Ο κ. Γεραπετρίτης επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις της σύγχρονης εποχής
Τα εύσημα στην Ελλάδα για την πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις του δημόσιου τομέα απέδωσαν εκπρόσωποι του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στην ετήσια συνάντηση των Σχολών Διακυβέρνησης του Οργανισμού, που για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα.
Χαιρετισμό απηύθυναν, μεταξύ άλλων, οι υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος εκπροσώπησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.
Ο κ. Γεραπετρίτης επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις της σύγχρονης εποχής και υπογράμμισε την απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης να ενισχύσει την ποιότητα των υπηρεσιών του δημόσιου τομέα, μέσω της αξιοποίησης των σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων. Παράλληλα, απαρίθμησε τα βήματα που έχει κάνει η χώρα μας για την καταπολέμηση της διαφθοράς, μέσω της θέσπισης, από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, του Εθνικού Σχεδίου για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, της εφαρμογής του Συστήματος Εσωτερικού Ελέγχου της Δημόσιας Διοίκησης, αλλά και της νέας διαδικασίας προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ.
Ο κ. Βορίδης σημείωσε, από την πλευρά του, ότι ολόκληρο το προηγούμενο διάστημα χαρακτηρίστηκε από μία σειρά έντονων διεργασιών για την αναμόρφωση και τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, προκειμένου αυτή να είναι σε θέση να επιτελέσει τον ρυθμιστικό της ρόλο και να αντιμετωπίσει τις πρόσθετες προκλήσεις που θέτει η ανάπτυξη των ιδιωτικών επιχειρήσεων.
Τόνισε, δε, ότι σε αυτή την κατεύθυνση τέθηκε σε προτεραιότητα η επανεκπαίδευση και η συνεχής εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού του Δημόσιου Τομέα μέσα από την αναβάθμιση όλων των δημόσιων σχολών, αλλά κυρίως της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, η οποία μετετράπη σε μία Σχολή αριστείας με αυστηρότερα κριτήρια εισόδου και φοίτησης σε αυτή. Τέλος, επεσήμανε ότι η Ελλάδα, εξαιτίας της δυσχερούς κατάστασης στην οποία περιήλθε την τελευταία δεκαετία, έδωσε έμφαση στην αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης αποκομίζοντας μία σημαντική τεχνογνωσία σε αυτό το πεδίο.
Η πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) αναφέρθηκε στις αλλαγές του διαγωνισμού εισαγωγής της Ε.Σ.Δ.Δ.Α., σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών, την Expertise France και την αντίστοιχη γαλλική σχολή δημόσιας διοίκησης (ENA), στην εφαρμογή του 28ου διαγωνισμού εισαγωγής για την επιλογή 160 σπουδαστών, καθώς και στην έναρξη του 29ου διαγωνισμού εισαγωγής τον Ιούλιο του 2022 για την επιλογή 135 σπουδαστών, εκ των οποίων οι 35 θέσεις προορίζονται για τον επιτελικό κλάδο.
Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Δικτύου των Σχολών Διακυβέρνησης του Ο.Ο.Σ.Α., καθηγητής Geert Bouckaert δήλωσε ιδιαιτέρως εντυπωσιασμένος από τα βήματα προόδου που έχει επιτελέσει η χώρα μας στον τομέα της Δημόσιας Διοίκησης και υπογράμμισε τον κρίσιμο ρόλο του δημόσιου τομέα στην παροχή υπηρεσιών, στην αντιμετώπιση κρίσεων και στην ανάδειξη της καινοτομίας, υπογραμμίζοντας τη συνδρομή των σχολών δημόσιας διοίκησης σε αυτή την κατεύθυνση, ως μέρος μίας συνολικής λύσης υπέρ της κοινωνίας.
Ο επικεφαλής του τομέα Δημόσιας Διαχείρισης και Προϋπολογισμού της Διεύθυνσης Δημόσιας Διακυβέρνησης του Ο.Ο.Σ.Α. Jón Blöndal επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει θεσμοθετήσει και εφαρμόσει μία σειρά σημαντικών μεταρρυθμίσεων και τόνισε ότι η χώρα μας θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα για άλλες χώρες σε αυτό τον τομέα. «Μπορούμε όλοι να μάθουμε από τους Έλληνες» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Οι εργασίες της Ετήσιας Συνάντησης των υψηλόβαθμων εκπροσώπων των χωρών – μελών του Παγκόσμιου Δικτύου των Σχολών Διακυβέρνησης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (Ο.Ο.Σ.Α. – OECD – NSG) έχουν ως θέμα τις «Νέες μαθησιακές κουλτούρες στον Δημόσιο τομέα μετά την πανδημία» και πραγματοποιούνται το διήμερο 20 – 21 Ιουνίου στο ΕΚΔΔΑ.
Δείτε επίσης: Προς πρόωρες εκλογές το Ισραήλ