«Ο ελληνικός λαός είναι έξυπνος, αλλά φτωχός σε επιστημονική γνώση» δήλωσε ο Αδαμάντιος Xλωρός, πνευμονολόγος-συντονιστής πανδημίας στο νοσοκομείο Παπανικολάου.
Την ελλειπή ενημέρωση που διαπιστώνεται σε πολλά μέλη της ιατρικής κοινότητας, όσον αφορά την μετάδοση και τις επιπτώσεις του ιού, επισημαίνει ο κ. Αδαμάντιος Xλωρός, μιλώντας στην ΕΡΤ.
Η καθυστέρηση ορισμένων ασθενών με κορονοϊό να προσέλθουν στα νοσοκομεία και άρνηση τους να δεχθούν ιατρική φροντίδα, έχει δυστυχώς ως αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να πεθαίνουν. Η λανθασμένη ενημέρωση δεν οφείλεται μόνο στην παραπληροφόρηση που διαχέεται μέσω του διαδικτύου και διαφόρων αναρμόδιων, αλλά και στην πλημμελή γνώση των θεραπόντων ιατρών που κατευθύνουν τους ασθενείς σε λάθος αποφάσεις, αναφέρει ο κ. Χλωρός.
Απαιτείται εκλαϊκευμένη πληροφορία και αμεσότητα στα μηνύματα που στέλνονται από τους ειδικούς. Οι ίδιοι οι γιατροί δεν είναι καλά ενημερωμένοι και δίνουν σε ασθενείς σκευάσματα που αντενδείκνυνται, όπως στην περίπτωση του συγκεκριμένου ιού. Χορηγούνται για χρήση κατ’ οίκον κάποια φάρμακα, κορτιζόνη, οξυγόνο, αντιβιοτικά κλπ που απαγορεύονται, παρατηρείται σε περιπτώσεις νόσησης με κορωνοϊό, τονίζει ο κ. Xλωρός.
«Ο ελληνικός λαός είναι έξυπνος, αλλά φτωχός σε επιστημονική γνώση. Η επιστήμη δεν είναι αυτοκίνητο, ούτε ψυγείο για να καταλάβεις εύκολα την λειτουργία του».
Η άγνοια είναι εμφανής στον δρόμο από την έλλειψη μέτρων προσωπικής προστασίας του κόσμου, που κυκλοφορεί π.χ. χωρίς μάσκα. Καταλήγοντας ο κ. Xλωρός λέει ότι για να λήξει η πανδημία θα πρέπει να επιτευχθεί ποσοστό ανοσίας της τάξεως του 90%.
Το θέμα που απασχολεί τους αρμόδιους είναι ο τρόπος ενημέρωσης των ανεμβολίαστων, προκειμένου να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα. «Οι πολίτες πρέπει να ενημερώνονται από τον θεράποντα ιατρό και όχι από την τηλεόραση», αναφέρει ο κ. Xλωρός. «Π.χ. οι έγκυες εμπιστεύονται τον γυναικολόγο τους. Εάν αυτός δεν τις κατευθύνει σωστά, τότε θα βρεθούν εκτεθειμένες στον ιό διακινδυνεύοντας την κύηση τους». Όλοι οι γιατροί κάθε ειδικότητος έχουν πρόσβαση στην πληροφορία, μέσω της ιστοσελίδας του ΕΟΔΥ, αλλά και σε ειδικές έρευνες, που δημοσιεύονται σε επιστημονικά περιοδικά. «Υπάρχουν επίσης διάφορα κέντρα ενημέρωσης όπως ο CDC (Centers for Disease Control) στην Αμερική, ο ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control) στην Ευρώπη, καθώς και ο ΠΟΥ. Ωστόσο, αυτή η ενημέρωση και το διάβασμα απαιτεί πολύ χρόνο και δεν τον αφιερώνουν. Θα έπρεπε λοιπόν κάποιος να τους ενημερώνει συμπερασματικά για όλα αυτά».
Δείτε επίσης: Αίγιο: Πέθανε από κορονοϊό ο γιος του πρώην αντιδημάρχου
- Έρλινγκ Χάαλαντ: Ο πιο αποτελεσματικός σκόρερ στην ιστορία του Champions League
- Γερμανία: Ρωσικές εκστρατείες παραπληροφόρησης εν μέσω εκλογών
- Μίμης Δομάζος: Το συγκινητικό μήνυμα της κόρης του για τα γενέθλιά του λίγες ώρες πριν την κρίσιμη κατάστασή του
- Givenchy Gate: Τι θα έλεγε η ανθρωπίστρια Όντρεϊ Χέπμπορν στην Ιβάνκα Τραμπ;
- Ζαφείρης: «Έχω μιλήσει στους συμπαίκτες μου για τον Κωνσταντέλια»
Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr