Ελ. Ράικου: «Ο Παπαγγελόπουλος επεδίωκε κατάλυση του κράτους δικαίου κατάλυση της δημοκρατίας»

Ελ. Ράικου: «Ο Παπαγγελόπουλος επεδίωκε κατάλυση του κράτους δικαίου κατάλυση της δημοκρατίας»

«Τα τρία από τέσσερα αδικήματα, για τα οποία η Βουλή αποφάσισε τη συγκρότηση της ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, κατέδειξε με την κατάθεσή της, η οποία ολοκληρώθηκε σήμερα, η Ελένη Ράικου», σύμφωνα με μέλος της Επιτροπής. Η περίπτωση της κ. Ράικου, ούτως ή άλλως έχει χαρακτηριστεί από τη ΝΔ «ο πρώτος πυλώνας των επαρκών ενδείξεων», ότι τελέστηκαν συγκεκριμένα αδικήματα από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης. Απόψε, μέλος της επιτροπής σημείωνε με νόημα ότι «με την κατάθεσή της, η κ. Ράικου έδειξε πως ο κ. Παπαγγελόπουλος έχει τελέσει τα αδικήματα της ηθικής αυτουργίας στο αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας κατά φυσική αυτουργία και άμεση συνέργεια δικαστικών λειτουργών, της ηθικής αυτουργίας σε παράβαση καθήκοντος και της ηθικής αυτουργίας σε ψευδή κατάθεση». 

Σήμερα στην ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, η αντεισαγγελέας Εφετών, πρώην σιδηρά κυρία στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, η Ελένη Ράικου περιέγραψε τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο ως το πολιτικό κέντρο σκευωρίας σε βάρος πολιτικών προσώπων, στην ανοικτή υπόθεση της Novartis, ταυτίζοντας τον μάλιστα με «παρακρατικές και τρομοκρατικές πρακτικές» και με επιχείρηση «κατάλυσης του κράτους δικαίου και κατάλυσης της δημοκρατίας». 

Η αντεισαγγελέας Εφετών κατήγγειλε επίσης ότι ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος βρήκε στο πρόσωπο της Ελένης Τουλουπάκη, την «πρόθυμη» Εισαγγελέα για να υλοποιήσει τον σχεδιασμό του και επέμεινε ότι η ίδια η Ελένη Ράικου δεν ήταν η μόνη εισαγγελέας που στοχοποιήθηκε, επειδή δεν υπέκυψε στις παρεμβάσεις του κ. Παπαγγελόπουλου, γιατί και άλλοι συνάδελφοί της έπεσαν θύματα των πρακτικών του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης. 

Πιέσεις εκ μέρους του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και παρεμβάσεις, της έχουν «εκμυστηρευτεί» και άλλοι συνάδελφοί της εισαγγελικοί λειτουργοί, όπως είπε, «όμως δεν θέλουν να μιλήσουν», «για να μην στοχοποιηθούν» όπως στοχοποιήθηκε εκείνη, επειδή δεν υπέκυψε στις παρεμβάσεις του υπουργού». 

Στο κλίμα αυτό, η ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, αναμένεται να καλέσει, την ερχόμενη Τρίτη, ως μάρτυρα, τον Παναγιώτη Αθανασίου, Εισαγγελέα Εφετών ο οποίος είχε διατελέσει επικεφαλής των οικονομικών εισαγγελέων και είχε χειριστεί δύσκολες υποθέσεις φοροδιαφυγής και ξεπλύματος μαύρου χρήματος καθώς και υποθέσεις του τραπεζικού τομέα.   

«Τρομοκρατία και παρακράτος»

Η στοχοποίησή της έφτασε σε τέτοιο βαθμό, όπως φέρεται να επανέλαβε απόψε, που άρχισε να φοβάται για την φυσική και την ηθική της εξόντωση από παρακρατικές και τρομοκρατικές δυνάμεις.

Η κ. Ράικου φέρεται να κατέθεσε: «Μου λένε, ‘γιατί δεν το κατήγγειλες από την αρχή;’. Μα γιατί είμαι και άνθρωπος. Υπάρχει φόβος. Είχα τον γιο μου που έμενε μαζί μας. Έτρεμε η ψυχή μου, μην μου χτυπήσουν το παιδί. Στο τέλος έφτασα να του πω να φύγει από το σπίτι. Από την αρχή αισθάνθηκα κακοποιημένη. Δεν μιλούσα και έλεγα θα περάσει. Όταν όμως πήγαν να στοχοποιήσουν τον σύζυγό μου, είπα ‘δεν το ανέχομαι’. Μετά θα στοχοποιούνταν και τα παιδιά μου. Ήθελαν να πλήξουν το κύρος μου για να αναδείξουν την ικανότητα της Τουλουπάκη. Βγήκαν με αυτόν τον άθλιο τρόπο να χτυπήσουν την οικογένεια μου. Εκεί είπα ‘ως εδώ’».  
Στόχος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης δεν ήταν, όπως κατήγγειλε, να ασχοληθεί με το σκάνδαλο παράνομων πληρωμών σε γιατρούς αλλά να αποκομίσει πολιτικά οφέλη. «Ο κ. Παπαγγελόπουλος ποτέ δεν ρώτησε ούτε για γιατρούς ούτε για κάτι άλλο. Δεν τον ενδιέφερε το σκάνδαλο Novartis. Γι΄αυτό έστησε σκευωρία», φέρεται να είπε. 
Όπως επίσης φέρεται να κατέθεσε, η ίδια «τόλμησε να μιλήσει για τον Ρασπούτιν και τα κατασκευάσματά του, όταν αισθάνθηκε ότι με τις ενέργειες του, επεδίωκε την κατάλυση του κράτους δικαίου, την κατάλυση της δημοκρατίας».
Απαξιωτικά αναφέρθηκε στο «ποιόν» του Δ. Παπαγγελόπουλου, λέγοντας και το εξής: «για να καταλάβετε το ποιόν του χαρακτήρα του, μεσούσης της κατάθεσής μου, βγαίνει στα κανάλια και με εξυβρίζει και με απειλεί» και «είναι ηλίου φαεινότερο ποιος είναι ο σεναριογράφος σε αυτή την υπόθεση. Ο επονομαζόμενος Ρασπούτιν. Εάν ο πραγματικός Ρασπούτιν βλέπει, από εκεί που είναι, τον κ. Παπαγγελόπουλο, θα τον θαυμάζει. Και ακόμη θα αναρωτιέται, γιατί κάποια, από όσα κάνει ο Παπαγγελόπουλος, δεν τα είχε σκεφτεί εκείνος να τα κάνει». 
Κατά τη γνώμη της, όπως είπε, οι καταθέσεις των προστατευομένων μαρτύρων είναι κατασκευασμένες. «Αυτό προκύπτει και από το ίδιο το περιεχόμενό τους και από τον τρόπο που επανέρχονταν για να κατονομάσουν και ένα νέο πολιτικό πρόσωπο, κάθε φορά. Ιδίως ο Νικόλαος Μανιαδάκης, δεν έπρεπε να πάρει προστασία», φέρεται να είπε. 
Η αντεισαγγελέας Εφετών μίλησε ακόμη και για παρακρατικές μεθόδους αναφορικά με τον τρόπο που ελήφθησαν καταθέσεις από τους προστατευόμενους μάρτυρες. «Το γραφείο του Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς είναι σε τέτοιο σημείο που μπορεί να παρθεί κατάθεση με απόλυτη μυστικότητα. Σε γκαρσονιέρες και ραντεβού σε καφέ, δεν πηγαίνουμε για να συναντήσουμε μάρτυρες», φέρεται να κατέθεσε. 
Η κ. Ράικου ρωτήθηκε και σήμερα για τις σχέσεις του κ. Παπαγγελόπουλου με την Ελένη Τουλουπάκη. «Όλο το δικαστικό σώμα, γνωρίζει ότι η Τουλουπάκη και ο Παπαγγελόπουλος είχαν πολύ φιλική σχέση. Προσωπική σχέση. Ξέρουμε στο δικαστικό σώμα, ποιος είναι φίλος με ποιον. Γι΄αυτό ήθελε την Τουλουπάκη στη θέση αυτή». 

Η αμοιβή

Αναφορικά με τη αμοιβή του γιατρού συζύγου της από τη Novartis, η Ελένη Ράικου δεν μπόρεσε να προσκομίσει αντίγραφο της σύμβασης που εκείνος είχε υπογράψει με την εταιρεία για μελέτη στην οποία μετείχε. Αντίγραφο της σύμβασης είχαν ζητήσει μέλη της ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης. «Αναζήτησα τα αρχεία. Δυστυχώς όμως, προ ετών, είχε πλημμυρίσει το σπίτι μας και δεν βρέθηκαν», φέρεται να κατέθεσε.
Κατά τη διάρκεια της κατάθεσης της Ελένης Ράικου, υπήρξε ο ακόλουθος διάλογος, όπως παρατίθεται από μέλη της επιτροπής:
Δ. Αυγέρη: Πότε μάθατε ότι και ο σύζυγός σας έχει πάρει χρήματα από τη Novartis;
Ελ. Ράϊκου: Το 2018 από τα δημοσιεύματα.
Δ. Αυγέρη: Μα εσείς μας είπατε ότι καθ΄όλη τη διάρκεια της έρευνας σας ασχοληθήκατε με πληρωμές που έχουν γίνει σε γιατρούς. Έστω το ένα από τα τρία εμβάσματα, που αναγνωρίζετε, δεν το είχατε δει; 
Ελ. Ράικου: Μα γιατί ασχολείστε μόνο με τον σύζυγό μου; 
Δ. Αυγέρη: Μα εσείς είπατε ότι το σκάνδαλο έχει να κάνει κυρίως με τις πληρωμές των γιατρών.
Ελ. Ράικου: Επαναλαμβάνω, μόνο με τον σύζυγό μου θα ασχολείστε; Δεν γνώριζα για τη συμμετοχή του σε αυτή τη μελέτη. 
Δ. Αυγέρη: Καταθέτετε δήλωση πόθεν έσχες η οποία περιλαμβάνει και τους λογαριασμούς σας. Δεν ρωτήσατε τι είναι αυτά τα χρήματα στον κοινό λογαριασμό σας; 
Ελ. Ράικου: Στον κοινό μας λογαριασμό δεν αναφερόταν ότι το κατατεθειμένο ποσό ήταν από τη Novartis, γι΄αυτό και δεν ρώτησα. 
Δ. Αυγέρη: Τότε πώς δηλώσατε το συγκεκριμένο ποσό στο δικό σας πόθεν έσχες το 2010;
Ελ. Ράικου: Δεν φαινόταν από πού ήταν. 
Δ. Αυγέρη: Αυτή είναι απάντηση από την εισαγγελέα που ερευνούσε το σκάνδαλο και επέμενε στους χρηματισμούς γιατρών; 
Ελ. Ράικου: Σας είπα, δεν φαινόταν. 
Δ. Αυγέρη: Η μελέτη του άνδρα σας, για την οποία υπάρχει το αναγνωρισμένο από εσάς έμβασμα, από τη Novartis το 2010, υπάρχει στο διαδίκτυο; 
Ελ. Ράικου: Όχι δεν τη βρήκα. 
Δ. Αυγέρη: Ούτε τη σύμβαση για τη μελέτη; 
Ελ. Ράικου: Σας είπα, πλημμύρισε το σπίτι μας και χάθηκε. 
Δ. Αυγέρη: Η μελέτη ήταν για το Diovan;
Ελ. Ράικου: Ναι. 
Δ. Αυγέρη: Ξέρετε ότι όσα μας λέτε περιγράφονται στη στρατηγική της Novartis και το πρόγραμμα Exactly; 
Ελ. Ράικου: Δεν γνωρίζω το πρόγραμμα Exactly.  

©Πηγή: amna.gr

Loading