Έναρξη δεύτερης φάσης ενίσχυσης για τις πληγείσες περιοχές στη Θεσσαλία και τον Έβρο

Έναρξη δεύτερης φάσης ενίσχυσης για τις πληγείσες περιοχές στη Θεσσαλία και τον Έβρο

Το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, και με τη στήριξη της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, συνεχίζει την υποστήριξη στις περιοχές που επλήγησαν σοβαρά από τα πλημμυρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου 2023 και τις πυρκαγιές του καλοκαιριού 2023.

Σήμερα ξεκίνησε η λειτουργία της πλατφόρμας mybusinesssupport, η οποία υποστηρίζεται από την ΑΑΔΕ και αφορά τη Β΄ φάση της υποβολής αιτήσεων για την ενίσχυση επιχειρήσεων σε περιοχές της Περιφέρειας Θεσσαλίας που επλήγησαν από τις έντονες πλημμύρες του Σεπτεμβρίου και σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου που πλήγηκαν από τις πυρκαγιές του Αυγούστου 2023, με συνέπειες στις οικονομικές τους δραστηριότητες ως έμμεσο αποτέλεσμα των παραπάνω φαινομένων.

Το σχήμα ενίσχυσης για τη Θεσσαλία περιλαμβάνει πέντε διαφορετικά υπο-σχήματα, ως εξής:

α) Επιχειρήσεις – πλην των αγροτικών εκμεταλλεύσεων – που έχουν έδρα ή υποκατάστημα στους δήμους Παλαμά και Φαρκαδόνας και επλήγησαν έντονα από τις πλημμύρες, με τους ΚΑΔ των συγκεκριμένων επιχειρήσεων που αναφέρονται λεπτομερώς στην κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε (ΦΕΚ Β΄4701).

β) Επιχειρήσεις στον τουριστικό τομέα σε περιοχές που επλήγησαν εξαιτίας της μη ασφαλούς πρόσβασης και λόγω ακαταλληλότητας των υδάτων, με τους ΚΑΔ των τουριστικών επιχειρήσεων και τις περιοχές που επλήγησαν να προσδιορίζονται αναλυτικά στην κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε (ΦΕΚ Β΄4701).

γ) Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη μεταφορά επιβατών σε περιοχές που επλήγησαν λόγω μη ασφαλούς πρόσβασης και ακαταλληλότητας υδάτων, με τους ΚΑΔ των επιχειρήσεων του τομέα μεταφοράς επιβατών οι οποίες αναφέρονται λεπτομερώς στην κοινή υπουργική απόφαση (ΦΕΚ Β΄4701).

δ) Επιχειρήσεις στον τομέα των καταλυμάτων σε περιοχές που επλήγησαν από την ακαταλληλότητα των υδάτων, με τους ΚΑΔ των επιχειρήσεων του τομέα των καταλυμάτων οι οποίες προσδιορίζονται στην κοινή υπουργική απόφαση (ΦΕΚ Β΄4701).

ε) Επιχειρήσεις στους τομείς αλιείας και εμπορίας αλιευμάτων σε περιοχές που επλήγησαν λόγω των επιπτώσεων στο παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλίας, με τους ΚΑΔ των επιχειρήσεων των τομέων αλιείας και εμπορίας όπως αναφέρονται στην κοινή υπουργική απόφαση (ΦΕΚ Β΄4701).

Η ενίσχυση για τον Έβρο στοχεύει στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού στις περιοχές του δήμου Σουφλίου και της δημοτικής ενότητας Φερών του δήμου Αλεξανδρούπολης, οι οποίες επλήγησαν σοβαρά από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2023, με τους ΚΑΔ των τουριστικών επιχειρήσεων και τις πληγείσες περιοχές προσδιορισμένες στην κοινή υπουργική απόφαση (ΦΕΚ Β΄4700).

Επισημαίνεται ότι πριν από αυτή τη φάση είχε προηγηθεί η Α’ φάση, που αφορούσε στην εκδήλωση ενδιαφέροντος για τη λήψη της ενίσχυσης από τις επιχειρήσεις. Η Β’ φάση, που άνοιξε σήμερα, επικεντρώνεται στην υποβολή της τελικής αίτησης ενίσχυσης και περιλαμβάνει τις προϋποθέσεις υπαγωγής σε κάθε καθεστώς ενίσχυσης, το ύψος, τη μεθοδολογία προσδιορισμού και ένταση της ενίσχυσης, καθώς επίσης και τις διαδικασίες υποβολής και χορήγησης της ενίσχυσης.

Συγκεκριμένα, για τη Θεσσαλία, η ενίσχυση αφορά επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία και παρουσίασαν τουλάχιστον 5% μείωση στον κύκλο εργασιών τους για το Δ’ τρίμηνο του 2023, σε σχέση με το μέγιστο κύκλο εργασιών του ισοδύναμου τρίμηνου των τελευταίων πέντε ετών. Επίσης περιλαμβάνει επιχειρήσεις με διπλογραφικά βιβλία που παρουσιαζουν τουλάχιστον 5% μείωση στο άθροισμα του κύκλου εργασιών των μηνών Σεπτεμβρίου έως Δεκεμβρίου του 2023 συγκριτικά με το μέγιστο άθροισμα του κύκλου εργασιών των αντίστοιχων μηνών της τελευταίας πενταετίας.

Όσον αφορά την ενίσχυση για τον Έβρο, αυτή αφορά επιχειρήσεις που παρουσιάζουν τουλάχιστον 5% μείωση στο άθροισμα του κύκλου εργασιών τους για τους μήνες Σεπτέμβριο έως Δεκέμβριο του 2023 σε σύγκριση με το μέγιστο άθροισμα κύκλου εργασιών των αντίστοιχων μηνών της τελευταίας πενταετίας.

Η ενίσχυση ανέρχεται σε ένα ποσό που αντιστοιχεί σε μέρος της μείωσης του κύκλου εργασιών, με ελάχιστο ποσό ενίσχυσης τα 3.000 ευρώ, τηρώντας τα ανώτατα όρια που θεσπίζονται ανά τριετία από τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων ενίσχυσης θα παραμείνει ανοιχτή έως την 23η Αυγούστου 2024.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play