Ειδικό θέμα: Διεθνής συμμετοχή στη Νάουσα για παραδοσιακούς χορούς και το δρώμενο Γενίτσαροι και Μπούλες

Ειδικό θέμα: Διεθνής συμμετοχή στη Νάουσα για παραδοσιακούς χορούς και το δρώμενο Γενίτσαροι και Μπούλες

Πρωί Κυριακής, στο δημαρχείο του Δήμου Ηρωικής Πόλεως Νάουσας, κόσμος πηγαίνει και έρχεται, θέλοντας να βιώσει το «προσκύνημα» – κομβικό σταθμό του εθίμου «Γενίτσαροι και Μπούλες». Πρόκειται για τη στιγμή που ο δήμαρχος του Δήμου Ηρωικής Πόλεως Νάουσας, Νίκος Κουτσογιάννης, θα δώσει την άδεια στον αρχηγό του μπουλουκιού να ξεχυθεί με τους υπόλοιπους χορευτές στους δρόμους της πόλης, παρασύροντας στον ρυθμό της ξεχωριστής αυτής Αποκριάς κατοίκους και επισκέπτες. Ανάμεσά τους και ένα γκρουπ ξένων επισκεπτών που παρακολουθεί με πραγματικό ενθουσιασμό τα όσα διαδραματίζονται μπροστά στα μάτια τους.

Η Χάνα από το Ισραήλ, η Ούλα από την Πολωνία, η Φαίη από την Αυστραλία, η Νταϊάνα από το Βέλγιο, η Μίνεκε από την Ολλανδία είναι ορισμένα μόνο από τα μέλη μιας μεγαλύτερης ομάδας που συμμετέχει στο σεμινάριο παραδοσιακών χορών που διοργανώνει για δέκατη φορά φέτος στην περιοχή η Κατερίνα Ντελιοπούλου, εμπειρική χοροδιδάσκαλος.

«Είμαι παιδί της παράδοσης, μια και ο μπαμπάς μου είναι λαογράφος. Αγαπώ τη Νάουσα, το δρώμενο, και αποφάσισα να διοργανώσω ένα σεμινάριο εδώ. Ξεκίνησα πριν από περίπου δέκα χρόνια. Κάθε χρόνο επισκέπτονται το σεμινάριο και την πόλη άνθρωποι από όλο τον κόσμο» εξηγούσε η κ. Ντελιοπούλου, την ώρα που τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας κουνούσαν το κεφάλι και τα χέρια τους ρυθμικά στον ήχο του ζουρνά που διαχεόταν στον χώρο.

Στις δέκα διοργανώσεις του σεμιναρίου έχουν συμμετάσχει συνολικά 106 άτομα από 14 χώρες και 28 χοροδιδάσκαλοι από διάφορες περιοχές της χώρας, που καταφτάνουν στη Νάουσα για να διδάξουν παραδοσιακούς χορούς στους ξένους επισκέπτες. «Το Σαββατοκύριακο παρακολουθούμε τις δράσεις του Ομίλου Γενίτσαροι και Μπούλες και τις καθημερινές κάνουμε μαθήματα. Κάθε περιοχή έχει και τον δάσκαλό της. Εξειδικευμένοι, αυθεντικοί χοροδιδάσκαλοι έρχονται και τους διδάσκουν χορό. Οι άνθρωποι είναι φίλοι της Ελλάδας με κάθε έννοια, αγαπούν την ιστορία μας» περιγράφει με ενθουσιασμό η κ. Ντελιοπούλου, κόρη γνωστού λαογράφου της Αλεξάνδρειας.

«Έρχονται εδώ για να το ζήσουν όλο αυτό και μεταφέρουν την ατμόσφαιρα που εισπράττουν και στον τόπο τους» συμπληρώνει και σπεύδει να μας συστήσει τα μέλη της ομάδας, κάποια από τα οποία μπορεί να έρχονται κάθε χρόνο, ωστόσο το συναίσθημα που εισπράττουν είναι πολύ διαφορετικό.

Η μουσικός από το Ισραήλ, η Βελγίδα που ερωτεύτηκε την Κρήτη και η Ολλανδή που «ακούει» με τους παλμούς και τους κραδασμούς της μουσικής είναι μερικές από τις συμμετοχές που ξεχωρίζουν. Η Μίνεκε από την Ολλανδία συμμετέχει για ένατη φορά στο σεμινάριο και παρόλο που είναι κωφή, όχι μόνο συμμετέχει στον χορό αλλά, όπως εξηγεί η κ. Ντελιοπούλου, μπορεί να χορέψει και πρώτη, χωρίς να πιάνει το χέρι κάποιου άλλου.

Η Χάνα από το Ισραήλ συμμετέχει ανελλιπώς στο σεμινάριο, τονίζοντας: «Είναι υπέροχο, πλέον έχω τους δικούς μου δεσμούς με τους ανθρώπους εδώ. Κάθε φορά βλέπω ή μαθαίνω κάτι καινούριο».

Για την Νταϊάνα από το Βέλγιο είναι η έκτη φορά που επισκέπτεται τη Νάουσα, ωστόσο χορεύει από το 1986. «Αγαπώ όλους τους ελληνικούς χορούς, αλλά τα κρητικά είναι πιο κοντά στην καρδιά μου» λέει, αποδεικνύοντας την αγάπη της για την ελληνική παράδοση.

Η Ούλα, που ζει στη Βουλγαρία, αναφέρει τη χαρά της για την εμπειρία του σεμιναρίου. «Είναι πολύ συγκινητικό να βλέπεις πώς όλη η οικογένεια συμμετέχει σε αυτό» επισημαίνει, προσδιορίζοντας την αξία της παράδοσης.

Loading

Play