Εγκρίθηκε το εμβόλιο κατά της παραλλαγής Όμικρον στη Βρετανία: Πότε έρχεται στην Ελλάδα

Το εμβόλιο που κατασκεύασε η Moderna και στοχεύει σε δύο διαφορετικές παραλλαγές του κορονοϊού εγκρίθηκε στη Βρετανία.

Η πρώτη χώρα που εγκρίνει το εμβόλιο κατά της Όμικρον που κατασκεύασε η Moderna, έγινε η Μεγάλη Βρετανία. Η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων, ενέκρινε το εμβόλιο της Moderna που στοχεύσει τον αρχικό ιό του 2020 αλλά και την παραλλαγή Όμικρον.

Το εμβόλιο εγκρίθηκε σήμερα για αναμνηστικές δόσεις σε ενήλικες από τη Ρυθμιστική Υπηρεσία Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας αφού διαπιστώθηκε ότι πληροί τα πρότυπα ασφαλείας, ποιότητας και αποτελεσματικότητας.

Το εμβόλιο εγκρίθηκε για χρήση σε άτομα άνω των 18 ετών. Η Μεγάλη Βρετανία σχεδιάζει πάντως αρχικά να το χορηγήσει σε άτομα άνω των 50 ετών και ευπαθείς. Η Moderna παρασκευάζει τις δόσεις εδώ και μήνες, οπότε θα πρέπει να είναι διαθέσιμες σύντομα, όπως επισημαίνεται στους Financial Times.

Σε κάθε δόση του αναμνηστικού εμβολίου, το ήμισυ του εμβολίου (25 μικρογραμμάρια) στοχεύει στο αρχικό στέλεχος του ιού από το 2020 και το άλλο μισό (25 μικρογραμμάρια) στοχεύει στην Όμικρον.

Σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο Θάνος Πλεύρης, η προμήθεια των νέων εμβολίων στην Ελλάδα θα γίνει σε δύο φάσεις. Αρχικά τα επικαιροποιημένα εμβόλια της Moderna θα φτάσουν πρώτα και στη συνέχεια θα έρθουν τα ακόμα πιο επικαιροποιημένα για τις υποπαραλλαγές της Όμικρον 4 και 5. «Από τον Οκτώβριο και μετά ευελπιστούμε να υπάρχουν» είχε αναφέρει στις δηλώσεις του ο Έλληνας υπουργός Υγείας.

Η απόφαση της αρχής βασίστηκε σε δεδομένα κλινικών δοκιμών που έδειξαν πως το εμβόλιο προκάλεσε “ισχυρή ανοσοαπόκριση” απέναντι στην Όμικρον (BA.1) και στον αρχικό ιό του 2020, ανέφερε.

Η MHRA παρέθεσε επίσης μια διερευνητική ανάλυση στην οποία το εμβόλιο βρέθηκε επίσης να προκαλεί μια καλή ανοσοαπόκριση απέναντι στις επικρατούσες αυτή την περίοδο παραλλαγές της Όμικρον BA.4 και BA.5.

Δεν έχουν ταυτοποιηθεί σοβαρές ανησυχίες ασφαλείας με αυτή τη νέα σύνθεση, πρόσθεσε η αρχή.

Μετά την εξασφάλιση της έγκρισης, η βρετανική Κοινή Επιτροπή για τον Εμβολιασμό και την Ανοσοποίηση (JCVI) θα εκδώσει σύσταση για το πώς θα πρέπει να αναπτυχθεί το εμβόλιο στη χώρα.

Ενώ τα υπάρχοντα εμβόλια κατά της COVID-19 εξακολουθούν να προσφέρουν καλή προστασία απέναντι στη νοσηλεία και στον θάνατο, η αποτελεσματικότητα των εμβολίων έχει επηρεαστεί καθώς ο ιός εξελίσσεται.

Τα εμβόλια πρώτης γενιάς κατά της COVID-19 που χρησιμοποιούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθούν να παρέχουν σημαντική προστασία εναντίον της ασθένειας και να σώζουν ζωές”, ανέφερε σε μια ανακοίνωση η διευθύνουσα σύμβουλος της MHRA Τζουν Ρέινε.

“Αυτό που μας δίνει αυτό το δισθενές εμβόλιο είναι ένα ακονισμένο εργαλείο στο οπλοστάσιό μας για να μας βοηθήσει να προστατευθούμε απέναντι σε αυτή την ασθένεια καθώς ο ιός εξακολουθεί να εξελίσσεται.”

Αξιωματούχοι του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) αναμένουν πως προσαρμοσμένα στις παραλλαγές εμβόλια κατά της COVID θα εγκριθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι τον Σεπτέμβριο και έχουν πει πως η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή είναι ανοικτή στη χρήση εμβολίων που θέτουν στο στόχαστρο την παλαιότερη παραλλαγή ΒΑ.1 φέτος το φθινόπωρο, δεδομένου ότι εκείνα που στοχεύουν συγκεκριμένα τις νεώτερες παραλλαγές είναι πιο πίσω στην κλινική ανάπτυξη.

Αντίθετα, ο αμερικανικός οργανισμός φαρμάκων (US Food and Drug Administration – FDA) έχει πει ότι θα επιδιώξει να συμπεριλάβει τις νεώτερες παραλλαγές BA.4 και BA.5 της Όμικρον σε οποιαδήποτε νέα εμβόλια χρησιμοποιούνται στις ΗΠΑ.

Εκτός από τη Moderna, οι εταίροι Pfizer και BioNTech δοκιμάζουν επίσης παραλλαγές του εμβολίου τους mRNA που έχει τροποποιηθεί για να καταπολεμά τις παραλλαγές Όμικρον.

Στο μεταξύ, η Sanofi και ο εταίρος της GSK εργάζονται για ένα εμβόλιο με βάση την πρωτεΐνη που στοχεύει την παραλλαγή Βήτα, η οποία επικράτησε για κάποιο διάστημα πέρυσι.

Δείτε επίσης: Ιρανικό ΥΠΕΞ: Για την επίθεση στον Σαλμάν Ρούσντι ευθύνεται ο ίδιος και οι υποστηρικτές του