ΕΝΦΙΑ: Μέχρι αύριο η καταβολή της πρώτης δόσης

Οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τον λογαριασμό και με πιστωτική κάρτα

Αύριο λήγει ο χρόνος πληρωμής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ με την ΑΑΔΕ να ανοίγει και πάλι την ηλεκτρονική πύλη του Ε9 έτους 2022 έτσι ώστε οι ιδιοκτήτες ακινήτων να διορθώσουν λάθη και παραλείψεις στα στοιχεία των ακινήτων τους.

propoli

Το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ, αποτυπώνει ό,τι ακριβώς έχει δηλώσει ο κάθε φορολογούμενος στο Ε9 για τα ακίνητά του. Οπότε όποια λάθη έχει εντοπίσει μπορεί να τα διορθώσει με την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης Ε9 χωρίς το αυτοτελές πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής των 100 ευρώ.

Αφού υποβληθεί ηλεκτρονικά η τροποποιητική δήλωση θα εκδοθεί νέο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ εφόσον από τις αλλαγές προκύπτει αύξηση του οφειλόμενου φόρου ή μείωση έως και 300 ευρώ. Σε περίπτωση που η μείωση ξεπερνά τα 300 ευρώ τότε ο φορολογούμενος θα πρέπει να φέρει κάποια δικαιολογητικά στην Εφορία έτσι ώστε να γίνει έλεγχος και να ολοκληρωθεί η νέα εκκαθάριση.

Έτσι, όσοι έχουν διαπιστώσει λάθη στα στοιχεία των ακινήτων τους θα πρέπει να περιμένουν να ανοίξει  η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων Ε9, να διορθώσουν την εικόνα της περιουσιακής τους κατάστασης, να εκδοθεί το νέο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ και μετά να προχωρήσουν στην αποπληρωμή του φόρου ακινήτων.

Η καταβολή του φόρου μπορεί να γίνει σε μέχρι 10 ίσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να λήγει αύριο και την τελευταία στις 28 Φεβρουαρίου. Σε διαφορετική περίπτωση ο φόρος μπορεί να εξοφληθεί με πιστωτική κάρτα σε 12 άτοκες δόσεις, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα ένταξης της οφειλής στην πάγια ρύθμιση που προβλέπει έως 24 έντοκες μηνιαίες δόσεις, και συγκεκριμένα αν οι δόσεις είναι έως 12, ο τόκος είναι 5,32%, ενώ για 13 έως 24 δόσεις ο τόκος ανέρχεται στο 6,82%.

Δείτε επίσης: ΥΠΟΙΚ: Οι 8 στους 10 πολίτες πληρώνουν ακόμα χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ

Loading