Οι δράσεις της ελληνικής αστυνομίας στην αντιμετώπιση της εμπορίας και της εκμετάλλευσης των ανθρώπων βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης της υποεπιτροπής για την καταπολέμηση της εμπορίας και της εκμετάλλευσης ανθρώπων.
Στις προσπάθειες που καταβάλλουν οι Έλληνες αστυνομικοί για την καταπολέμηση της εμπορίας των ανθρώπων αναφέρθηκε ο αστυνόμος Α’ , Σπυρίδων Μπράτσικας.
«Η χώρα μας στην αλυσίδα της εμπορίας των ανθρώπων, η οποία περιγράφεται σε τρία στάδια, στην στρατολόγηση των θυμάτων στην διακίνηση αυτών και στην εκμετάλλευση, είναι ενδιάμεσος, είναι χώρα προορισμός και σε κάποιες περιπτώσεις είναι και χώρα πηγή. Η κυρίαρχη μορφή εκμετάλλευσης είναι η σεξουαλική, σε δεύτερο βαθμό είναι η εργασιακή αλλά και η εκμετάλλευση της επαιτείας», επισήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Μπράτσικας. Παράλληλα χαρακτήρισε το ζήτημα ‘’υψηλή προτεραιότητα για την ΕΛΑΣ” ενώ τόνισε ότι πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένοι στόχοι και δράσεις ποσοτικά και ποιοτικά μετρήσιμες.
«Στόχος ακόμη είναι η εξωστρέφεια, δηλαδή όταν ανακαλύπτουμε κάτι καινούριο πρέπει να το μεταλαμπαδεύσουμε, να το επικοινωνήσουμε με τους φορείς που τους αγγίζει άμεσα και ευρύτερα με την κοινωνία. Πρόκειται για ένα κοινωνικό φαινόμενο. Στα πλαίσια να χτυπήσουμε τη ζήτηση θέλουμε την επικοινωνία όλων αυτών των νέων που ανακαλύπτουμε από τις υποθέσεις να το επικοινωνήσουμε με υπηρεσίες πρώτης γραμμής για να έχουμε ολιστική προσέγγιση», σημείωσε ο κ. Μπράτσικας.
Ακόμη, αναφέρθηκε στις ειδικές υπηρεσίες που έχουν συσταθεί οι οποίες έχουν πανελλαδική αρμοδιότητα ενώ υπογράμμισε την ανάγκη για ευρύτερες συνεργασίες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο καθώς, όπως επισήμανε πρόκειται για ένα «διεθνικό φαινόμενο. «Είναι καθοριστικό σε υποθέσεις διερεύνησης της εμπορίας ανθρώπων η προσέγγιση των θυμάτων . Η πρώτη επαφή που μπορεί να έχει ένα θύμα με τις διωκτικές αρχές είναι καθοριστική. Αν δεν είναι αυτή που πρέπει θα δυσχεράνει την συνεργασία αλλά αν είναι αυτή που πρέπει θα γκρεμίσει το μύθο της ανασφάλειας που τους έχουν δημιουργήσει οι traffickers και θα καταλάβουν ότι βρίσκονται σε μία χώρα που έχει οργάνωση, αρχές και μπορεί να παράξει αρωγή, προστασία και βοήθεια προς το θύμα. Προσπαθούμε λοιπόν να έχουμε τις υπηρεσίες πρώτης γραμμής ‘’ζεστές” και ενημερωμένες όσο αυτό γίνεται στην καθημερινότητά τους», κατέληξε ο κ. Μπράτσικας.
«Η προστασία του θύματος όπως και η πρόληψη του φαινομένου είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με την επιτυχημένη καταστολή κι όλα αυτά χρειάζονται συνεταιριστικότητα και ανοιχτή προσέγγιση που είναι απαραίτητη για τις διωκτικές αρχές και είναι απαραίτητο για το δικό μας καθήκον να βρίσκουμε κοινά πρότζεκτ στα οποία να συνεργαζόμαστε», σημείωσε ο εθνικός εισηγητής για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων του υπουργείου Εξωτερικών, Ηρακλής Μοσκώφ.