Έκθεση γελοιογραφίας «Η Μεταπολίτευση των Γελοιογράφων» στο Μετρό Συντάγματος: Ανάδειξη της ιστορίας μέσα από την τέχνη

Έκθεση γελοιογραφίας «Η Μεταπολίτευση των Γελοιογράφων» στο Μετρό Συντάγματος: Ανάδειξη της ιστορίας μέσα από την τέχνη

«Μια σχολιασμένη ιστορική αφήγηση είναι η γελοιογραφία που καταγράφει και σχολιάζει τα διάφορα ζητήματα της επικαιρότητας» επισημάνθηκε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου στην ΕΣΗΕΑ της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων, με αφορμή την Έκθεση «Η Μεταπολίτευση των Γελοιογράφων», που θα φιλοξενηθεί στο Μετρό Συντάγματος από τις 14 μέχρι τις 19 Οκτωβρίου 2024.

Την Έκθεση διοργανώνει η Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων, υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, η οποία όπως τονίστηκε έδειξε «ιδιαίτερο, προσωπικό ενδιαφέρον» – με τη στήριξη της Βουλής των Ελλήνων, του Υπουργείου Πολιτισμού, του ΟΠΑΝΔΑ, της ΣΤΑΣΥ και του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ.

Τα εγκαίνια της Έκθεσης θα γίνουν την Τρίτη 15 Οκτωβρίου, ώρα 8 μ.μ., από τον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα.

Για την Έκθεση έχουν ανθολογηθεί 67 γελοιογράφοι και πάνω από 400 γελοιογραφίες στη διάρκεια 50 ετών αδιάκοπης γελοιογραφικής παραγωγής. Πρόκειται για την 6η ομαδική Έκθεση που διοργανώνει η Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων, και όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Λέσχης, Πάνος Μαραγκός, οι πέντε προηγούμενες ήταν θεματικές, ενώ αυτή είναι αναδρομική.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, το μεσημέρι της Πέμπτης στην ΕΣΗΕΑ, ο εκ των επιμελητών της Έκθεσης και γραμματέας της Λέσχης Γελοιογράφων, Γιάννης Αντωνόπουλος, είπε ότι μαζί με τον έτερο επιμελητή, Σπύρο Δερβενιώτη, προχώρησαν στην επιλογή και την επεξεργασία του υλικού της Έκθεσης, από εφημερίδες πανελλαδικής κυκλοφορίας, σημειώνοντας ότι «δεν έχει ξαναγίνει τόσο μεγάλη αναδρομική Έκθεση γελοιογραφίας στην Ελλάδα».

Η μεθοδολογία των επιμελητών της Έκθεσης αφορούσε την ανθολόγηση γελοιογραφιών που σχολίαζαν σημαντικά κεντρικά γεγονότα της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής πορείας της χώρας από τη Μεταπολίτευση έως σήμερα. «Προσπαθήσαμε να σταθούμε σε κάθε γεγονός διατηρώντας και την αντιπροσωπευτικότητα των γελοιογράφων που προσέφεραν τις δικές τους οπτικές γωνίες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Γ. Αντωνόπουλος ανέφερε επίσης ότι επισκεπτόμενοι την Έκθεση οι «παλαιότεροι θα θυμηθούν τις μέρες της πτώσης της δικτατορίας, την αίσθηση πρωτόγνωρης πνοής ελευθερίας και τα τόσο πυκνά γεγονότα εκείνων των ημερών, ενώ οι νεώτεροι θα τοποθετήσουν τις εμπειρίες και τις αναμνήσεις τους ανάλογα με την εποχή τους.

Ο Σπύρος Δερβενιώτης υπογράμμισε ότι η διοργάνωση της Έκθεσης είναι «ένα χρέος μνήμης απέναντι σε γιγάντιους συναδέλφους και μια Τέχνη η οποία είχε μέχρι πρόσφατα την καλύτερη συντροφιά των αναγνωστών». Τόνισε ότι η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν η επιλογή των γελοιογραφιών, καθώς «σπαράζαμε» για κάθε γελοιογραφία που δεν μπορούσαμε να συμπεριλάβουμε.

«Είμαστε περήφανοι για το αποτέλεσμα και για τους συναδέλφους, όχι για εμάς, αλλά για το αειθαλές αποτύπωμα αυτής της Τέχνης», τόνισε καταλήγοντας ο Σπύρος Δερβενιώτης.

Loading