Ενισχύοντας τις ακαδημαϊκές συνεργασίες: Η σημασία των βραχυπρόθεσμων σπουδών μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ

Ενισχύοντας τις ακαδημαϊκές συνεργασίες: Η σημασία των βραχυπρόθεσμων σπουδών μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ

Στον απόηχο της τρίτης Συνόδου Φάρος (Pharos 3.0), που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη 16 Οκτωβρίου, η ικανοποίηση της ελληνικής και αμερικανικής πλευράς είναι έκδηλη, καθώς από ό,τι φαίνεται έχει βρεθεί το κατάλληλο έδαφος για ακαδημαϊκές συνεργασίες που θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα, με αμοιβαία οφέλη.

Η Κρίστεν Ρόμπερτς, διευθύντρια Δημοσίων Υποθέσεων στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, τόνισε τη σημασία των βραχυπρόθεσμων προγραμμάτων σπουδών ως μοχλό ενίσχυσης των ακαδημαϊκών συνεργασιών μεταξύ ελληνικών και αμερικανικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Μέσω των προγραμμάτων αυτών ανοίγουν πόρτες μακροπρόθεσμα και για τους φοιτητές, αλλά και για τα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Η κα. Ρόμπερτς εξήγησε ότι ο ρυθμός με τον οποίο προχωρούν οι συνάψεις συνεργασιών είναι ικανοποιητικός, καθώς αυτό εγγυάται τη βιωσιμότητα του όλου πλαισίου. Τα βραχυπρόθεσμα προγράμματα σπουδών ήταν στο επίκεντρο κατά τη διάρκεια της Pharos 3.0 και αυτό δεν ήταν τυχαίο.

Στα πλεονεκτήματα των προγραμμάτων αυτών, η κα. Ρόμπερτς περιέλαβε την ευελιξία και το μεγάλο εύρος επιλογών σε χρονικό ή και θεματικό επίπεδο και στάθηκε στο κομμάτι των διασυνδέσεων. Η Ελλάδα, σύμφωνα με την κα. Ρόμπερτς, έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα ως τόπος προορισμού επενδύσεων. Πολλά αμερικανικά πανεπιστήμια ήδη θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα, καθώς η ερευνητική ανάπτυξη που συμβαίνει εδώ είναι απίστευτη.

Η Pharos 3.0, όπως εξήγησε η κα. Ρόμπερτς, επικεντρώνεται στο πώς μπορούν να έρθουν αμερικανοί φοιτητές στα ελληνικά πανεπιστήμια, αλλά μακροπρόθεσμα, θα αφορά και το πώς οι Έλληνες φοιτητές θα μπορούν να πηγαίνουν στα αμερικανικά. Οι σπουδές στο εξωτερικό είναι μία ευκαιρία που εμπλουτίζει την προσωπικότητα ενός ατόμου.

Η πρώτη Σύνοδος Φάρος, που αποτέλεσε ορόσημο για την έναρξη της εξωστρέφειας των ελληνικών πανεπιστημίων, πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2022 με την έλευση της μεγαλύτερης αντιπροσωπείας πανεπιστημίων στην ιστορία των ΗΠΑ στην Αθήνα. Η κα. Ρόμπερτς αναγνώρισε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλά θετικά βήματα και εξέφρασε ευγνωμοσύνη προς τους υπουργούς Παιδείας, Νίκη Κεραμέως και Κυριάκο Πιερρακάκη, για τη συμβολή τους στη διεθνοποίηση των ελληνικών πανεπιστημίων.

Loading