Ενσωμάτωση της Οδηγίας NIS2 στο Εθνικό Δίκαιο: Ένα Νέο Βήμα για την Κυβερνοασφάλεια

Το νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2022/2555 (NIS2) στο εθνικό δίκαιο, που αποσκοπεί στην επίτευξη υψηλού επιπέδου Κυβερνοασφάλειας, παρουσίασε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου.

Αυτή η πρωτοβουλία κρίνεται απαραίτητη, δεδομένης της αυξανόμενης πολυπλοκότητας των κυβερνοαπειλών και των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι υποδομές ζωτικής σημασίας. Το κόστος του κυβερνοεγκλήματος προγραμματίζεται να ξεπεράσει τα 10 τρισ. δολάρια παγκοσμίως το 2023, ενώ τα ατομικά δικαιώματα βρίσκονται υπό νέες και σύνθετες απειλές στον κυβερνοχώρο.

Το νομοσχέδιο στοχεύει στη δημιουργία ενός ασφαλούς και ανταγωνιστικού ψηφιακού περιβάλλοντος, ενισχύοντας τη συνολική ανθεκτικότητα της χώρας απέναντι στις κυβερνοαπειλές. Σημαντική έμφαση δίνεται στην ανταλλαγή πληροφοριών και στην επικοινωνία μεταξύ οργανισμών και εθνικών αρχών, καθώς και στη διευρωπαϊκή συνεργασία, με στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών και επιχειρήσεων στις ψηφιακές υπηρεσίες.

Η Οδηγία NIS2 αφορά μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ καλύπτει τομείς όπως η Ενέργεια, οι Μεταφορές, η Υγεία, οι υπηρεσίες cloud και data centers, και η παραγωγή τροφίμων, μεταξύ άλλων. Παράλληλα, περιλαμβάνει παρόχους δημόσιων δικτύων ηλεκτρονικών επικοινωνιών και υπηρεσιών εμπιστοσύνης.

Η προτεινόμενη νομοθεσία περιλαμβάνει τη σύσταση της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας (ΕΑΚ) ως την αρμόδια αρχή για τη διαχείριση κυβερνοαπειλών και την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Ο στρατηγικός σχεδιασμός κυβερνοασφάλειας θα ενδυναμωθεί, και θα καθοριστεί πλαίσιο για τη συντονισμένη γνωστοποίηση ευπαθειών.

Αξιοσημείωτο είναι ότι προβλέπονται κυρώσεις και διοικητικά πρόστιμα σε περιπτώσεις παραβίασης των απαιτήσεων σχετικά με τα μέτρα διαχείρισης κινδύνων. Η εφαρμογή της NIS2 αναμένεται να αυξήσει τη ζήτηση για υπηρεσίες και προϊόντα κυβερνοασφάλειας, με τη συμμετοχή της ΕΑΚ στην ανάπτυξη προγραμμάτων εκπαίδευσης και πιστοποίησης, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός εγχώριου οικοσυστήματος κυβερνοασφάλειας.

©

Loading