Η νέα έρευνα αναδεικνύει τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία στην Ελλάδα, ενόψει της παγκόσμιας ημέρας ατόμων με αναπηρία. Τα συμπεράσματα της πρώτης πανελλήνιας έρευνας, αναφορικά με την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία ή χρόνιες-σπάνιες παθήσεις, παρουσιάστηκαν στις 2 Νοεμβρίου, σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε από την ΕΣΑμεΑ, στον χώρο The Hub Events, ενόψει της 3ης Δεκέμβρη, Εθνικής και Παγκόσμιας ημέρας ατόμων με αναπηρία.
Η έρευνα αποκάλυψε τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία και τα μέλη των οικογενειών τους στην Ελλάδα.
Σημαντικό εύρημα της έρευνας έδειξε ότι το 78% των ερωτηθέντων ατόμων με αναπηρία έχει μειώσει δαπάνες για την κάλυψη των βασικών αναγκών διαβίωσης, όπως δαπάνες για τρόφιμα ή ρούχα, ώστε να καλύψει τις ανάγκες υγείας του. Ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ προειδοποίησε ότι οι επιστημονικές μελέτες παρουσιάζουν σημαντικά στοιχεία και φέρνουν την πολιτεία προ των ευθυνών της, καθώς οι αδυναμίες στη φροντίδα των ατόμων με αναπηρία είναι επιτακτικές.
Τα αναλυτικά αποτελέσματα και συμπεράσματα της έρευνας θα αποτελέσουν το κύριο συλλογικό εργαλείο για τον σχεδιασμό πολιτικών και τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας.
Ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας, Κωνσταντίνος Στεφανίδης, επεσήμανε τη σημασία της κινητοποίησης όλων μας για την προώθηση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία, ενόψει της αυριανής παγκόσμιας ημέρας ατόμων με αναπηρία.
Βασικά συμπεράσματα της έρευνας περιλαμβάνουν ότι το 31% των ατόμων αυτών αντιμετώπισαν μεγάλη δυσκολία να λάβουν τις απαιτούμενες υπηρεσίες υγείας τα τελευταία δύο χρόνια. Το 43% αναφέρει ότι στερήθηκε αναγκαίας οδοντιατρικής φροντίδας.
Δημόσιες δομές υγείας
Μόλις 3 στους 10 ερωτηθέντες χαρακτήρισαν το επίπεδο προσβασιμότητας ως καλό ή πολύ καλό. Οι αξιολογήσεις του ΕΟΠΥΥ καταδεικνύουν χαμηλά ποσοστά ικανοποίησης, με τον γενικό μέσο όρο αξιολόγησης να είναι 5,2/10.
Αντίστοιχα, η μέση τιμή αξιολόγησης της νοσοκομειακής περίθαλψης είναι 4,7/10, με την πλειοψηφία των συμμετεχόντων να είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι από τους χρόνους αναμονής.