας, ενώ το 2012 προκύπτουν η διαδικασία εξεύρεσης συλλογής αντικειμένων, καθώς και η καταγραφή και τεκμηρίωση του συγκεντρωμένου υλικού», αναφέρει σχετική ανακοίνωση του Δήμου Ηρωϊκής Πόλης Νάουσας. Πρόκειται για φωτογραφίες, έγγραφα, προσωπικά αντικείμενα, καθώς και μηχανήματα και όργανα μέτρησης που είτε βρέθηκαν μέσα στα ερειπωμένα εργοστάσια είτε δωρήθηκαν από πολίτες της πόλης και τους σημερινούς ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων. Το 2015 πραγματοποιήθηκε η αρχιτεκτονικήμουσειολογική μελέτη για το σχεδιασμό της μόνιμης έκθεσης, και ολοκληρώθηκε φέτος.

«Εμπεριστατωμένη» και «εκπαιδευτική» χαρακτήρισε ο δήμαρχος Νάουσας Νικόλας Καρανικόλας την έκθεση του Κέντρου η οποία θα προσφέρει όπως είπε ο δήμαρχος, πληροφορίες και γνώσεις στον επισκέπτη σε «νοηματικό» αλλά και «συναισθηματικό» επίπεδο. Η έκθεση του Κέντρου Βιομηχανικής Κληρονομιάς ΝάουσαςΕΡΙΑ ως κεντρική ιδέα της έχει την ανάδειξη των υλικών καταλοίπων που σώθηκαν μέσα από τα σύγχρονα ερείπια των βιομηχανικών κελυφών, όπως ακριβώς τα ανέσυρε μέσα από τα κελύφη αυτά η επιτόπια έρευνα», ανέφερε ο δήμαρχος και πρόσθεσε ότι «τα αντικείμενα αναδεικνύονται ως υλική υπόσταση, και, ταυτόχρονα αποκτούν φωνή για να αφηγηθούν όσες ιστορίες προκύπτουν, ενταγμένα στα συμφραζόμενά τους».

Στην έκθεση αναπτύσσονται 2 αφηγηματικοί άξονες. Ο ένας, αναδεικνύει πτυχές της βιομηχανικής ιστορίας της Νάουσας μέχρι το Μεσοπόλεμο, ενώ ο άλλος άξονας προβάλλει τις πρόσφατες μνήμες των ανθρώπων της. «Με αυτόν τον τρόπο τα νοήματα που διαμορφώνονται, άλλοτε αλληλοσυμπληρώνονται και άλλοτε αντιπαρατίθενται, καθώς οι εποχές επέφεραν σημαντικές αλλαγές στην κοινωνία, τα ήθη και τις συνθήκες εργασίας», εξήγησε ο κ Καρανικόλας

Δείτε επίσης: Αρχιτεκτονικός φωτισμός σε πέντε τοπόσημα της Νάουσας

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr

Loading