Εναλλακτικές διακοπές για το φετινό καλοκαίρι και «κρυφοί» προορισμοί

Καθώς η πλειονότητα του κόσμου επισκέπτεται δημοφιλείς προορισμούς, η ιδέα να βρει κανείς οικονομικές διακοπές για λίγες ημέρες φαίνεται σχεδόν αδύνατη.

Ωστόσο, η πραγματικότητα διαφέρει ακόμη και για τον πιο απαιτητικό μήνα στην Ελλάδα, τον Αύγουστο. Ξενοδόχοι αναφέρουν ότι η χώρα μας προσφέρει πολλές ευκαιρίες για διακοπές, επιτρέποντας στους επισκέπτες να απολαύσουν τη φύση και τα μπάνια τους, να χαλαρώσουν και να ξεφύγουν από την καθημερινότητα, χωρίς την ανάγκη για υπερβολικές δαπάνες, παρά την αυξανόμενη τουριστική ζήτηση και τις υψηλές τιμές.

Υπάρχουν πολλές περιοχές στην Ελλάδα που παρέχουν προορισμούς που συνδυάζουν βουνό και θάλασσα, προσφέροντας εξαιρετικές εναλλακτικές επιλογές.

Ο Άγγελος Καλλίας, Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Τα βουνά προσφέρουν την ιδανική λύση για ξεκούραστες διακοπές σε προσιτές τιμές, που κυμαίνονται γύρω από τα 50-100 ευρώ ανά δίκλινο. Υπάρχει η δυνατότητα να βρεθεί κανείς κοντά στη θάλασσα, ποτάμια και πολλές άλλες δραστηριότητες, όπως ποδηλασία και γαστρονομικές εμπειρίες. Ειδικότερα, περιοχές όπως η Θράκη, η Πελοπόννησος, η Πιερία και τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου προσφέρουν πολλές ευκαιρίες.»

Η κοινή πρακτική των Ελλήνων να επιλέγουν κυρίως τον Αύγουστο για τις διακοπές τους δημιουργεί σημαντικά προβλήματα, επισημαίνει ο ΓΓ της ΠΟΞ, καθώς οι πληρότητες είναι πολύ υψηλές. «Πρέπει να αλλάξουμε φιλοσοφία εξετάζοντας εναλλακτικές λύσεις για ξεκούραση σε δροσιστικά και οικονομικά μέρη».

Σύμφωνα με τον κ. Καλλία, υπήρχαν ορεινές περιοχές όπου οι πληρότητες το καλοκαίρι ξεπερνούσαν το 70%, όπως τα Ζαγόρια, το Πήλιο και η Αρκαδία, ωστόσο φέτος η κίνηση είναι ελαφρώς μειωμένη.

Αξιοσημείωτο είναι ότι από τα συγκεκριμένα ξενοδοχεία, μόνο το 40% παραμένουν ανοιχτά κατά τους θερινούς μήνες, δηλαδή περίπου 800 μονάδες.

«Φέτος, η κατάσταση δεν είναι τόσο ευνοϊκή γενικά, καθώς παρόλο που οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά περίπου 14%, τα ξενοδοχεία αναμένεται να κλείσουν τη χρονιά με μείωση του τζίρου περίπου 7%. Αν και οι τιμές ανέβηκαν, τα λειτουργικά κόστη είναι εξαιρετικά υψηλά, αφήνοντας ελάχιστο περιθώριο κέρδους. Από την άλλη πλευρά, την τελευταία 8ετία, έχουν προστεθεί 50.000 ξενοδοχειακές κλίνες, ενώ τα βραχυχρόνια καταλύματα ανέρχονται σε 800.000, γεγονός που δημιουργεί περαιτέρω προκλήσεις για τον ξενοδοχειακό κλάδο», εξηγεί ο κ. Καλλίας.

Στην Ήπειρο, οι επιλογές παρέχουν μεγαλύτερη ευελιξία για τον επισκέπτη φέτος, καθώς ο Σπύρος Σουρέλης, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων νομού Ιωαννίνων, σημειώνει ότι ορισμένες παραδοσιακές αγορές καταγράφηκαν ως μειωμένες, όπως το Ισραήλ και χώρες της κεντρικής Ευρώπης, με τις πληρότητες να κυμαίνονται κατά μέσο όρο στο 30%, εκτός κάποιων Σαββατοκύριακων και φυσικά γύρω από τον Δεκαπενταύγουστο, όπου σήμερα κυμαίνονται γύρω στο 60%. «Οι πιο τουριστικές περιοχές είναι το Μέτσοβο, τα Τζουμέρκα, η Κόνιτσα και τα Ζαγοροχώρια, όπου μπορεί κάποιος να απολαύσει λίγες ημέρες διακοπών με τιμές που ξεκινούν από 50 ευρώ ανά δίκλινο. Πολλοί επισκέπτες επιλέγουν τα Ιωάννινα και προχωρούν σε εκδρομές σε Σύβοτα, Πάργα, Πρέβεζα, συνυπολογίζοντας και τις τελευταίες στιγμές. Αν και ζητήσουν θάλασσα στο βουνό, υπάρχουν ποτάμια και επιλογές για rafting, πεζοπορία κ.α που είναι ιδανικές», επισημαίνει ο κ. Σουρέλης.

Διαθέσιμα καταλύματα που ξεκινούν από 50 ευρώ και ξενοδοχεία από 80, μπορεί να σου προσφέρουν τη δυνατότητα να συνδυάσεις βουνό και θάλασσα στην περιοχή των Καλαβρύτων, σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Δαφαλιά, Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων & Τουριστικών Καταλυμάτων Καλαβρύτων.

«Στην περιοχή μας οι πληρότητες αυτή την περίοδο δεν είναι υψηλές, μερικώς λόγω του ότι μόνο το 40% των καταλυμάτων παραμένουν ανοιχτά. Ωστόσο, η περιοχή αποτελεί πολύ καλή επιλογή καθώς ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τη θάλασσα σε κοντινές αποστάσεις και να κοιμηθεί το βράδυ στη δροσιά, χωρίς τη χρήση κλιματισμού. Η θάλασσα απέχει περίπου 30 χιλιόμετρα, κοντά στις παραλίες της Αιγιάλειας, όπως η Πούντα, η Ακράτα και το Διακοπτό. Επίσης, μπορεί να επιλέξει τον οδοντωτό σιδηρόδρομο για να κατέβει το Διακοπτό για μία εκδρομή. Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα να επισκεφθείς το μοναστήρι της Αγίας Λαύρας και το Μέγα Σπήλαιο, τη μεγαλύτερη μονή στην Ελλάδα, συμβάλλοντας στον θρησκευτικό τουρισμό.

Ο επισκέπτης μπορεί επίσης να επισκεφθεί το Σπήλαιο των λιμνών, τους καταρράκτες στον Ταξιάρχη, την Άνω Βλασιά, και τις πηγές του Αροάνιου ποταμού στο χωριό Πλανητέρο, που περιβάλλεται από πλατανόδασος. Χαρακτηριστικά παραδοσιακά χωριά είναι η Ζαρούχλα και η Κάτω Ζαχλωρού. Αξιοσημείωτο είναι ότι εκτός από την περιοχή των Καλαβρύτων, και τα Τρίκαλα Κορινθίας είναι μια ενδιαφέρουσα επιλογή, καθώς συνδυάζουν και βουνό και θάλασσα με κοντινές παραλίες στο Ξυλόκαστρο.»

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading