Eνδοοικογενειακή βία | «Έχουμε μεγαλώσει με ταινίες που λέγανε πως “το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο”»

Eνδοοικογενειακή βία | «Έχουμε μεγαλώσει με ταινίες που λέγανε πως “το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο”»

«Οι νέοι γονείς προσπαθούμε να το αλλάξουμε αλλά δυστυχώς υπάρχουν ακόμα κατάλοιπα».

Σοκαριστική είναι η αύξηση που παρουσιάζουν τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας που έρχονται στο «φως» της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα. Όπως τονίζουν οι ειδικοί «είναι πολύ δύσκολο κάποιες φορές μια γυναίκα να μιλήσει» ενώ σημειώνουν ότι «έχουμε μεγαλώσει στο ελληνικό πλαίσιο με ταινίες που λέγανε: “Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο”».

«Έχουμε πολλές περιπτώσεις όλα τα χρονιά και από κακοποιημένες γυναίκες και από γυναίκες που έρχονται να ζητήσουν ψυχολογική βοήθεια χωρίς να βγάλουν προς τα έξω αυτά που τους έχουν συμβεί» επεσήμανε χαρακτηριστικά μιλώντας στο MEGA και την εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» με την Ανθή Βούλγαρη και τον Ιορδάνη Χασαπόπουλο ο κλινικός ψυχολόγος υγείας Γεώργιος Λυράκος.

«Είναι πολύ δύσκολο κάποιες φορές μια γυναίκα να μιλήσει. Το σημαντικό είναι ότι δεν γνωρίζουν, δεν υπάρχει ενημέρωση για το τι μπορούν να κάνουν. Συνήθως μένουν γιατί υπάρχουν τα παιδιά. Αυτό που έχουνε μάθει είναι ότι θα πρέπει να είσαι δυνατή για να στηρίξεις τα παιδιά σου. Είχα περιστατικό που μου έλεγε ότι δεν μπορώ να φύγω γιατί αν φύγω θα είναι χειρότερα για μένα, εκεί μπορεί να τις τρώω αλλά έχω να φάω και να κοιμηθώ» πρόσθεσε

Σύμφωνα με τον κύριο Λυράκο: «Είναι το ότι έχουμε μεγαλώσει στο ελληνικό πλαίσιο με ταινίες που λέγανε: “Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο”. Αν έχει περάσει στο DNA σου ότι το ξύλο είναι φυσιολογικό, το να δώσεις ένα χαστούκι το θεωρείς μια πράξη φυσιολογική που μπορείς να το κάνεις όποτε θέλεις. Δεν έχει να κάνει μόνο με την παθολογία, έχει να κάνει και με το πώς μεγαλώσαμε. Οι νέοι γονείς προσπαθούμε να το αλλάξουμε αλλά δυστυχώς υπάρχουν ακόμα κατάλοιπα».

Η βία μεταξύ του ζευγαριού, μπορεί να περάσει στα παιδιά τα οποία μέχρι την ηλικία των 6 ετών διαμορφώνουν τον ψυχισμό τους.

«Πολλές φορές στην ενήλικη ζωή τους βγάζουν και αυτά αυτήν τη βία χωρίς να το θέλουν. (…) Γι’ αυτό βλέπουμε και παραβατικότητα από τις νεαρές ηλικίες. Τα περισσότερα παιδιά που είναι παραβατικά και επιθετικά έχουν δει βία ή έχουν δεχτεί βία στην οικογένειά τους» συμπλήρωσε και τόνισε: «Πρέπει να αποδεχτούμε ότι αυτή η βία δεν αλλάζει. Αν είναι κομμάτι της προσωπικότητας ενός ανθρώπου να είναι βίαιος, χειριστικός, δε θα αλλάξει».

Loading

Play