Σημαντικά και ελπιδοφόρα είναι τα στοιχεία για την αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου στην Ελλάδα, όπως προέκυψε από τη Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ», από το Νοσοκομείο Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» και το Σωματείο «ΕΛΠΙΔΑ-Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο», εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας για τον καρκίνο της παιδικής και εφηβικής ηλικίας που τιμάται κάθε χρόνο στις 15 Φεβρουαρίου.
Στο πλαίσιο της Συνέντευξης Τύπου, οι διευθυντές των τμημάτων της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων παρουσίασαν επιστημονικές δραστηριότητες και ερευνητικές συμπράξεις με άλλα νοσοκομεία του εξωτερικού. Όλα τα θεραπευτικά δεδομένα για την αντιμετώπιση του καρκίνου της παιδικής και εφηβικής ηλικίας, κατατάσσουν την Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ» ανάμεσα στα καλύτερα νοσοκομεία της Ευρώπης (key001).
Ετησίως, 300 – 350 παιδιά και έφηβοι διαγιγνώσκονται με καρκίνο στη χώρα μας. Μέχρι σήμερα, στο Ογκολογικό Νοσοκομείο έχουν πραγματοποιηθεί 47.000 νοσηλείες, 209.100 ημερήσιες νοσηλείες, 1.500 μεταμοσχεύσεις, 20 κυτταρικές θεραπείες και 3 θεραπείες με γονιδιακή τροποποίηση.
Επίσης, έχουν σχεδόν πενταπλασιαστεί οι εθελοντές δότες μυελού των οστών στην Ελλάδα μέσα σε μια δεκαετία, χάρη στο έργο του Συλλόγου «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ», όπως ανέφερε ο Επιστημονικός Διευθυντής του Σωματείου, Στέλιος Γραφάκος. Ο αριθμός των εθελοντών δοτών μυελού των οστών στη χώρα μας προ 10ετίας δεν ξεπερνούσε τις 40.000, ενώ μέχρι στιγμής έχουν εγγραφεί 178.000 νέοι εθελοντές δότες (key002).
Η πορεία του Συλλόγου «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» έχει προσφέρει σημαντική στήριξη, καθώς το 2024 εγγράφηκαν 21.909 νέοι εθελοντές, με 79 από αυτούς να βρίσκονται συμβατοί για προσφορά μυελού. Ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, υπογράμμισε την κεφαλαιώδη συμβολή της Μαριάννας Βαρδινογιάννη στον αγώνα για την αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου, δηλώνοντας τη σημασία της μετατροπής της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων σε Ογκολογικό Νοσοκομείο, η οποία θα γίνει άμεσα.
Η Ειρήνη Αγαπηδάκη, Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος του 2025 θα ολοκληρωθεί ο Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας, που θα ενισχύσει τη στήριξη των οικογενειών που έρχονται αντιμέτωπες με τον παιδικό καρκίνο. «Θα είμαστε στο πλευρό κάθε οικογένειας που βρίσκεται αντιμέτωπη με τη νόσο, ώστε να συνεχίσει να υπάρχει ελπίδα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η σημαντική επιστημονική προσφορά του Κέντρου Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας παρουσιάστηκε από τον Ευγένιο Γουσέτη, με έμφαση στο γεγονός ότι «το κέντρο είναι ένα από τα λίγα κέντρα στην Ευρώπη και Αμερική και το μοναδικό στην Ελλάδα με άδεια παραγωγής τέτοιων θεραπειών».
Ο Δημήτριος Δογάνης, Διευθυντής ΕΣΥ, υπογράμμισε ότι έχουν επιτευχθεί υψηλότατοι δείκτες επιβίωσης, με την αναλογία θεραπείας να ξεπερνά το 85% για τα παιδιά.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ