«Η αποτέφρωση υποδηλώνει έλλειψη πίστης και ελπίδας, καθώς σημαίνει τον πλήρη αφανισμό του ανθρώπου», δηλώνουν κληρικοί της Μητρόπολης Θηβών και Λεβαδείας, οι οποίοι συνεχίζουν λέγοντας τα εξής: «Δεν θα κηδεύουμε όσους αποτεφρώνονται. Η Εκκλησία δεν δέχεται για τα μέλη της την αποτέφρωση του σώματος. Δεν πρόκειται για σκοταδισμό».
Παρότι η μέθοδος της αποτέφρωσης εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια στην Ευρώπη, ενώ μόλις πρόσφατα έκανε την εμφάνισή της και στη χώρα μας, εντούτοις για τον κλήρο της εκκλησίας το ζήτημα αυτό αποτελεί casus belli. Σε ψήφισμα που έδωσαν στη δημοσιότητα ιερείς της Μητρόπολης Θηβών και Λεβαδείας, τάχθηκαν με σφοδρότητα κατά της αποτέφρωσης των νεκρών, καθώς όπως υποστηρίζουν, υποδηλώνει τον «εκμηδενισμό του ανθρώπου».
Αποσπάσματα από το κείμενο:
“Η ταφή του νεκρού σώματος του ανθρώπου στη γη, προϋποθέτει και υπονοεί πίστη στην Ανάσταση των νεκρών κατά τη Δευτέρα Παρουσία και σημαίνει την ελπίδα και εσχατολογική προσδοκία της ζωής του μέλλοντος αιώνος. Αντιθέτως η καύση και αποτέφρωση υποδηλώνει έλλειψη πίστης και ελπίδας, καθώς σημαίνει τον πλήρη αφανισμό και εκμηδενισμό του ανθρώπου. H αποτέφρωση των νεκρών σε ειδικές εγκαταστάσεις αποτεφρωτηρίων, μπορεί να λύνει προβλήματα για τη δημόσια υγεία, για το περιβάλλον αλλά και χωροταξικά ωστόσο για την εκκλησία, το ζήτημα έχει και άλλες προεκτάσεις. Κι αυτό γιατί άπτεται του δόγματος και σχετίζεται με την ανθρωπολογία της Ἁγίας Γραφής και των Πατέρων της Εκκλησίας”.
“Η Εκκλησία δεν δέχεται για τα μέλη της την αποτέφρωση του σώματος, διότι τούτο είναι ναός του Αγίου Πνεύματος, στοιχείο της υποστάσεως του κατ’ εἰκόνα και καθ’ ομοίωσιν Θεού πλασθέντος ανθρώπου και περιβάλλει αυτό με σεβασμό και τιμή ως έκφραση αγάπης προς το κεκοιμημένο μέλος της και ως εκδήλωση πίστεως στην κοινή πάντων ανάσταση. Είναι ἀδιανόητο συνειδητός Ορθόδοξος Χριστιανός να αρνείται τον ἐνταφιασμό και να ἐπιλέγει την αποτέφρωση. Δεν πρόκειται για σκοταδισμό αλλά όλα τα παραπάνω, βασίζονται στη μακραίωνη ορθόδοξη παράδοση”.
Η οδύσσεια της αποτέφρωσης
Το ζήτημα της καύσης νεκρών στην Ελλάδα αποτελεί πολύκροτη υπόθεση, η επίλυση της οποίας χρειάστηκε 20 χρόνια για να επιτευχθεί. Μολονότι το αποτεφρωτήριο που βρίσκεται στην Ελλάδα πληροί όλους τους περιβαλλοντικούς όρους που έχει ορίσει ειδικά γι’ αυτές τις εγκαταστάσεις η πολιτεία και ήταν αίτημα πολλών χρόνων, εντούτοις οι άνθρωποι του κλήρου είναι αντίθετοι με τη λειτουργία του. Η θέση της εκκλησίας όλα αυτά τα χρόνια είναι σταθερά και αμετάκλητα ενάντια τις αποτεφρώσεις. Ενδεικτικά, το 2014 η Διαρκής Ιερά Σύνοδος απαγόρευσε την τέλεση νεκρώσιμης ακολουθίας και μνημοσύνου για όσους επέλεγαν την καύση.
Το 2016 μάλιστα η ΔΙΣ, σε νέες δηλώσεις της ανέφερε πως η καύση είναι ενάντια στην αξιοπρέπεια του ανθρώπου και πως το νεκρό σώμα πρέπει να περιβάλλεται με αγάπη και σεβασμό. Η αποτέφρωση, όπως υποστήριξε, σκυλεύει το νεκρό σώμα. Σύμφωνα με τον κλήρο, οι υπέρμαχοι της καύσης αντιμετωπίζουν τον νεκρό ως “στερεό απόβλητο”.