Σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις, η «πληθυσμιακή ευρωστία» του βαλκανικού αγριόγιδου εμφανίζεται στο σπάνιο και παρθένο δάσος Φρακτού της ορεινής Ροδόπης, στο πλαίσιο των καταγραφών ενός είδους που θεωρείται απειλούμενο και περιλαμβάνεται στο Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Σπονδυλωτών της Ελλάδας. Ο κύριος λόγος της απειλής αυτού του είδους είναι η έντονη λαθροθηρία, η υπερβόσκηση και οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες.
Πέντε φορείς, συμπεριλαμβανομένων της Δασικής Υπηρεσίας και του ΟΦΥΠΕΚΑ, συνεργάζονται στο έργο που υλοποιείται από το 2009. Ο υπεύθυνος τύπου της ΚΟΜΑΘ, Κυριάκος Σκορδάς, τονίζει ότι «σκοπός των δράσεων είναι η δημιουργία αξιόπιστης βάσης δεδομένων για τη διαχείριση και προστασία του είδους, η καταπολέμηση της λαθροθηρίας και η προώθηση της αειφορικής χρήσης των φυσικών πόρων».
Η καταγραφή των πληθυσμών πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Εργαστήριο Διαχείρισης Άγριας Πανίδας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Το αγριόγιδο είναι ενταγμένο στα Παραρτήματα ΙΙ και IV της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 92/43, απαιτώντας αυστηρή προστασία.
Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης (ΕΣΔ) για το Αγριόγιδο, που δημοσιεύθηκε το 2021, εστιάζει στην καταγραφή των πληθυσμών, την προστασία των ενδιαιτημάτων και την ευαισθητοποίηση του κοινού.
Σύμφωνα με τον ΟΦΥΠΕΚΑ, ο συνολικός πληθυσμός αγριόγιδων στην Ελλάδα εκτιμάται μεταξύ 1300-1800 ατόμων. Ωστόσο, η συνολική κατάσταση διατήρησης του είδους στη χώρα δεν θεωρείται καλή.
Τα αγριόγιδα συγκεντρώνονται σε χαμηλότερα υψόμετρα την περίοδο αυτή, και οι τελευταίες μετρήσεις δείχνουν πληθυσμούς που κυμαίνονται από 47 έως 148 άτομα ανά έτος στο Φρακτό.
Η Κυνηγετική Ομοσπονδία διαπιστώνει τη σημασία του αγριόγιδου για τη βιοποικιλότητα και την οικολογική ισορροπία των ορεινών οικοσυστημάτων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ