«Ελλάδα 2021»: Κλιμάκιο της Επιτροπής επισκέφτηκε Άμφισσα, Δελφούς, Αράχωβα και Δίστομο

«Ελλάδα 2021»: Κλιμάκιο της Επιτροπής επισκέφτηκε Άμφισσα, Δελφούς, Αράχωβα και Δίστομο

Την Φωκίδα επισκέφθηκε η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, για να παραστεί στον εορτασμό της Άμφισσας και συγκεκριμένα της επετείου της απελευθέρωσης για το Κάστρο των Σαλώνων, στις 10 Απριλίου του 1821.

Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων τελέστηκε δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φωκίδας κ. Θεόκτιστο, με την παρουσία της Πρόεδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ενώ εν συνεχεία έγινε η εκφώνηση πανηγυρικού λόγου από το Δήμαρχο Δελφών, Παναγιώτη Ταγκαλή.

Στην εκδήλωση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, ο Βουλευτής Γιάννης Μπούγας ως εκπρόσωπος της Βουλής, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, αλλά και εκπρόσωποι από τις τοπικές αρχές.

Ακολούθως, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στον Ανδριάντα του Οπλαρχηγού Πανουργιά, ηγετικής μορφής της πολιορκίας και της κατάληψης των Σαλώνων, στην Πλατεία Κεχαγιά.

Στα Μουσεία του Δήμου Δελφών

Η πρόεδρος μαζί με αντιπροσωπεία της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» επισκέφθηκαν ακόμα, το Μουσείο Ελληνικής Επανάστασης – Οικία Οπλαρχηγού Πανουργία και το Εθνολογικό Λαογραφικό Μουσείο Χρισσού – Συλλογή Ηλία Ε. Δαραδήμου, που βρίσκονται στο Δήμο Δελφών.

Να τονιστεί ότι μια από τις προτάσεις δράσεων που έχει καταθέσει ο Δήμος στην Επιτροπή για να τιμήσει την επέτειο και βρίσκεται στο στάδιο ένταξης στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», αφορά τη μετατροπή του Μουσείου Ελληνικής Επανάστασης, που είναι αφιερωμένο στη συμβολή της Φωκίδας στον Αγώνα του 1821, σε κέντρο ιστορικής τεκμηρίωσης με χρήση σύγχρονων ψηφιακών μέσων.

Μέσα από αυτή την κίνηση, ο Δήμος φιλοδοξεί να συνδυάσει την ανάδειξη της ιστορίας με τη χρήση νέων τεχνολογιών και την αναπτυξιακή προοπτική. Στην ίδια πρόταση, περιλαμβάνεται και ψηφιακή αποτύπωση των εκθεμάτων ενός άλλου μουσείου της περιοχής, του Ναυτικού και Ιστορικού Μουσείου Γαλαξιδίου.

Στο Εθνολογικό Λαογραφικό Μουσείο Χρισσού, στο οποίο εκτίθενται λαϊκές φορεσιές, γκραβούρες, πίνακες, κειμήλια, σκεύη και άλλα καθημερινά αντικείμενα, ξεναγήθηκε το κλιμάκιο της Επιτροπής από το συλλέκτη και δωρητή του Μουσείου, Ηλία Δαραδήμο, ο οποίος επί σειρά ετών διέσωσε αντικείμενα της λαϊκής παράδοσης από κάθε γωνιά της Ελλάδας.

«Είχα την τύχη να δω μια ζωντανή παρέλαση ενδυμασιών, φτιαγμένη με κόπο, πάθος αφοσίωση και καλαισθησία» έγραψε στο βιβλίο επισκεπτών η πρόεδρος της Επιτροπής, για να προσθέσει ότι τα προϊόντα της λαϊκής παράδοσης έχουν την ικανότητα «να γίνουν πηγή έμπνευσης και δημιουργίας» και να αποτελέσουν και «μοχλό ανάπτυξης» για τις τοπικές κοινωνίες.

Επίσκεψη σε Δίστομο και Αράχωβα

Στη συνέχεια, η αντιπροσωπεία της Επιτροπής ¨Ελλάδα 2021″ μετέβη στο Δήμο Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας, μια περιοχή στην οποία αναδείχθηκαν με τη δράση τους μεγάλες μορφές της Επανάστασης του 1821 και διεξήχθησαν καθοριστικές μάχες του Αγώνα.

Η αντιπροσωπεία της Επιτροπής, η οποία έγινε δεκτή από το Δήμαρχο Γιάννη Σταθά, επισκέφθηκε το Μουσείο Θυμάτων του Ναζισμού και το Μαυσωλείο, αποτίοντας φόρο τιμής και μνήμης στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Πιο πριν, επισκέφθηκε μαζί με το Δήμαρχο και τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας το Λαογραφικό Μουσείο και Κέντρο Υφαντικής Τέχνης στην Αράχωβα, το οποίο είναι αφιερωμένο στην κεντητική τέχνη και τη χειροτεχνία.

Προκειμένου να τιμήσει την επέτειο, ο Δήμος Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας έχει καταθέσει πρόταση στην Επιτροπή, η οποία βρίσκεται στο τελικό στάδιο υποβολής στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», για την ψηφιοποίηση, την ανάδειξη και την αξιοποίηση του ιστορικού αρχείου και των συλλογών του Μουσείου.

Με προφανή στόχο να φωτιστεί ο πλούτος της λαϊκής παράδοσης και να ενεργοποιηθούν σύγχρονες πρωτοβουλίες ή εγχειρήματα αξιοποίησής του.

Το κλιμάκιο της Επιτροπής ξεναγήθηκε στις αίθουσες του Μουσείου και είχε τη δυνατότητα να συνομιλήσει με τους ανθρώπους του για τη σημασία της παραδοσιακής υφαντουργίας, αλλά και τα εκθέματα.

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της επίσκεψης, η κυρία Αγγελοπούλου αναφέρθηκε στη επιλογή της Επιτροπής να ζητήσει από την ελληνική κοινωνία να υποβάλει προτάσεις εκδηλώσεων και δράσεων, με σκοπό να συνδιαμορφωθεί από κοινού το πρόγραμμα της επετείου, αλλά και στην πρόθεση να γίνουν δράσεις που θα τιμούν το παρελθόν, αλλά και θα αφήνουν μια παρακαταθήκη για το μέλλον.

«Η προσπάθεια γίνεται από την κοινωνία που συμμετέχει στις επετειακές δράσεις, από όλη την Τοπική Αυτοδιοίκηση, μέσα από τις προτάσεις που έκαναν δήμοι και περιφέρειες για δράσεις που έχει ανάγκη ο τόπος τους» ήταν τα λόγια της.

Δείτε επίσης: «Έφυγε» στα 97 ο εφοπλιστής Ιάκωβος Τσούνης, ευεργέτης των Ενόπλων Δυνάμεων- Μηνύματα Παναγιωτόπουλου και Φλώρου

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Loading