Ελληνο-ολλανδικό κέντρο φιλοξενίας ασυνόδευτων κοριτσιών ανοίγει τις πόρτες του στην Αττική

Ελληνο-ολλανδικό κέντρο φιλοξενίας ασυνόδευτων κοριτσιών ανοίγει τις πόρτες του στην Αττική

To πρώτο ελληνο-ολλανδικό κέντρο μακροχρόνιας φιλοξενίας για ασυνόδευτους ανήλικους στην ελληνική ενδοχώρα τίθεται σήμερα, 1η Οκτωβρίου, σε λειτουργία.

Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των αρμόδιων υπουργείων των δύο χωρών, το κέντρο εγκαινίασε ψηφιακά η Ολλανδή υπουργός Μετανάστευσης, ‘Ανκι Μπρόκερς- Κνολ, η οποία στη συνέχεια είχε πολιτικές διαβουλεύσεις με τον Έλληνα αναπληρωτή υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργο Κουμουτσάκο.

Το κέντρο μακροχρόνιας φιλοξενίας, που βρίσκεται στην Αττική, αναμένεται να καλωσορίσει την πρώτη ομάδα ασυνόδευτων ανηλίκων τις επόμενες εβδομάδες. Το κέντρο, που αναπτύχθηκε ως μέρος του ελληνο-ολλανδικού προγράμματος για την ενίσχυση της δυνατότητας υποδοχής και επιτροπείας των ασυνόδευτων ανηλίκων αιτούντων διεθνή προστασία, είναι το πρώτο από τα τρία που θα δημιουργηθούν και προσφέρει διαμονή σε δεκαέξι ασυνόδευτους ανήλικους. Αυτό κατέστη εφικτό χάρη στη συνεργασία μεταξύ των ελληνικών και των ολλανδικών αρχών και των ΜΚΟ «Movement on the Ground» και HOME PROJECT. Το ολλανδικό υπουργείο έχει διαθέσει την απαραίτητη χρηματοδότηση.

Το πρώτο κέντρο μακροχρόνιας φιλοξενίας θα φιλοξενήσει μια ομάδα ασυνόδευτων ανηλίκων κοριτσιών καθώς και ασυνόδευτων έφηβων μητέρων με τα βρέφη τους. Εκτός από στέγη θα παρέχει ψυχοκοινωνική υποστήριξη, εκπαίδευση, υγειονομική περίθαλψη, νομική συνδρομή και άλλες μορφές υποστήριξης.

Τα επόμενα δύο κέντρα μακροχρόνιας φιλοξενίας προορίζονται για ασυνόδευτα ανήλικα αγόρια και αναμένεται να λειτουργήσουν εντός του έτους. Θα έχουν δυνατότητα φιλοξενίας δεκαέξι ανήλικων το κάθε ένα, φθάνοντας τους συνολικά 48 φιλοξενούμενους ανήλικους στα τρία κέντρα. Αυτές οι 48 θέσεις φιλοξενίας θα παραμείνουν διαθέσιμες για τα επόμενα τρία χρόνια τουλάχιστον. 

«Αυτό το κέντρο μακροχρόνιας φιλοξενίας ασυνόδευτων ανήλικων είναι ένα ορατό αποτέλεσμα της εποικοδομητικής συνεργασίας μεταξύ της ολλανδικής και της ελληνικής κυβέρνησης», δήλωσε η κυρία Μπρόκερς- Κνολ. Από την πλευρά του ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε ότι «αυτή η συνεργασία μάς επιτρέπει να ανταλλάσσουμε με τρόπο φιλικό και ειλικρινή απόψεις για το νέο ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, καθώς δεν έχουμε πάντα τις ίδιες αναγνώσεις».

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play