«Η βία και η παρενόχληση στον κόσμο της εργασίας είναι ένα διαδεδομένο φαινόμενο, που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, ενώ, την ίδια στιγμή, ελάχιστο ποσοστό των θυμάτων προχωράει σε καταγγελία τέτοιων περιστατικών στα αρμόδια θεσμικά όργανα, γεγονός το οποίο δείχνει ότι είναι αναγκαίο να καταβληθούν πολλές προσπάθειες, για να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη». Αυτό προκύπτει από την πρώτη επίσημη μελέτη της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) και της Γραμματείας Ισότητας της Συνομοσπονδίας σε συνεργασία με το Ίδρυμα Friedrich Ebert Stiftung (FES).
Η μελέτη διεξήχθη το διάστημα από τις 9 Ιουλίου έως τις 9 Σεπτεμβρίου 2024 σε 876 συμμετέχοντες και αναδεικνύει την αναγκαιότητα πρόσβασης των θυμάτων σε μηχανισμούς αποτελεσματικής προστασίας ανα την επικράτεια. Σύμφωνα με τα ευρήματα, μόνο το 1,6% των θυμάτων κατήγγειλε το περιστατικό στις αρμόδιες αρχές.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα θύματα δεν ενημερώνουν τα αρμόδια θεσμικά όργανα, είτε επειδή δεν τα εμπιστεύονται (27,2%), είτε γιατί πιστεύουν ότι δεν θα γίνει κάτι ουσιαστικό (51,1%), είτε γιατί φοβούνται ότι η καταγγελία θα επηρεάσει αρνητικά την εργασία τους (37%). Βάσει της ετήσιας έκθεσης της Επιθεώρησης Εργασίας, το 2013 η Επιθεώρηση απασχόλησε μόνο 12 υποθέσεις σχετικά με τη σεξουαλική παρενόχληση πανελλαδικά.
Η έρευνα αποκάλυψε πως 1 στους 3 εργαζόμενους έχει δεχθεί σεξουαλική παρενόχληση, με τις γυναίκες να αποτελούν το 75,3% των θυμάτων. Ποσοστά που επηρεάζονται από τον ιδιωτικό τομέα, με το 77,1% των περιστατικών να προέρχονται από εκεί.
Οι μορφές ανεπιθύμητης συμπεριφοράς περιλαμβάνουν λεκτικές και σωματικές επιθέσεις, με το 65,5% των θυμάτων να αναφέρει ανάρμοστα βλέμματα που τους έκαναν να νιώσουν άβολα.
Σημαντικές είναι οι επιπτώσεις της σεξουαλικής παρενόχλησης στους εργαζόμενους, με το 67,3% να δηλώνει ότι ένιωσε άβολα στον χώρο εργασίας και το 21,9% να εκδήλωσε κατάθλιψη ή άλλες δυσάρεστες ψυχολογικές συνέπειες.
Στην εκδήλωση για την παρουσίαση της έκθεσης συμμετείχαν σημαντικές προσωπικότητες, όπως η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, οι οποίοι τόνισαν την ανάγκη συνεργασίας όλων των ενδιαφερόμενων μερών για την πρόληψη και καταπολέμηση αυτών των φαινομένων.
Η ανάγκη για εκπαίδευση και ενημέρωση των θυμάτων σχετικά με τα δικαιώματά τους και η μεγάλη ζήτηση για νομική και επαγγελματική υποστήριξη αναδεικνύουν την επιτακτική ανάγκη δράσης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ