Ενεργειακή κρίση: Στη μάχη η πλωτή δεξαμενή στη Ρεβυθούσα (vid)

Ενεργειακή κρίση: Στη μάχη η πλωτή δεξαμενή στη Ρεβυθούσα (vid)

Η σημασία των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων μεγάλωσε ακόμα περισσότερο, μετά την έναρξη της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία αλλά και την επιβολή κυρώσεων στο Ρωσικό φυσικό αέριο από την Ευρώπη

Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον μεγάλης αβεβαιότητας ως προς την ενεργειακή επάρκεια η χώρα μας έχει εξασφαλίσει σημαντικά αποθέματα φυσικού αερίου για τον επερχόμενο χειμώνα.

Η καρδιά του συστήματος χτυπά σε ένα μικρό νησί του Σαρωνικού απέναντι από την Αττική τη Ρεβυθούσα.

Η κάμερα του ΣΚΑΙ με τον Γιάννη Ανυφαντή μπήκε στα άδυτα των εγκαταστάσεων και κατέγραψε την επιχειρησιακή λειτουργία που διασφαλίζει την αποθήκευση και διανομή του πολύτιμου φυσικού αερίου σε όλη τη χώρα.

H Ρεβυθούσα είναι μια μικρή νησίδα του Σαρωνικού, η οποία μετατράπηκε μέσα σε 2 δεκαετίες στην ενεργειακή καρδιά ολόκληρης της χώρας.

Εκεί βρίσκονται οι 3 δεξαμενές υγροποιημένου φυσικού αερίου. Μία ενεργειακή εγκατάσταση ύψιστης σημασίας όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για ολόκληρα τα Βαλκάνια.

Το χτίσιμο των υποδομών ξεκινά τη δεκαετία του 1990 και το 2000 ολοκληρώνεται η κατασκευή της πρώτης εγκατάστασης προσωρινής αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου.

«Έχουν γίνει 2-3 αναβαθμίσεις στον σταθμό, έχει γίνει το 2007, η προβλήτα είχε μία δυναμικότητα 3.500 κυβικά μέχρι τότε, έχει αναβαθμιστεί στα 7250 και φυσικά από μία δυνατότητα παραγωγής αερίου γύρω στα 500 κυβικά που είχαμε την ώρα, έχουμε φτάσει πλέον με τις αναβαθμίσεις στα 1400 κυβικά» αναφέρει ο Υπεύθυνος Τμήματος Λειτουργίας Ρεβυθούσας, Δημήτρης Σκρούπης.

Το 2018, αποτελεί χρονολογία – σταθμό για την Ρεβυθούσα, καθώς προστίθεται μία 3η δεξαμενή, που σχεδόν διπλασιάζει τις δυνατότητες των εγκαταστάσεων.

Όπως ανέφερε ο κος Σκρούπης αυξήθηκε κατά 95.000 κυβικά ο αποθηκευτικός χώρος και από τα 130.000 κυβικά που είχαμε μέχρι τότε, το νησί πλέον έφτασε αποθηκευτικό χώρο στα 225.000 κυβικά.

Η σημασία των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων μεγάλωσε ακόμα περισσότερο, μετά την έναρξη της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία αλλά και την επιβολή κυρώσεων στο Ρωσικό φυσικό αέριο από την Ευρώπη

«Ερχόντουσαν περίπου 2 πλοία το μήνα, τώρα έχουμε φτάσει κάθε 3-4 ημέρες να έχουμε πλοίο στο νησί. Με μάξιμουμ παραγωγή αυτή τη στιγμή η Ρεβυθούσα μπορεί να καλύψει για μία εβδομάδα τις ανάγκες της χώρας» περιγράφει ο Υπεύθυνος Τμήματος Λειτουργίας Ρεβυθούσας.

Πριν από λίγη ώρα είχε φτάσει στην προβλήτα των εγκαταστάσεων της Ρεβυθούσας ένα δεξαμενόπλοιο από την Ισπανία, χωρητικότητας 65.000 κυβικών μέτρων υγροποιημένου φυσικού αερίου. Θα χρειαστούν τουλάχιστον 8 ώρες προκειμένου αυτό να εκφορτωθεί και στη συνέχεια θα αεριοποιηθεί εδώ, στις εγκαταστάσεις του νησιού.

Η αεριοποίηση του LNG, γίνεται με τη βοήθεια του θαλασσινού νερού.

«Το νερό το παίρνουμε από την θάλασσα. Έρχεται εδώ, κατά την ροή με το LNG το οποίο του δίνει την θερμότητα, αυτό αεριοποιείται και το θαλασσινό νερό γυρίζει στη θάλασσα, ενώ το LNG, πλέον αέριο πηγαίνει προς το εθνικό μας δίκτυο. Πόσοι αεριοποιητές υπάρχουν στο νησί, στις εγκαταστάσεις; Υπάρχουν τέσσερις με θαλασσινό νερό και άλλοι τέσσερις τύπου με καυστήρα» εξηγεί ο Δημήτρης Σκρούπης.

Όμως «εγκέφαλος» του νησιού, είναι το κοντρόλ των εγκαταστάσων.

«Εδώ στο κέντρο ελέγχου είμαστε τα μάτια και τα αυτιά του σταθμού. Όποια κίνηση γίνεται από το πλοίο, από εμάς προς οποιονδήποτε και από τους εξωτερικούς συνεργάτες που έρχονται για την πρόσδεση του πλοίου, όλα αυτά περνάνε μέσα από εμάς. Ελέγχουμε όλες τις θερμοκρασίες, όλες τις πιέσεις, όλες τις διεργασίες και είμαστε πάντα σε επαγρύπνηση» αναφέρει ο Θανάσης Βαπορίδης, Χειριστής θαλάμου ελέγχου.

Ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια, έρχεται να προσθέσει η νέα πλωτή δεξαμενή αποθήκευσης LNG.

«Πρόκειται για αυτό το πλοίο που βλέπουμε ακριβώς πίσω μας αυτή τη στιγμή. Έχει χωρητικότητα 140.000 κυβικά μέτρα και ερχόμενο να προστεθεί στην ήδη συνολική χωρητικότητα του σταθμού, αυξάνει την αποθηκευτική ικανότητα της Ρεβυθούσας στα 370.000 κυβικά μέτρα» εξηγεί η Υπεύθυνη Εταιρικής Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων ΔΕΣΦΑ, Νατάσα Χατζιαντωνίου

Η Ρεβυθούσα σύντομα θα χάσει την αποκλειστικότητα στο υγροποιημένο φυσικό αέριο στην Ελλάδα, καθώς νέοι σταθμοί αναμένεται να κατασκευαστούν σε Κόρινθο και Αλεξανδρούπολη.

Πηγή: skai.gr

Δείτε επίσης: Ενεργειακή κρίση: Για κοινή λύση θα πιέσει ο Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής

Loading