Η μη τήρηση των μέτρων οδήγησε την περασμένη εβδομάδα σε πρόστιμα ύψους 22.600 ευρώ από τη Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγορά (ΔΙΜΕΑ). – Επιπλέον πρόστιμα 32.500 ευρώ για παράνομο εμπόριο.
Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανακοίνωσε την εβδομαδιαία επιχειρησιακή δραστηριότητα της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς για την αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου στο σύνολο της επικράτειας:
1. Από τις 5-7-2021 έως τις 11-7-2021 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 181 έλεγχοι και βεβαιώθηκαν 47 παραβάσεις που αφορούσαν στο παράνομο εμπόριο.
2. Σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, οι επιχειρήσεις της ΔΙΜΕΑ για την αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου έλαβαν χώρα σε Αττική και Θεσσαλονίκη.
3. Επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 32.500 ευρώ για παραβάσεις των Κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων Υπηρεσιών (Κανόνες ΔΙΕΠΠΥ), του υπαίθριου εμπορίου (ν.4497/2017), του ν. 4712/2020 που αφορά σε διοικητικές κυρώσεις για την αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης απομιμητικών/παραποιημένων προϊόντων και του ν.4446/16 που αφορά στη χρήση τερματικού αποδοχής καρτών και μέσων πληρωμής με κάρτα (POS).
4. Κατασχέθηκαν 408 τεμάχια απομιμητικών ειδών, από τα οποία τα 398 τεμάχια πωλούνταν από ηλεκτρονικά καταστήματα (e-shops).
Από την Παρασκευή 9 Ιουλίου έως την Κυριακή 11 Ιουλίου πραγματοποιήθηκαν από τη ΔΙΜΕΑ της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων 107 έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού COVID-19, σε Αττική και Θεσσαλονίκη.
Εν τω μεταξύ, επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 22.600 ευρώ και αναστολή λειτουργίας για συνολικά 21 ημέρες (7 ημέρες αναστολή λειτουργίας σε τρία καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος έκαστο) σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος για μη τήρηση των προβλεπόμενων κανόνων κατά τα οριζόμενα στην ΚΥΑ 41332/2-7-2021 (Β’2879), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει έως και σήμερα Δευτέρα 12 Ιουλίου. Συγκεκριμένα:
– Για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών σε χώρο ευθύνης επιχείρησης.
– Για μη ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού καταναλωτών που επιτρέπονται εντός του καταστήματος.
– Για μη τήρηση των υγειονομικών όρων (μη ύπαρξη απολυμαντικών σε κάθε τραπέζι).
– Για μη χρήση μασκών (φυσικά πρόσωπα).
Οι έλεγχοι στην χώρα είναι συνεχείς, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Δείτε επίσης: Χρ. Σταϊκούρας: Στις Βρυξέλλες σήμερα για Eurogroup και Ecofin