Η παραπληροφόρηση στη νέα εποχή και οι δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης αποτέλεσαν το κύριο θέμα ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στην ΕΣΗΕΑ νωρίς το πρωί. Η ημερίδα με τίτλο «Παραπληροφόρηση: Σύγχρονες μορφές προπαγάνδας και τρόποι αντιμετώπισης» ήταν μια συνδιοργάνωση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) και του Μεσογειακού Παρατηρητηρίου Ψηφιακών Μέσων (MedDMO). Οι ομιλητές προσπάθησαν να φωτίσουν πτυχές του φαινομένου στη σύγχρονη εποχή . Συζητήθηκε η πανεπιστημιακή προσέγγιση της παραπληροφόρησης και των σύγχρονων μορφών προπαγάνδας.
Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στους κινδύνους που ενέχει η διάδοση παραποιημένων ή κατασκευασμένων ειδήσεων στο κοινωνικό και δημοκρατικό γίγνεσθαι, καθώς και στα διαθέσιμα εργαλεία για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Παύλος Μαρινάκης, στην ομιλία του, τόνισε: «Απευθύνομαι σε μια γενιά η οποία ίσως είναι αυτή που θα κληθεί τα επόμενα χρόνια να σπουδάσει, να εργαστεί, να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες της ζωής με την παραπληροφόρηση, η οποία είναι πλέον εδώ και έχει έρθει για να μείνει». Έχουμε υποχρέωση, η Πολιτεία, οι δημοσιογράφοι, οι θεσμοί, να σταθούμε απέναντι σε αυτούς οι οποίοι αλλοιώνουν την πραγματικότητα .
Η πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης Ευτέρπη Κουτζαμάνη-Δρίλια, επισήμανε ότι «είναι δύσκολο να ορίσει κανείς με ακρίβεια τι είναι παραπληροφόρηση» και σημείωσε την υψηλή ευαλωτότητα της Ελλάδας στην ψηφιακή παραπληροφόρηση. Η παραπληροφόρηση χαρακτηρίζεται ως η μάστιγα της σύγχρονης ψηφιακής εποχής και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστεί .
Η δημοσιογράφος Αλεξία Κουλούρη ανέφερε ότι «στην εποχή της μετά-αλήθειας, η χειραγώγηση μαζικών ακροατηρίων είναι ένα γεγονός που έχει παγιωθεί» και ότι «η παραπληροφόρηση άνθισε ακόμη περισσότερο στη δημόσια σφαίρα». Η εκδήλωση αναδείχθηκε ως μια σημαντική ευκαιρία για τη διαχείριση της πληροφορίας και την προαγωγή της ενημέρωσης.