Στην πολύ σημαντική θέση του προέδρου της ομάδας εμπειρογνωμόνων «Κατανάλωση, Διατροφή και Υγεία» (“CONUSA” Consumption , Nutrition and Health) του Παγκόσμιου Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (OIV), που μέλη της είναι δεκάδες χώρες, εκλέχθηκε μια Ελληνίδα πανεπιστημιακός. Πρόκειται για την Ρένα Κωστή, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Διαιτολογίας και Διατροφολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που εδρεύει στα Τρίκαλα. Η θέση του προέδρου μιας ομάδας εμπειρογνωμόνων, ο οποίος δεν έχει οριστεί αλλά έχει εκλεγεί», τονίζει η κ. Κωστή μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σε έναν διεθνή οργανισμό είναι προφανώς πολύ σημαντική εφόσον μέσω αυτής μπορείς να προωθήσεις ευκολότερα τις θέσεις και τα συμφέροντα της χώρας σου.
Και εξηγεί: «Προάγει την εικόνα της Ελλάδας στο διεθνές περιβάλλον και της δίνει θέση ανάμεσα στους ισχυρούς του αμπελοοινικού τομέα τουλάχιστον σε επίπεδο διαπραγματευτικής δύναμης. Επίσης μόνο οι Πρόεδροι τον ομάδων εμπειρογνωμόνων έχουν δικαίωμα ψήφου στο Ανώτατο Επιστημονικό Όργανο (Τεχνική και Επιστημονική Επιτροπή), Scientific and Technical Committee (CST) του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου και μέσω αυτής της θέσης εκπροσωπείται και η χώρα μας».
Σημαντικό να ειπωθεί, σύμφωνα με την κ. Κωστή, είναι ότι την ευκαιρία να εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον Διεθνή Οργανισμό Αμπέλου και Οίνου (OIV) την έδωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όταν διατελούσε υπάλληλός του την περίοδο 2016-2019, και τώρα μετά την εκλογή της σε αυτή τη θέση, διατηρεί αυτό το δικαίωμα αν και αποτελεί πλέον μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας.
Επίσης, δεν παραλείπει να αναφερθεί και στο τρίπτυχο «Κατανάλωση, Διατροφή και Υγεία», και στο κατά πόσο αυτό είναι αναγκαίο να το ακολουθεί μια οικογένεια στη σημερινή μας εποχή. Το τρίπτυχο αυτό, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, είναι και αναγκαίο και σημαντικό για να το ακολουθεί μια οικογένεια εφόσον τόσο ο τρόπος της διατροφής μας όσο και ο τρόπος της ζωής μας καθορίζουν την κατάσταση της υγείας όχι μόνο τη δική μας, αλλά και των παιδιών μας μακροπρόθεσμα, εφόσον οι γονείς με τη στάση και τη συμπεριφορά τους διαμορφώνουν τις διατροφικές και όχι μόνο, συνήθειες των παιδιών τους. Για να καταλήξει τονίζοντας: «Αξίζει να σημειωθεί ότι τα σωστά πρότυπα κατανάλωσης τροφίμων έχουν επιπλέον και φιλοπεριβαλλοντική διάσταση μειώνοντας σημαντικά τις απώλειες τροφίμων, θέμα το οποίο αποτελεί προτεραιότητα σε ευρωπαϊκό επίπεδο».