Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής ΔΕΚΟ και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, κατά την οποία πραγματοποιήθηκε η ακρόαση της προτεινόμενης για τη θέση του διοικητή του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), Ξένιας Παπασταύρου.
Η Επιτροπή διατύπωσε θετική γνώμη για την υποψηφιότητα της κ. Παπασταύρου, που προτάθηκε από την υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου. Δέκα μέλη της επιτροπής τάχθηκαν υπέρ, έξι τάχθηκαν κατά και τρεις βουλευτές ψήφισαν «παρών».
Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, απαντώντας σε ερωτήματα μελών της επιτροπής, τόνισε ότι δεν αλλάζει το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, ούτε τα κριτήριά του, και εξήγησε ότι σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες, υπήρχε υπο-απορρόφηση του επιδόματος μέχρι σήμερα, επομένως είναι ζητούμενο η αύξηση της απορρόφησης, αλλά και η καλύτερη στοχοθέτηση των ατόμων που το λαμβάνουν. Αναφέρθηκε ακόμα και στην υποστελέχωση του ΟΠΕΚΑ, σημειώνοντας ότι από τις 383 οργανικές θέσεις που υπάρχουν στον οργανισμό, οι 100 λείπουν, οπότε θα πρέπει να ενισχυθεί η στελέχωση. Η υφυπουργός επικαλέστηκε περιπτώσεις στις οποίες οι υπάλληλοι χρειάζεται να χρησιμοποιήσουν δικό τους μέσον για να μετακινηθούν για υπηρεσιακούς λόγους, και υποστήριξε ότι δεν υπάρχει ελεγκτικός μηχανισμός, ακριβώς λόγω της υποστελέχωσης.
Παράλληλα, υπεραμύνθηκε της στάσης της κυβέρνησης σε σχέση με το κομμάτι των επιδομάτων, λέγοντας ότι «η φτώχεια δεν ξεριζώνεται με επιδόματα αλλά με δουλειές – γι’ αυτό και δίνεται έμφαση στις επενδύσεις από την κυβέρνηση – όμως πιστεύουμε σε ένα κράτος Πρόνοιας». Τόνισε ακόμα, ότι δεν κόβεται κανένα επίδομα, ότι διατηρείται ο προϋπολογισμός του 2019, και μάλιστα αυξάνεται το επίδομα της γέννας σύμφωνα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού.
Καταλήγοντας σε σχέση με αυτό το ζήτημα, η κ. Μιχαηλίδου τόνισε: «Όσο δεν υπάρχουν νέες δουλειές για όλους, για τους αδύναμους συμπολίτες μας, είναι καθήκον μας να παρέχουμε αυτά που έχουν ανάγκη». Απαντώντας σε ερώτηση της κ. Φωτίου, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων υποστήριξε ότι «το κράτος πρόνοιας δεν λειτούργησε υπέρ της μεσαίας τάξης στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ – αυτό είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο». Τέλος, η κ. Μιχαηλίδου τόνισε ότι η επιδοματική πολιτική πρέπει να έχει και αναπτυξιακή πλευρά.
Η κ. Παπασταύρου αναφέρθηκε στους άξονες προτεραιοτήτων που τίθενται για την διοίκηση του ΟΠΕΚΑ το επόμενο διάστημα, λέγοντας ότι πρέπει να μεριμνά για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού και για την εφαρμογή του νόμου που τον διέπει, και επιπλέον για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού, για την οποία όπως μπορούν να γίνουν πολλά.
«Οι άνθρωποι που λαμβάνουν ένα επίδομα, θα πρέπει να το λαμβάνουν έγκαιρα και με αξιοπρέπεια, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», τόνισε ακόμα η κ. Παπασταύρου. Στην καταληκτική εισήγησή της, ανέφερε ότι ο ρόλος του ΟΠΕΚΑ είναι κομβικός, είπε ότι στον πυρήνα είναι οι δικαιούχοι και ότι βασική προτεραιότητα είναι να ολοκληρωθεί το Ενιαίο Μητρώο Δικαιούχων που προβλέπεται και από τον ιδρυτικό νόμο του οργανισμού.
Δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η Θεανώ Φωτίου και ο Διονύσης Καλαματιανός, έθεσαν θέμα για την ισοτιμία του πτυχίου της κ. Παπασταύρου από τον ΔΟΑΤΑΠ, που δεν κατατέθηκε στην επιτροπή. Απαντώντας, ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, είπε ότι η ισοτιμία είναι προαπαιτούμενο του οργανισμού για τον διορισμό της κ. Παπασταύρου και όχι της κοινοβουλευτικής επιτροπής, για την οποία η μετάφραση του πτυχίου που έχει κατατεθεί είναι αρκετή. Η ίδια η κ. Παπασταύρου διαβεβαίωσε ότι σέβεται την διαδικασία και ότι θα προσκομιστεί άμεσα ό.τι προβλέπεται.