Εμβόλια mRNA: Νέα Ελπίδα κατά του Καρκίνου του Πνεύμονα

Εμβόλια mRNA: Νέα Ελπίδα κατά του Καρκίνου του Πνεύμονα

Η ανακοίνωση για τις πρώτες κλινικές δοκιμές ενός εμβολίου mRNA κατά του καρκίνου του πνεύμονα έχει γεννήσει ελπίδες στην ανθρωπότητα, καθώς ειδικοί εκφράζουν την πεποίθηση ότι αυτό το εμβόλιο μπορεί να σώσει χιλιάδες ζωές. Στόχος του εμβολίου, γνωστού ως BNT116, είναι η εξάλειψη των καρκινικών κυττάρων, καθώς και η πρόληψη της επανεμφάνισής τους, εκπαιδεύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει και να επιτίθεται σε αυτά τα καρκινικά κύτταρα.Η τελευταία πρόοδος στην τεχνολογία mRNA έχει προσφέρει λύσεις σε πολλές από τις τεχνικές δυσκολίες που μειώνουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά του καρκίνου, όπως δηλώνει ο πρώην Πρύτανης του ΕΚΠΑ και Καθηγητής Θεραπευτικής – Ογκολογίας – Αιματολογίας, Διευθυντής της Θεραπευτικής Κλινικής στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα».Σημειώνει ότι οι εξελίξεις στον τομέα των εμβολίων mRNA για την COVID-19 έχουν δώσει νέα ώθηση στην ανάπτυξη θεραπευτικών εμβολίων κατά του καρκίνου. Αυτή τη στιγμή, δύο κύριες κατηγορίες mRNA εμβολίων για τον καρκίνο βρίσκονται σε ανάπτυξη.

Η πρώτη κατηγορία αφορά εξατομικευμένα εμβόλια που αναπτύσσονται ειδικά για τα καρκινικά νεοαντιγόνα του κάθε ασθενούς, δημιουργούμενα μετά από βιοψία του όγκου και λεπτομερή ανάλυση του γονιδιώματός του. Με τη χρήση αλγορίθμων, προσδιορίζονται οι αλληλουχίες του γονιδιώματος που μπορούν να δράσουν ως νεοαντιγόνα και να διεγείρουν την ανοσολογική απάντηση. Στη δεύτερη κατηγορία εντάσσονται ειδικά mRNA εμβόλια για συχνές μεταλλάξεις που προκαλούν ανοσολογική αντίδραση, και τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν άμεσα για όλους τους ασθενείς στους οποίους αναγνωρίζεται η συγκεκριμένη μετάλλαξη από τον μοριακό έλεγχο της νόσου.
Το εμβόλιο BNT116 δοκιμάζεται πλέον στον μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα.

Το εμβόλιο περιέχει mRNA που παράγει έξι διαφορετικά νεοαντιγόνα που συνήθως παρατηρούνται σε ασθενείς με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα. Αυτή τη στιγμή, το εμβόλιο υποβάλλεται σε μελέτη φάσης Ι για την αξιολόγηση της ασφάλειας και της κλινικής αποτελεσματικότητάς του. Στη μελέτη θα συμμετάσχουν 130 ασθενείς με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, οι οποίοι θα χωριστούν σε 6 διαφορετικές ομάδες, περιλαμβάνοντας ασθενείς με μεταστατική νόσο, ανεγχείρητη τοπικά προχωρημένη νόσο, καθώς και τοπική νόσο μετά από πλήρη χειρουργική επέμβαση με υψηλό κίνδυνο υποτροπής. Το εμβόλιο θα δοκιμαστεί ως μονοθεραπεία ή σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία ή/και ανοσοθεραπεία, σύμφωνα με τις καθιερωμένες πρακτικές για κάθε στάδιο της νόσου. Θα χορηγείται ενδοφλέβια αρχικά σε έξι εβδομαδιαίες δόσεις και στη συνέχεια κάθε τρεις εβδομάδες.
«Τα αποτελέσματα από τους πρώτους 20 ασθενείς με μεταστατική νόσο που είχαν προηγουμένως υποβληθεί σε θεραπείες είναι αρκετά ενθαρρυντικά. Σε αυτή την ομάδα, το εμβόλιο BNT116 χορηγήθηκε μαζί με χημειοθεραπεία και παρατηρήθηκαν σημαντικά καλύτερα κλινικά αποτελέσματα σε σχέση με τις προηγούμενες θεραπείες. Μάλιστα, η συνεργική δράση μεταξύ του εμβολίου και της χημειοθεραπείας δεν συνοδεύθηκε από σημαντική αύξηση των ανεπιθύμητων ενεργειών, οι οποίες περιορίστηκαν στην ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος και αντιμετωπίστηκαν εύκολα με κορτικοστεροειδή», προσθέτει.

«Επιπλέον, άλλα mRNA εμβόλια δοκιμάζονται αυτή τη στιγμή για τον καρκίνο του πνεύμονα, όπως το εξατομικευμένο εμβόλιο mRNA V940 (mRNA-4157), το οποίο περιέχει έως και 34 διαφορετικά νεοαντιγόνα ειδικά για τον όγκο του κάθε ασθενούς και δοκιμάζεται σε συνδυασμό με τον αντι-PD1 παράγοντα πεμπρολιζουμάμπη σε μελέτη φάσης ΙΙΙ», καταλήγει.

©

Loading