Με τις τιμές στο φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό ρεύμα να έχουν εκτιναχθεί, στο κυβερνητικό τραπέζι βρίσκεται έντονα το σενάριο επιστροφής στο πετρέλαιο θέρμανσης.
Εντατικές είναι οι διεργασίες για την κατάρτιση του κυβερνητικού σχεδίου για τη συνέχιση της στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων καθώς συνεχίζεται το ξέφρενο ράλι στις τιμές της ενέργειας.
Ένα από τα μέτρα που εξετάζονται αφορά τη «στροφή» στο πετρέλαιο, μέσω της θέσπισης κινήτρων για την υποκατάσταση του φυσικού αερίου αλλά και του ηλεκτρικού ρεύματος με πετρέλαιο.
Επίσης, σχεδιάζεται η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης αλλά και η διεύρυνση των κριτηρίων προκειμένου να χορηγείται σε περισσότερους πολίτες, όπως προανήγγειλε πριν από λίγες ημέρες στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.
Τι αλλάζει με τις επιδοτήσεις στο ρεύμα
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής», η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος φαίνεται πως θα πάψει να είναι οριζόντια και από τον επόμενο χρόνο και θα αφορά κυρίως τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά.
Όλα αυτά τα ζητήματα, βρέθηκαν στο επίκεντρο κατά τη διάρκεια της σύσκεψης της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Ενέργειας, που πραγματοποιήθηκε χτες υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υπουργός Επικρατείας ‘Ακης Σκέρτσος, ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για τη Δημοσιονομική Πολιτική Θεόδωρος Σκυλακάκης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος.
Επίσης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Αθανάσιος Πετραλιάς, η γενική γραμματέας του υπουργείου Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, ο διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού σε θέματα Ενέργειας Νίκος Τσάφος, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Κώστας Ξιφαράς, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ιωάννης Κοπανάκης και ο καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Παντελής Κάπρος.
Σημειώνεται πως ορισμένα μέτρα αναμένεται να παρουσιαστούν στη ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό, ωστόσο αρκετά ακόμα εξαρτώνται από τις αποφάσεις που θα ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Τέλος τονίζεται πως σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Έλλάδα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα επάρκειας φυσικού αερίου, καθώς στη φαρέτρα της έχει τους σταθμούς LNG σε Ρεβυθούσα και Αλεξανδρούπολη και επίσης χρησιμοποιεί τον αγωγό TAP και όχι τον Nord Stream.
Δείτε επίσης: Κατεβάζουν το όριο της αυτοδυναμίας στο 35% με πρόσχημα την «σταθερότητα»