Εγκρίθηκε η ΑΜΚ της ΔΕΗ και η πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ

Εγκρίθηκε η ΑΜΚ της ΔΕΗ και η πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ

«Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου είναι η μόνη συναλλαγή που δεν επιβαρύνει τον ισολογισμό» τονίστηκε 

Με σχεδόν απόλυτη πλειοψηφία (σ.σ. άνω του 99%) εγκρίθηκαν η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ και η πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, κάτι που προέκυψε από τη γενική συνέλευση των μετοχών. 

Όσον αφορά τον ΔΕΔΔΗΕ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης έκανε λόγο για μια συνειδητή επιλογή της διοίκησης. Η συμφωνία που υπογράφηκε, λέει πως η ΔΕΗ θα εξακολουθεί να έχει την πλειοψηφία στο Διοικητικό Συμβούλιο, και τα όργανα διοίκησης του ΔΕΔΔΗΕ. Υπενθυμίζεται ότι πλειοδότης αναδείχθηκε η Macquarie Infrastructure and Real Assets Group (MIRA), με προσφορά ύψους 2,116 δισ. ευρώ από τα οποία το 1,3 δισ. σε μετρητά και τα υπόλοιπα 800 εκατ. ευρώ με την ανάληψη χρέους.

Έπειτα έγινε αναφορά και στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 750 εκατομμύρια ευρώ, ωστόσο αυτό το π[οσόι αναμένεται να…ενισχυθεί με την πάροδο του χρόνου όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία. Αυτό το διάστημα, ήταν η καλύτερη ευκαιρία όπως ειπώθηκε για να ενισχυθεί η θέση της επιχείρησης στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή όπως ειπώθηκε. 

«Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου είναι η μόνη συναλλαγή που δεν επιβαρύνει τον ισολογισμό με περαιτέρω δανεισμό και παρέχει ισχυρά κεφάλαια για τις επόμενες στρατηγικές κινήσεις της ΔΕΗ», τονίστηκε σε σχετική ερώτηση μετόχου.

Σχετικά δε με την κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων, αναφέρθηκε από τη διοίκηση της εταιρείας ότι με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται διαφανής και πλήρως ανταγωνιστική διαδικασία της τιμής της έκδοσης. Ωστόσο θα υπάρξει πρόνοια για προνομιακή συμμετοχή των υφιστάμενων μετόχων με τρόπο που θα διασφαλίζει τα παραπάνω πλεονεκτήματα.

Τα έσοδα που προκύπτουν λοιπόν είναι περισσότερα από 2 δισ. ευρώ ποσό το οποίο θα επενδυθεί στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στη διείσδυση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Το στρατηγικό σχέδιο της ΔΕΗ προβλέπει επενδύσεις ύψους 5,3 δισ. ευρώ τα επόμενα 3 έτη και σε 8,4 δισ. ευρώ μέχρι το 2026, με στόχο τα 7,2GW εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ (περιλαμβανομένων των Υδροηλεκτρικών Σταθμών) μέχρι το 2024 και τα 9,1GW μέχρι το 2026, πράγμα που αναμένεται να συμβάλει στην επίτευξη λειτουργικής κερδοφορίας (EBITDA) ύψους 1,7 δισ. ευρώ το 2026.

 
 
 

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr

Loading

Play