ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 2,1% του ΑΕΠ το α΄ τρίμηνο του έτους

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 2,1% του ΑΕΠ το α΄ τρίμηνο του έτους

Ανάπτυξη της οικονομίας προβλέπει το Πρόγραμμα Σταθερότητας που έχει κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αύξηση 2,1% σημείωσε το ΑΕΠ το α’ τρίμηνο φέτος σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022, ενώ σε σχέση με το δ’ τρίμηνο πέρυσι καταγράφηκε μείωση 0,1%.

Σημειώνεται ότι στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που έχει κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπεται ανάπτυξη της οικονομίας κατά 2,3% για το σύνολο του τρέχοντος έτους.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ και τους τριμηνιαίους εθνικούς λογαριασμούς, η αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,1% προήλθε από τα εξής:

*Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση 2,3% (η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε 2,9% και αυτή της Γενικής Κυβέρνησης 1,4%).

*Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) αυξήθηκαν 8,2%.

*Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση 8,9% (οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 10,6%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 6,2%).

*Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση 5,6% (οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 3,2% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 12,7%).

Ενώ, το α’ τρίμηνο εφέτος σε σχέση με το δ’ τρίμηνο πέρυσι, η μείωση του ΑΕΠ οφείλεται στα εξής:

*Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε 1,4% (η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε 1,4% και εκείνη της Γενικής Κυβέρνησης 2,1%).

*Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) μειώθηκαν 1%.

*Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση 5,7% (οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 9,5%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 4,5%).

*Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση 5,1% (οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν 5%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν 5,5%). Όπως επισημαίνει επίσης η ΕΛΣΤΑΤ, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για το α’ τρίμηνο αναμένεται να αναθεωρηθούν, όταν καταρτιστούν και ανακοινωθούν τα προσωρινά στοιχεία για το β’ τρίμηνο με βάση επικαιροποιημένα πρωτογενή στοιχεία που θα έχουν, σε εκείνον το χρόνο, καταστεί διαθέσιμα (π.χ. τριμηνιαίοι μη χρηματοοικονομικοί λογαριασμοί Γενικής Κυβέρνησης, στοιχεία Γενικής Κυβέρνησης για τις κρατικές επιδοτήσεις για την ενέργεια, βραχυχρόνιοι δείκτες, στοιχεία απασχόλησης, κ.λπ.).

Δείτε επίσης: Συντάξεις Ιουλίου: Πότε καταβάλλονται στους δικαιούχους

Loading

Play