Εμβολιασμός: Η θέση της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή κατάταξη

Mόλις το 61,8% των πολιτών έχει εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις και το 64,8% μόνο την πρώτη.

Στις χαμηλότερες θέσεις της ευρωπαϊκής κατάταξης συνεχίζει να βρίσκεται η Ελλάδα, καθώς, με πλήρως εμβολιασμένο μόλις το 61,8%, βρισκόμαστε στη 18η θέση τόσο σε ολοκληρωμένους εμβολιασμούς όσο και σε πρώτης δόσης, ο οποίος κυμαίνεται στο 64,8%.

propoli

Επίσης ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, στη χθεσινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, ανέφερε ότι τις τελευταίες 7 ημέρες κλείστηκαν πάνω από 200.000 ραντεβού για πρώτη δόση.

Προς υποχρεωτική αναμνηστική

Θέμα χρόνου μοιάζει να είναι η υποχρεωτικότητα της τρίτης δόσης, σύμφωνα με όσα είπε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου. Εξέφρασε ωστόσο την άποψη ότι ο κορονοϊός θα γίνει ενδημικός όπως η γρίπη, άρα θα χρειάζεται κάθε χρόνο μία επαναληπτική δόση.

Παράλληλα αναφέρθηκε στην ανάγκη της τρίτης αναμνηστικής δόσης, αλλά και στο εμβόλιο της γρίπης, το οποίο μπορεί να χορηγηθεί ακόμη και μαζί με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Ωστόσο υπογράμμισε ότι βασικός πυλώνας είναι οι δύο πρώτες δόσεις. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών μελετά οδηγίες για την τρίτη δόση σε άτομα που νόσησαν πριν ή μετά τον εμβολιασμό, οι οποίες θα παρουσιαστούν τις επόμενες ημέρες, με στόχο να καλύψουν όλες τις υποπεριπτώσεις.

Η Μ. Θεοδωρίδου επεσήμανε πως η επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα και η χαλάρωση των μέτρων προστασίας συνέβαλαν στην έκρηξη των κρουσμάτων και στην επαναμόλυνση ατόμων.

Επιμένουν ότι είναι πανδημία των ανεμβολίαστων

Απαντώντας σε ερώτηση της ΑΥΓΗΣ για τον όρο «πανδημία των ανεμβολίαστων» και κατά πόσον αυτός είναι σωστός από τη στιγμή που νοσούν και μεταδίδουν -λιγότερο- και οι εμβολιασμένοι, η πρόεδρος της Επιτροπής απάντησε ότι ο όρος καθιερώθηκε από αυτό που γίνεται στην κοινότητα. «Όταν ο μεγάλος αριθμός εμβολιάζεται και ένα σημαντικό κομμάτι δεν εμβολιάζεται, η πανδημία έχει τον αρνητικό της αντίκτυπο στους ανεμβολίαστους. Η φράση έχει στόχο τα άτομα που κυρίως θα θιγούν από την πανδημία» σημείωσε.

«Το καθιέρωσαν τα αποτελέσματα» είπε ο Μ. Θεμιστοκλέους εξηγώντας ότι οι εμβολιασμένοι που έκαναν εισαγωγή είναι μειονότητα. «Η πανδημία των ανεμβολίαστων ισχύει. Το βλέπουμε και στη χώρα μας. Αν είχαν εμβολιαστεί όλοι, πάλι θα είχαμε κρούσματα και νοσηλείες, αλλά δεν θα μιλούσαμε για πανδημία. Θα ήταν όλα τα κρούσματα, οι νοσηλευόμενοι, εμβολιασμένοι και θα ήταν πολύ μικρότερος αριθμός» σημείωσε.

Ωστόσο το δεύτερο ερώτημα της ΑΥΓΗΣ, αν η κοινοποίηση των ποσοστών ανεμβολίαστων που πεθαίνουν κάθε ημέρα θα βοηθούσε υπέρ του εμβολίου, δεν απαντήθηκε.

Δείτε επίσης: Εντείνεται η μάχη ενάντια στον κορονοϊό: Ξεκίνησε η επίταξη ιδιωτών γιατρών με 80 φύλλα πορείας

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr

Loading