Η Ελλάδα καταγράφει αύξηση στις καταγγελίες ενδοοικογενειακής βίας, υποδεικνύοντας την ανάγκη για καλύτερη υποστήριξη και προστασία των θυμάτων. Η τρέχουσα χρονιά ολοκληρώνεται με σχεδόν διπλάσιες καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία σε σχέση με το 2022, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας, Κωνσταντίνα Δημογλίδου, σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ. Αυτό το στατιστικό στοιχείο θεωρείται θετικό, καθώς περισσότερες γυναίκες αναζητούν βοήθεια και αναφέρουν κακοποιήσεις που είχαν υποστεί και στο παρελθόν. Η Δημογλίδου τόνισε ότι υπάρχουν πλέον πολλά εργαλεία διαθέσιμα για να στηρίξουν τα θύματα, όπως το Panic Button, το οποίο έχει αποδειχθεί χρήσιμο ακόμα και σε περιπτώσεις που αφορούν ανηλίκους.
Εντούτοις, η απουσία δομών προστασίας παραμένει έντονα αισθητή στην Ελλάδα, όπου υπάρχουν μόνο δύο ξενώνες στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, μαζί με 18 επιπλέον ξενώνες σε Δήμους σε όλη τη χώρα. Η ελλειπής υποστήριξη και οι δραματικές ελλείψεις στις κοινωνικές δομές καταδεικνύουν την ανάγκη για άμεσες ενέργειες προκειμένου να προστατευθούν οι γυναίκες που ζουν σε κακοποιητικά περιβάλλοντα.
Στην ανασκόπηση της χρονιάς για την ενδοοικογενειακή βία το 2024, είναι αδύνατο να παραλειφθούν οι γυναικοκτονίες, οι οποίες αναδεικνύουν τις σοβαρές ανεπάρκειες του συστήματος, καθώς τα θύματα είχαν ήδη απευθυνθεί στις αρχές καταγγέλλοντας τις απειλές και την κακοποίηση που υπέστησαν.
Τα παραδείγματα της Δώρας και της Κυριακής Γρίβα καταδεικνύουν ότι οι καταγγελίες τους δεν οδήγησαν σε ουσιαστική προστασία. Ο αριθμός των διαθέσιμων κλινών στους ξενώνες, που ανέρχεται μόλις σε 400, υπολείπεται σημαντικά των αναγκών, καθώς η σύμβαση της Κωνσταντινούπολης απαιτεί τουλάχιστον μία κλίνη ανά 10.000 κατοίκους.
Πηγή περιεχομένου: in.gr