(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Ελλάδα – Πνιγμοί: Μαύρο «ρεκόρ» για τη χώρα – 150 νεκροί τον Ιούλιο

Ένα πολύ θλιβερό ρεκόρ καταγράφηκε στην Ελλάδα τον Ιούλιο, καθώς οι πνιγμοί στις θάλασσες της χώρας αποτελούν μία από τις συχνότερες αιτίες θανάτου το φετινό καλοκαίρι.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, τον Ιούλιο ο αριθμός των ανθρώπων που πνίγηκαν στις ελληνικές θάλασσες ξεπέρασε τους 150! Εξάλλου, η Ελλάδα διατηρεί το θλιβερό ρεκόρ των θανάτων στη θάλασσα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, με 340 πνιγμούς κάθε χρόνο.

propoli

Τον Ιούνιο, καταγράφηκαν 39 πνιγμοί, ενώ τον Ιούλιο ο αριθμός αυτός ανέβηκε σημαντικά σκαρφαλώνοντας στους 151. «Πρέπει να προσέχουμε να μην ανοιγόμαστε στα βαθιά και ειδικά οι μεγάλοι άνθρωποι που έχουν προβλήματα υγείας, για να μπορέσουμε να δώσουμε αμέσως τις πρώτες βοήθειες», λένε οι ναυαγοσώστες.

Ο κίνδυνος πνιγμού σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, με χιλιόμετρα ακτογραμμής, ελλοχεύει ανά πασά στιγμή. Μόνο την Τρίτη έχασαν τη ζωή τους 3 άνθρωποι, με τον συνολικό αριθμό για δύο μήνες να φτάνει στους 193 πνιγμούς.

Ο αριθμός των νεκρών από πνιγμό ήταν τεράστιος και την περσινή χρονιά, με 239 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους στη θάλασσα.

Πώς θα προστατευτούμε

Οι ειδικοί συμβουλεύουν τους λουόμενους να μην μπαίνουν στη θάλασσα αμέσως μετά το φαγητό και μετά την κατανάλωση αλκοόλ.

«Δεν τρώμε, δεν πίνουμε, ξεχωρίζουμε την ώρα του ποτού και του φαγητού από την ώρα που κάνουμε μπάνιο, δε φεύγουμε εκτός των ορίων της ακτής και αν δεν νιώθουμε καλά ζητάμε βοήθεια και μένουμε στα ρηχά» τονίζουν.

Βασικός κανόνας για την ασφαλή κολύμβηση, κυρίως των ηλικιωμένων, είναι να μην κολυμπούν τις ώρες μεταξύ 12.00 και 17.00, τότε που ο ήλιος καίει και οι θερμοκρασίες είναι πολύ υψηλές.

Αρκετοί είναι και οι θάνατοι τουριστών από πνιγμούς στα ελληνικά νησιά, ενώ ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνουμε και στα παιδιά.

Εκτός από τις ακτές, πρέπει να τηρούμε τους κανόνες για ασφαλή κολύμβηση και στις πισίνες, καθώς έχουν παρατηρηθεί αρκετά περιστατικά πνιγμών.

Δείτε επίσης: Σαν σήμερα: Τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν στις 3 Αυγούστου

Loading