Εκδηλώσεις μνήμης για την Εθνική Αντίσταση 1940-44 και για την επέτειο της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου πραγματοποιήθηκαν το πρωί στο Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, στη νέα παραλία Θεσσαλονίκης. Προηγήθηκε, παρουσία των επισήμων, η δοξολογία στον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας και ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων στο μνημείο.
Στις εκδηλώσεις έλαβαν μέρος και κατέθεσαν στεφάνια, ως εκπρόσωπος του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) Θεόδωρος Καράογλου, εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο βουλευτής και πρώην αναπληρωτής υπουργός Σωκράτης Φάμελλος, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, εκπρόσωποι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας – η οποία είχε την ευθύνη της διοργάνωσης των εκδηλώσεων – δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι αντιστασιακών οργανώσεων, εκπρόσωποι του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας κ.α.
«Τιμούμε, μνημονεύουμε την ενιαία εθνική αντίσταση αμέσως μετά την κατοχή της Ελλάδος από Γερμανούς, Ιταλούς και Βούλγαρους. Ο ελληνικός λαός, ο οποίος δεν έχει μάθει ποτέ να σκύβει το κεφάλι, παρά μόνο στον Δημιουργό και Κύριο του, ξεσηκώθηκε, πήρε τα όπλα, βγήκε στα βουνά, έγραψε λαμπρές σελίδες δόξης, της ενιαίας εθνικής αντίστασης» δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Καράογλου και πρόσθεσε: «Παράλληλα τιμούμε και θυμόμαστε ίσως το σημαντικότερο επίτευγμα της αντιστασιακής δράσης, την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου. Εκεί αποδείχθηκε ότι, όταν ο ελληνικός λαός, όταν οι ελληνικές πολιτικές δυνάμεις είναι ενωμένες, τότε μπορούμε να πετύχουμε θαύματα, όπως και έγινε με την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου». «Είναι χρέος, είναι καθήκον όλων μας να θυμόμαστε πάντοτε αυτή την λαμπρή επέτειο και βεβαίως έχουμε ιερή υποχρέωση να μάθουμε στα παιδιά μας την ιστορία, γιατί όπως είναι γνωστό, λαός, ο οποίος δεν έχει μνήμη και δεν γνωρίζει ιστορία, δεν έχει προοπτική και μέλλον», πρόσθεσε.
«Η επέτειος της Εθνικής Αντίστασης δεν είναι απλώς μια ημέρα μνήμης. Είναι μια ημέρα που τιμούμε τους ανθρώπους που έδωσαν τη ζωή τους για να είμαστε σήμερα ελεύθεροι και δηλώνουμε τη δική μας διάθεση να παραμείνει η χώρα μας δυνατή, ελεύθερη και δημοκρατική» δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος και πρόσθεσε: «Ο αγώνας της Εθνικής Αντίστασης ήταν αγώνας για την ελευθερία και ταυτόχρονα ένας αγώνας ενάντια στο φασισμό. Και γι’ αυτό, τα μηνύματα είναι συνέχεια επίκαιρα και διαρκή, μπροστά σε όλους μας και ιδιαίτερα μπροστά στη νέα γενιά. Και αυτό που οφείλουμε όλοι νομίζω να κάνουμε είναι να θυμίζουμε στη νέα γενιά τον μεγάλο αγώνα της Ελλάδος κόντρα στον κατακτητή για την ελευθερία και τη δημοκρατία».
«Όταν οι Έλληνες είμαστε ενωμένοι μπορούμε να μεγαλουργήσουμε, μπορούμε να είμαστε απέναντι σε οποιονδήποτε αντίπαλο» δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας και συνέχισε: «Αυτό είναι το μήνυμα της σημερινής επετείου, αυτό πρέπει να έχουμε συνέχεια στο μυαλό μας».
Ολιγόλεπτες τοποθετήσεις έκαναν εκπρόσωποι αντιστασιακών οργανώσεων. Ο πρόεδρος της ΠΟΑΕΑ 1940-44, Γιάννης Ιωαννίδης, τόνισε ότι η ελληνική αντίσταση «ήταν η συνέχεια» του έπους του 1940 και ελληνοϊταλικού πολέμου, καθώς, όπως είπε, δεν ήταν δυνατόν μετά από αυτόν τον ηρωϊκό αγώνα οι Έλληνες να σκύψουν το κεφάλι, ενώ για την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου πρόσθεσε: «Η σημερινή επέτειος είναι ακόμη μια ένδειξη ότι, όταν οι Έλληνες είναι μονιασμένοι και ενεργούν από κοινού μπορούν να πετύχουν ένα πολύ μεγάλο κατόρθωμα, όπως αυτό του Γοργοπόταμου, που άλλαξε τον ρου της ιστορίας του Β’Παγκοσμίου Πολέμου».
Ο γραμματέας του παραρτήματος Χορτιάτη της οργάνωσης αντιστασιακών και απογόνων τους, Θοδωρής Βαλαχάς, πρόσθεσε:
«Η ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοπόταμου και η καταστροφή, στη Μάχη της Κρήτης, της μεγαλύτερης αερομεταφερόμενης κατοχικής δύναμης είναι ίσως τα πιο ξακουστά επιτεύγματα της εθνικής μας αντίστασης της περιόδου 1940 – 41».
Στο πέρας της εκδήλωσης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και ακολούθησε ο εθνικός ύμνος.
Φ.Γ.