ΕΚΠΑ: Στρατηγική σχεδίαση για την ενίσχυση του ηγετικού ρόλου στην ελληνική εκπαίδευση

ΕΚΠΑ: Στρατηγική σχεδίαση για την ενίσχυση του ηγετικού ρόλου στην ελληνική εκπαίδευση

Το Στρατηγικό Σχέδιο του ΕΚΠΑ (2023-2027) αποτέλεσε το επίκεντρο ενημερωτικής ημερίδας που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη στο αμφιθέατρο «Α. Αργυριάδη» στα Προπύλαια. Σκοπός της ημερίδας ήταν η παρουσίαση του ρόλου και του έργου της Μονάδας Στρατηγικού Σχεδιασμού, του νέου Στρατηγικού Σχεδίου του ΕΚΠΑ, καθώς και η ενημέρωση για την εκκίνηση της διαδικασίας των επιχειρησιακών σχεδίων των ακαδημαϊκών μονάδων.

«Το ΕΚΠΑ προσβλέπει στη συνέχιση του καθοριστικού ηγετικού ρόλου που έχει στην Παιδεία της χώρας», τόνισε ο πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών, Γεράσιμος Σιάσος. Ο πρύτανης παρουσίασε τη σημερινή κατάσταση του πανεπιστημίου, το έργο που προσφέρει και τις σημαντικές ανοδικές επιδόσεις του στις διεθνείς κατατάξεις πανεπιστημίων, όπου καταλαμβάνει την κορυφαία θέση μεταξύ των ελληνικών ιδρυμάτων. Υπογράμμισε επίσης ότι το Εσωτερικό Σύστημα Διασφάλισης Ποιότητας του ΕΚΠΑ έχει πιστοποιηθεί με τον υψηλότερο βαθμό και στα επτά κριτήρια ποιότητας από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ).

Παράλληλα, το ΕΚΠΑ αντιμετωπίζει προκλήσεις όπως η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση, γεγονός που επιδεινώνεται εξαιτίας των πολλών εγκαταστάσεων, πολλές από τις οποίες είναι παλιές. Ο πρύτανης υπογράμμισε ότι παρά τις προκλήσεις αυτές, η ευθύνη του πανεπιστημίου για τις διαδικασίες που δεν προχωρούν παραμένει. Ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, Περικλής Μήτκας, δήλωσε ότι «ο στρατηγικός σχεδιασμός είναι το επόμενο στοίχημα για το ελληνικό πανεπιστήμιο».

Η εκτελεστική διευθύντρια του ΕΚΠΑ, Ελένη Βασιλοπούλου, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «το ΕΚΠΑ μπορεί να αντιμετωπίσει τις νέες απαιτήσεις». Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαμόρφωση στρατηγικών σχεδίων αποτελεί υποχρέωση των Πανεπιστημίων, σύμφωνα με το άρθρο 224 του Νόμου 4957/2022.

Το ΕΚΠΑ είναι το αρχαιότερο και μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας, διαθέτοντας 5 Πανεπιστημιουπόλεις και 800.000 τ.μ. εγκαταστάσεων. Αριθμεί 43 προγράμματα σπουδών, 239 μεταπτυχιακά και 287 εργαστήρια, με 41.000 προπτυχιακούς φοιτητές και 16.000 μεταπτυχιακούς. Διαθέτει επίσης 3 νοσοκομεία και 72 πανεπιστημιακές κλινικές που καλύπτουν πάνω από το 40% των υγειονομικών αναγκών του Λεκανοπεδίου της Αττικής.

Loading

Play