Ένας χρόνος από την απουσία του Βασίλη Βασιλικού

Ένας χρόνος από την απουσία του Βασίλη Βασιλικού

Εκδήλωση με θέμα «Ένας χρόνος χωρίς τον Βασίλη Βασιλικό, η ζωή και το αποτύπωμα του» πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου, με οργανωτή το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών. Η εκδήλωση άρχισε με αποσπάσματα από συνεντεύξεις του Βασιλικού, που επιμελήθηκε το Κανάλι της Βουλής. Ο Νίκος Γερακάρης, αντιπρόεδρος του ΔΣ του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ, απηύθυνε χαιρετισμό και εν συνεχεία προβλήθηκε βίντεο με τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έκανε λόγο για την εμβληματική προσωπικότητα του συγγραφέα, που αποτελεί κεφάλαιο για την Ελλάδα και για την Ευρώπη και υπήρξε άκρως επιμελής και συνεπής ως βουλευτής. Ο Αλ. Τσίπρας έκλεισε με μια φράση του Βασιλικού: «Κανένας βηματισμός δεν χάνεται όσο συνεχίζουμε να βαδίζουμε». Ο Νίκος Βούτσης, ως κεντρικός ομιλητής, τόνισε πως ο Βασιλικός, που δεν έγινε ποτέ μέλος της ΕΣΗΕΑ, είχε επί δεκαετίες αδιάλειπτη παρουσία, είχε καταγγείλει έγκαιρα τη γενοκτονία των Παλαιστινίων και κράτησε στενούς φιλικούς δεσμούς με τον Μίμη Δεσποτίδη, ιδρυτή του εκδοτικού οίκου Θεμέλιο. Η Μάρω Δούκα παρατήρησε πως ο Βασιλικός ταίριαξε ιδανικά τη δημοσιογραφία με τη μυθοπλασία, παραμένοντας ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς του 20ου αιώνα. «Τολμηρός, γενναιόδωρος, και ακάματος με το χαμόγελο και με τη ρεπούμπλικά του. Να τον διαβάζουμε και να τον διαδίδουμε».

Ο συγγραφέας και εκδότης Άρης Μαραγκόπουλος σημείωσε πως ο Βασιλικός ήθελε από νωρίς να δουλέψει και να ζήσει από το συγγραφικό επάγγελμα, όντας παράλληλα κάτι σαν βυζαντινός χρονογράφος που έγραφε κόντρα στην εποχή του. Με τη μυθιστορηματική του τριλογία «Γλαύκος Θρασάκης», η οποία είχε σαφώς παιγνιώδη χαρακτήρα, εναντιώθηκε στον λαϊκισμό, καθώς ήταν λαϊκός συγγραφέας με κινηματογραφικό μοντάζ στα κείμενά του.

Ο Κώστας Γαβράς συνέδεσε ευθέως τον κινηματογράφο με τα γραπτά του Βασιλικού. Θυμήθηκε ότι εκείνος του μετέφερε τηλεφωνικά την καθημερινή εικόνα της Ελλάδας, τόνισε την ανοχή και την ευγένειά του κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων και εξήγησε δια μακρών το βάρος και τη σημασία του «Ζ». Ο Θανάσης Αγάθος, ακαδημαϊκός δάσκαλος και συστηματικός μελετητής του Βασιλικού, μίλησε για εννέα δεκαετίες πλούσιας ζωής και για 73 έτη γραφής, ενώ ο πεζογράφος Βαγγέλης Ραπτόπουλος αναφέρθηκε στον ρόλο του εμπνευστή που έπαιξε ο Βασιλικός για το δικό του έργο.

Η Βάσω Παπαντωνίου, σύζυγος του Βασιλικού, αναφέρθηκε στην εργώδη δουλειά του για την ΕΡΤ και στη γενικότερη συμβολή του στον πολιτισμό, όταν χρημάτισε πρέσβης της UNESCO. Κλείνοντας, η Μαρία Αντωνιάδου, πρόεδρος του ΔΣ του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ, υπογράμμισε πως η απλότητα και η ταπεινότητα του Βασιλικού τού επιτρέπουν να ανήκει σε όλους μας. Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Αλεξία Κουλούρη, μέλος του ΔΣ του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ.

Loading

Play