Ενημέρωση για το Οικολογικό Πρόβλημα στον Παγασητικό από Κυβερνητικό Κλιμάκιο στον Βόλο

Ενημέρωση για το Οικολογικό Πρόβλημα στον Παγασητικό από Κυβερνητικό Κλιμάκιο στον Βόλο

Στο δημαρχείο Βόλου, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης συναντήθηκε με τον δήμαρχο Αχιλλέα Μπέο, προκειμένου να συζητήσουν τα αίτια του σοβαρού οικολογικού προβλήματος που έχει προκύψει στον Παγασητικό, λόγω της παρουσίας εκατομμυρίων νεκρών ψαριών που προήλθαν από τη λίμνη Κάρλα.

Η πλημμύρα που προκάλεσε ο Daniel, η δημιουργία μιας νέας υπερδιπλάσιας της κανονικής Κάρλας και η υπερτροφία των ψαριών, είναι οι κύριες αιτίες για την τεράστια αύξηση του πληθυσμού τους. Αυτοί οι ψαριές, μετά την απότομη μείωση της στάθμης του νερού, κατέληξαν νεκροί στον Παγασητικό, όπως ανέφερε ο υπουργός.

Ο Θόδωρος Σκυλακάκης δήλωσε: «Έχουμε ερευνήσει τα διαθέσιμα στοιχεία. Είναι εν μέρει φυσικό φαινόμενο, καθώς δημιουργήθηκε μία νέα λίμνη στην Κάρλα μετά τις πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου. Η αύξηση του πληθυσμού των ψαριών μπορεί να προκάλεσε το πρόβλημα, το οποίο δεν είχε προβλεφθεί. Οποιαδήποτε παρανομία θα επισημανθεί.»

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τα νεκρά ψάρια που είχαν εμφανιστεί από τα μέσα Αυγούστου, ο υπουργός τόνισε ότι «αυτό αφορά τη διαχείριση των αρδευτικών υδάτων, και η δικαιοσύνη θα κρίνει το θέμα που σχετίζεται με το θυρόφραγμα. Το κύριο μέλημα είναι να μην ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο και να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για μελλοντικές πλημμύρες. Δεν είμαστε υπεύθυνοι για τη διαχείριση των υδάτων στην Κάρλα. Αυτό θα γίνει σε συνεργασία με τον Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας.»

Επιπλέον, ο υπουργός διευκρίνισε ότι θα απαιτηθεί περίπου ένα έτος προτού ο νέος φορέας διαχείρισης υδάτων αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά του, δεδομένου ότι προηγουμένως θα πρέπει να ολοκληρωθεί η ένταξη των ΤΟΕΒ στον ΟΔΥΘ.

Νωρίτερα, στο δημαρχείο του Βόλου, παρόντες ήταν επίσης οι υφυπουργοί Κλιματικής Κρίσης και Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Τριαντόπουλος και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χρήστος Κέλλας.

Σχολιάζοντας το θέμα των αποζημιώσεων, ο κ. Τριαντόπουλος ανέφερε ότι έχουν ενεργοποιηθεί τέσσερα μέτρα για τις επιχειρήσεις, τα οποία περιλαμβάνουν έκτακτη επιχορήγηση, αποζημίωση, επέκταση του Thessaly Pass το 2025, ενίσχυση του υπάρχοντος προγράμματος και αναστολές ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων. Οι αποζημιώσεις θα είναι ανάλογες με τη ζημιά που έχει υποστεί η κάθε επιχείρηση, με κατώτατο ύψος τα 3.000 ευρώ και ανώτατο τα 300.000 ευρώ.

Ο Χρήστος Κέλλας δήλωσε: «Η κυβέρνηση θα χορηγήσει αποζημιώσεις εκεί όπου είναι απαραίτητο, περιλαμβάνοντας και την αλιεία, ενώ η διαχείριση της ζημιάς ανήκει στον ΟΦΥΠΕΚΑ, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον ΟΛΒ.»

©

Loading

Play